Hybridní cloud: Třetí cesta pro IT oddělení?

Mezi veřejným a privátním cloudem začíná EMC vyšlapávat cestičku hybridního cloudu, která má spojovat výhody obou přístupů, k čemuž EMC dokáže využít existující infrastrukturu. Podle ředitele české pobočky EMC Jiřího Svena Svěráka to prospěje celé organizaci, nejen IT oddělení, přičemž pryč je doba skládání IT řešení svépomocí ze samostatných komponent.
Dnešní IT oddělení musejí držet krok s proměnlivými nároky byznysu. EMC Enterprise Hybrid Cloud integruje hardware, software a služby EMC a VMware a propojuje možnosti privátních a veřejných cloudů. Organizace tak prý nemusejí volit mezi rychlostí a flexibilitou veřejného cloudu a kontrolou a zabezpečením privátního cloudu.

„Velké organizace dnes mají nejčastěji problém s procesy a nedefinovanými pravomocemi. „Jde primárně o nastavení interních procesů, což zákazníci sice řeší, ale je to běh na extrémně dlouhou trať, řádově roky,“ popisuje Jiří Sven Svěrák, Country Manager EMC pro ČR a SR. Každá turbulence na trhu a každá změna na straně zákazníka mění či odsouvá rozhodnutí, jak to řešit.

Díky tomu může oddělení IT uživatelům poskytnout důvěryhodné cloudové služby a zároveň si zachovat svobodu volby při výběru technologie pro správu a orchestraci, na které se hybridní cloud standardizuje. Výsledkem je hybridní cloudové řešení, které bude podporovat tradiční aplikace i software příští generace, bude finančně transparentní, takže vedení IT snadno doloží jeho přínos pro podnik, a nabídne bezproblémovou a bezpečnou správu.

Možnost volby

„Nejzásadnější pro zákazníky je možnost volby. Jsme schopni nabídnout federativní řešení s motorem VMware a nově také s platformami Microsoft a OpenStack,“ říká Svěrák. „Jsme v úzkém kontaktu s více než stovkou našich zákazníků a s řadou z nich vedeme dlouhodobé diskuse o IT operačním modelu uvnitř organizace.“

U menších firem, včetně finančního sektoru, pak často na straně zákazníka neexistuje partner pro otevírání tématu cloudu, protože ohrožuje samotné pozice těchto lidí. A u větších veškerá diskuse končí na tom splnit stanovené technické parametry a nabídnout nejnižší cenu. „IT oddělení uvnitř velkých organizací se více organizují jako poskytovatelé služeb. Takové firmy mají přesnou představu, co chtějí a co mohou. Za poslední dva roky speciálně finanční sektor začal používat velmi přesné metriky, které jim umožňují výraznou konsolidaci IT prostředí,“ říká Luděk Šafář, Manager System Engineer v EMC. „Oproti tomu menší lokální firmy si nemohou dovolit dva roky optimalizovat IT. Mají méně lidí a široce rozprostřené pravomoce, kde 1 člověk dělá X věcí.“

Dnešní firmy přitom kladou na svá IT oddělení stále větší nároky. Rychlejší vývoj a nasazování nových služeb a flexibilitu v tom, kde se budou provozovat, jak se budou spravovat a kdo za ně bude zodpovídat. Na pozadí toho zároveň tlačí na zvyšování efektivity, na snižování nákladů a na možnosti okamžitého škálování. Aby byly schopna tato očekávání naplňovat, musejí IT oddělení poskytovat IT jako službu (IT-as-a-Service, ITaaS).

Řešení pod zámkem

„Zatímco konkurenti mají v zásadě uzamčená řešení, náš přístup umožňuje využít a zakomponovat existující infrastrukturu, což může značným způsobem snížit náklady na zavedení,“ popisuje Svěrák. Podle jeho názoru se málo využívá konvergovaná architektura a IT oddělení se dosud upínají ke stavění z komponent namísto pořizování komplexnějších, odladěných a odzkoušených řešení.

Hybridní cloud EMC http://czech.emc.com/cloud/hybrid-cloud-computing/index.htm se hodně zaměřuje na jednoduchost – umožňuje přístup ke katalogu automatizovaných datových služeb a nasazení urychlí také referenční architektury Vblock Systems a VSPEX. Jejich důkladné testování a ověření zaručuje, že všechny součásti navzájem spolupracují. Stovky pracovních postupů vycházejících z častých uživatelských scénářů dále posilují samoobslužné využití funkcí mezi zákazníky. Řešení je přitom už dostupné a umožňuje podle EMC začít využívat IT jako službu během 28 dní.

Skládačka pro hračičky

„Většina lidí z IT prostředí upřednostňuje stavění z komponent, což u nich přetrvává, protože si myslí, že dostanou nejlepší řešení. Ta doba je ale pryč, ani do datových center se už nestavějí servery, ale kupují se celé stavební bloky,“ upozorňuje Svěrák. Řešení se testují a predkonfigurovávají v labech, zákazník si vybere, co je mu nejbližší. „EMC má koncept s množstvím referenčních architektur a dokumentace, jde o takovou kuchařku na konvergovanou infrastrukturu, pokud někdo chce využít jiné řešení než EMC.“

„Jde hodně o procesní problém. U hotových řešení není třeba dávat lidi dohromady, nemusí na tom trávit čas a mohou se věnovat jiným úkolům,“ říká Šafář. Také podle něj je dopředu znám výsledek, časový rámec i náklady, což u skládaného řešení může nakonec dopadnout jinak. „Dnes přichází generace lidí, kteří si doma nestavěli počítače. Když založíte firmu, nezačnete tím, že půjdete koupit server, instalovat operační systém a například Exchange. Pronajmete si cloud.“ Rozpor přitom je podle Šafáře čím dál větší, ve firmách pak vznikají ostrůvky tzv. Shadow IT. Oddělení si pořídí například Amazon cloud, obejde IT oddělení a výsledkem je roztříštěnost a nekoncepčnost, nehledě na bezpečnostní rizika.

Exit mobile version