Hyperkonvergovaně od Dell EMC

Co znamená hyperkonvergovaná infrastruktura a architektura, jaké jsou její výhody, pro která nasazení se hodí a jakou nabídku HCI nabízí Dell EMC vysvětluje Leoš Vondrák, Dell Global Compute and Networking Manager.

Co je vlastně hyperkonvergovaná infrastruktura?

Hyperkonvergovaná infrastruktura HCI – Hyper Converged Infrastructure integruje všechny klasické IT komponenty, jak je známe ze starých systémů, tj. výpočetní (compute), úložné (storage) a síťové (networking) prvky společně se softwarem do škálovatelných appliancí nebo dokonce racků. Celá taková appliance pak může mít podobu jednoho až mnoha uzlů (nódů) s jednotnou správou.

Mohl byste popsat výhody HCI?

Oproti architektuře „doma“ (v organizaci) stavěného řešení má HCI výhodu v nákupu hotového řešení, se snadnou a jednoduchou instalací, která jednak zabere nepoměrně kratší dobu než například implementace klasické SANovské infrastruktury, jednak se vyznačuje jednotnou správou z jednoho místa a z jedné konzole přes všechny uzly a v neposlední řadě snadnou škálovatelností. V případě dodávky Dell EMC samozřejmě i jednotnou podporou – jak říkáme u nás, prostě pod jedním telefonním číslem.

Jaká řešení hyperkonvergované infrastruktury nabízí Dell EMC?

Zákazník má možnost si vybrat z několika typů řešení. Pro zjednodušení uvedu jen dva příklady. Nabízíme plně integrované, předkonfigurované a otestované řešení Dell EMC (compute, storage, networking) spolu se softwarovou vrstvou VMware, které nazýváme VxRail. Jde tedy o celý náš – Dell EMC a VMware stack. Navíc máme ještě řešení XC Series, které opět dodáváme na serverech Dell EMC, avšak se softwarovou vrstvou od společnosti Nutanix. Je to ideální řešení pro prostředí postavené na Microsoft Hyper-v nebo KVM.

Pro které segmenty se HCI hodí nejlépe?

Když toto téma poněkud odlehčíme, hyperkonvergovanou infrastrukturu ocení správci IT, kteří chtějí mít jednodušší život. Používá se pro poskytování služeb pro virtualizované pracovní zátěže (workloads), kritické business aplikace, VDI (Virtual Desktop Infrastructure), apod. HCI je tedy vhodná pro všechny segmenty, kde je kladen důraz na škálovatelnost, jednoduchost, od instalace až po provoz, správu a podporu výrobce.

Exit mobile version