Hudebně-vědecký festival FELFEST ČVUT podeváté

Už devátý ročník festivalu FELFEST se uskutečnil v polovině června v Praze na „Kulaťáku“ – Vítězném náměstí. Návštěvníci mohli shlédnout zajímavé exponáty v TechParku i bohatou hudební produkci. Mezi vystupujícími skupinami byly i letos studentské kapely.

FELFest 2018

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá každoročně již od roku 2009 jako oslavu konce letního semestru hudebně-vědecký festival FELFEST. Pro návštěvníky byla i letos připravena expozice vědeckého parku TechPark. Zájemci si v ní mohli prohlédnout projekty, které na fakultě vznikají. Mezi nimi nechyběla prezentace úspěšné studentské elektroformule, ukázky úloh řízených populární platformou Arduino, měření biologických signálů, letecký simulátor, bezpilotní prostředky, magnetický vláček, elektromontážní trenažér a mnoho dalšího.

Teslův fransformátor na FELFest

Letošní novinkou byl Teslův transformátor, se kterým dělali „kouzla“ – rozsvěceli přibližující se zářivku. Skupina studentek wITches zase předváděla malým návštěvníkům elektronické stavebnice a roboty Lego, se kterými se děti setkávají na speciálních kroužcích zaměřených na technické vzdělávání a kreativní řešení problémů. Speciální doprovodný program se během FELFESTu konal také v Institutu intermédií.

Přehlídku vědeckých projektů doplnil bohatý hudební program. Na hlavním pódiu vystoupily skupiny W.W.W., Mucha, Švihadlo, Harmcore Jazz Band a Vepřové komety. Malé podium pak patřilo studentským formacím a kapelám, ve kterých účinkují zaměstnanci Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze.

Katedra měření na FELFest

Další informace jsou na stránkách www.felfest.cz, nebo na www.facebook.com/felfestcz.

FEL existuje již od roku 1950

Samostatná Fakulta elektrotechnická ČVUT vznikla v roce 1950. V dnešní době se skládá ze 17 kateder umístěných ve dvou budovách: v hlavním kampusu ČVUT v Dejvicích a v historické budově na Karlově náměstí. Fakulta elektrotechnická poskytuje prvotřídní vzdělání v oblasti elektrotechniky a informatiky, elektroniky, telekomunikací, automatického řízení, kybernetiky a počítačového inženýrství.

FELFest 2018

Fakulta se dlouhodobě řadí mezi prvních pět výzkumných institucí v České republice. Produkuje přibližně 30 % výzkumných výsledků celého ČVUT a má navázanou rozsáhlou vědeckou spolupráci se špičkovými světovými univerzitami i výzkumnými ústavy. Od roku 1950 vydala Fakulta elektrotechnická cca 30 000 diplomů, které byly vždy vysoce hodnoceny jako doklad prvotřídního vzdělání. Více informací na www.fel.cvut.cz.

ČVUT a jeho pozice ve světě

FELFest 2018

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 18 000 studentů. Pro akademický rok 2018/19 nabízí ČVUT svým studentům 94 studijních programů, v nichž je 575 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu.

FELFest 2018

V roce 2018 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4 500 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Mechanical, Aeronautical and Manufacturing Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems“ na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical and Electronic Engineering“ na 201. – 250. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture/Built Environment“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 220. místě. V celkovém hodnocení university je ČVUT na 491. – 500. příčce v meziročním srovnání a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací na www.cvut.cz.

Exit mobile version