Humanoidní roboti se umí chovat společensky

Na Nanyang Technological University v Singapuru působí namísto živého recepčního humanoidní robot. Nadine byla speciálně navržena tak, aby při komunikaci s lidmi maximálně imitovala i společenské konvence.
Kontakt s robotem má na člověka působit přirozeně, neměl by budit rozpaky. Vývojáři Nadine si dali práci se vzhledem i gestikulací. Nadine je brunetka, má jemnou pleť, při pozdravu se usměje, během rozhovoru se dívá člověku do očí a bez problémů zvládne si potřást rukou. Při příštím setkání si bude pamatovat jméno dotyčného i obsah předchozího rozhovoru. Asistentka/recepční je navržena tak, aby se usmívala, nicméně má i svoji vlastní náladu a emoce; výraz tváře i tón hlasu se mění v závislosti na průběhu rozhovoru. Autoři projektu ji rovnou personalizují – říkají, že někdy je prostě veselá, jindy smutná (poznámka: neuvádí se však, že by se pro menší „strojovost“ nálada např. upravovala generátorem náhodných čísel).

Robota vyvinul tým Nanyang Technological University, v jehož čele stála Nadia Thalmannový. Nadine by mohla najít uplatnění jako asistentka jak ve firmách, tak i v domácnostech; speciálně by asi dokázala zaujmout návštěvníky nákupních center nebo turistických atrakcí – a také jim skutečně pomáhat.

Profesorka Prof Nadia Thalmann a robotická asistetnka Nadine (Foto: Nanyang Technological University)

Základem chování Nadine je software, který údajně připomíná umělou inteligenci čistě softwarových asistentů, jako jsou Apple Siri a Microsoft Cortana. Nadine také může v levnější verzi působit v čistě softwarovém podobě, na monitoru – a to nejen pro řešení praktických problémů, ale i prostě jako společník. Nakonec programy jako Apple Siri se již pohybují na hranici splnění Turingova testu. Související technologií je pak robot EDGAR, který kopíruje lidské pohyby, přičemž na jeho obličej se přímo promítá tvář příslušného člověka. Profesor by tak mohl například přednášet na více místech současně a manažer vést obchodní jednání po celém světě, přičemž fyzická reprezentace by působila mnohem věrněji než pouhý videokonferenční přenos.

Populace vyspělého světa stárne a po podobných robotických asistentech bude možná brzy velká poptávka. Mohou pečovat i o děti nebo zastávat základní funkce zdravotnického personálu. A když už v kinech zrovna jde další díl Hvězdných válek, snad je celkem na místě přirovnat Nadine ke zlatému robotovi C-3PO z této ságy, jemuž také nečiní společenské zvyklosti. Nanyang Technological University v současnosti hledá partnera ze světa průmyslu, který by dokázal robota uvést na trh.

*Zdroj: ScienceDaily *

Na téma robotiky viz také: Roboti budou schopni do deseti let nahrazovat manažery

Exit mobile version