Hyperškálovaných datových center přibývá, Evropa ztrácí

Dvě studie společnosti Synergy Research Group popisují vývoj cloudových služeb.

Zdroj: Pixabay

Nejvíce nových hyperškálovaných datových center otevírá podle první ze studií v poslední době Google a Amazon, následují Oracle, Microsoft, Alibaba a Facebook. U center aktuálně provozovaných je pořadí následující: Amazon, Microsoft a Google, tyto tři firmy jich v součtu mají přes polovinu. Ukazuje to, že v případě využití hyperškálovaných technologií jde zatím především o záležitost poskytovatelů cloudových služeb, Synergy Research Group ovšem ve své studii uvádí, že nejmodernější datová centra budou stále více využívat i provozovatelé sociálních sítí, velkých e-shopů nebo poskytovatelé multimediálních služeb (distribuce videa, hry..).

Počet hyperškálovaných datových center se od roku 2010 zdvojnásobil a  Synergy jich aktuálně započítává 597. Geograficky se více než 40 % z nich nachází v USA, následují Čína, Japonsko, Německo, Velká Británie a Austrálie. Z hlediska otevírání nových center za poslední rok je situace mírně odlišná, zde je pořadí USA, Jižní Korea, Čína, Kanada, Spojené arabské emiráty, Indonésie, Itálie a Jihoafrická republika. Zde je patrý rozdíl mezi poskytovateli cloudových služeb (Amazon, Microsoft, Google, Oracle, IBM), které otevírají centra po celém světě, respektive v regionech, kde působí. Jiné subjekty, které nejmodernější a největší centra ve větší míře teprve začínají nasazovat, se soustředí na USA (Apple, Facebook, Twitter, eBay) nebo Čínu (Tencent, Baidu, JD.com).

Loňská epidemie na jednu stranu zvýšila zájem o cloudové služby, na druhou stranu ale zkomplikovala realizaci projektů. Ve výsledku se oba vlivy víceméně vyrovnaly a v roce 2020 přibylo hyperškálovatelných datových center přibližně stejně jako o rok dříve.

Z hlediska budování nejmodernějších datových center ztrácí Evropa svůj podíl. Druhá studie Synergy Research Group také ukazuje, že cloudové služby v Evropě (bez ohledu na konkrétní technologie datových center) ve stále větší míře poskytují globální hráči. Podíl evropských poskytovatelů za poslední 4 roky klesl z 25 % na asi 15 %. Průzkum přitom zahrnuje služby IaaS, PaaS a hostované soukromé cloudy. Největší dynamiku zde má segment PaaS, speciálně nabídka platformy pro provoz databází, Internetu věcí a analytických služeb.

Z hlediska celkových příjmů se evropský trh pro poskytovatele těchto služeb za poslední 4 roky přibližně ztrojnásobil z necelých z 8 miliard na cca 23 miliard euro (meziročně za 2020/2019 byl růst asi 31 %), takže v absolutních číslech ovšem rostly i příjmy evropských poskytovatelů. Většina evropských firem funguje spíše na místní dimenzi, větší podíl v rámci celé Evropy mají např. Deutsche Telekom OVHcloud a Orange. Synergy Research Group dále uvádí, že evropské firmy se snaží bojovat s klesajícím podílem na trhu tím, že se např. soustředí na ty zákaznické segmenty, kde existují přísnější požadavky na ochranu soukromí nebo suverenitu dat (nemožnost přesunu/sdílení pod jinou jurisdikci), jenže prozatím tahají za kratší konec. Amazon, Google a Mictrosoft mají ostatně 67 hyperškálovaných datových center i přímo v Evropě, takže data přesouvat ani nepotřebují.

Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version