Hyperškálová datová centra stále nestačí poptávce

Celková kapacita hyperškálových datových center se v příštích šesti letech téměř ztrojnásobí – především kvůli růstu aplikací umělé inteligence.

Kapacita (maximální zátěž) hyperškálových datových center rostla po celou dobu existence této architektury. Podle nové prognózy společnosti Synergy Research budou nicméně požadavky na výkon kvůli službám generativní umělé inteligence růst v příštích letech tak rychle, že samotné inovace a rozšiřování těchto center nepostačí. Jedinou možností proto je, že hyperškálových datových center bude rychle přibývat i z hlediska jejich počtu. Nově otevíraná centra pak budou mít v příštích 6 letech v průměru více než 2krát vyšší kapacitu oproti těm současným. Oběma těmto trendům bude odpovídat pak celkové výše uvedené odhadované šestinásobné zvýšení kapacity.
Prognóza vychází z analýzy současné rozlohy a provozu datových center 19 největších světových firem poskytujících cloudové a internetové služby. Patří sem největší provozovatelé v oblasti SaaS, IaaS, PaaS, vyhledávání, sociálních sítí, elektronického obchodování a her. V polovině roku 2023 měly tyto společnosti v provozu 926 velkých datových center po celém světě. Společnost Synergy má navíc informace o plánované výstavbě dalších 427 center.
Nástup umělá inteligence se výrazně projeví také na spotřebě energie v hyperškálových datových centrech. Vzhledem k tomu, že množství grafických procesorů v těchto centrech právě kvůli AI prudce roste, musí se výrazně zvýšit i hustota napájení odpovídajících racků a dalších zařízení. Provozovatele hyperškálových datových center tento trend nutí přehodnocovat zamýšlenou architekturu a plány na rozšiřování/inovace.


Nárůst počtu a kapacity datových hyperškálových center

Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version