IBM Notes končí i začíná

V návaznosti na náš předchozí článek z konference SUTOL,sdružení uživatelů IBM Notes, které letos oslavilo deset let svého trvání, jsme se opět potkali s Janem Valdmanem z firmy Whitesoft, mimo jiné také dlouholetého člena výboru SUTOL a držitele ocenění IBM Notes Champion, a zeptali se jej, jak vnímá poslední rok, kdy IBM předala vývoj groupwaru a pošty Notes a jeho serveru Domino do rukou společnosti HCL.

Co se vlastně od předání vývoje IBM Notes do HCL podařilo uskutečnit?

Jan Valdman, Whitesoft

Podle mne se předně podařilo hladce předat vývoj produktů Notes, Domino a Sametime do HCL, a navíc jej ještě podstatně urychlit. Během necelého roku byla vydána nová verze Notes a Domino V10, která přináší takřka revoluční novinky v oblasti vývoje aplikací, jako je nový dotazovací jazyk DQL (Domino Query Language) nebo podpora vývoje aplikací v Node.JS.

Došlo také k různým vylepšením v oblasti provozu a administrace, jako je zvětšení limitu velikosti databází na 256 GB, lepší monitoring a logování, ale i na drobná vylepšení e-mailových funkcí. Notes i Domino 10 jsou tedy opět o něco rychlejší a výkonnější a drží si tak pozici podnikové komunikační a aplikační platformy s nejnižším TCO (Total Cost of Ownership).

Jak se tyto novinky dotknou uživatelů? Plánuje IBM ve spolupráci s HCL i další vylepšení?

Uživatelé bohužel budou muset ještě rok počkat na verzi 11, která má být zaměřená právě na uživatelský komfort. Má dojít k radikálnímu přepracování klienta Notes i poštovních funkcí. Zatím ale můžeme jen hádat, jak to celé dopadne. Osobně se domnívám, že se e-mailový klient více přiblíží k designu produktu IBM Verse. Může to ale celé dopadnout i jinak, například se spekuluje o uvedení zcela nového lehkého klienta, který se zatím označován jako HCL Places.

Co si však uživatelé mohou osahat už dnes, je spouštění aplikací Domino na iPadu, které je již ve veřejném beta testování. Je to docela bomba, můžete vzít libovolnou svoji Domino aplikaci, třeba 15 let starou, jednoduše si ji otevřít ze serveru nebo si ji zreplikovat na iPad a bez jediného zásahu vývojáře nebo administrátora ji začít používat s mnoha výhodami klienta Notes, tedy s plným zabezpečením, provozem offline, auditovatelností a podobně.

Jakým způsobem tyto změny společnosti IBM a HCL připravují?

IBM se v posledním roce hodně otevřela zákazníkům a partnerům. Například vznikla stránka https://domino.ideas.aha.io, kde může kdokoliv vložit své přání nebo nápady na vylepšení budoucí verze, diskutovat o nich s dalšími uživateli a hlasovat. Takových nápadů je tam nyní skoro 500, na řadě z nich se už pracuje, a některé se dokonce stihly objevit ve verzi 10. Kdo dává přednost osobnímu kontaktu, tak se může zúčastnit tzv. Domino Ideation Jam a zapojit se přímo do aktivit s designery produktu od IBM i HCL.

Lze také nějak odhadnout perspektivu pro IBM Notes a Domino v cloudu?

Já si myslím, že pro zákazníky IBM Notes a Domino není z mnoha důvodů cloud velkým lákadlem. Samozřejmě o něm všichni výrobci neustále mluví, ale pro mne byl během poslední návštěvy v USA velice zajímavý moment, když jeden z viceprezidentů HCL mluvil o „overrotating of IT industry towards cloud“. Možná tedy pomalu končí cloudové šílenství a výrobci jako HCL se k tomu budou stavět pragmatičtěji. Viděl jsem nedávno i nějaké statistiky prodeje SaaS cloudu v Evropě, a kromě Anglie to moc slavné nebylo. Kdyby například Microsoft nenutil zákazníky kupovat Office 365 horem dolem místo klasických licencí on-premise, tak by toho cloudu podle mne u nás také mnoho neprodal.

Můžete zmínit praktické dopady současně dosaženého stavu?

V tuto chvíli byla nastartována etapa rychlého rozvoje Notes a Domino a zákazníci na to reagují velice pozitivně. Mnoho z nich již obnovilo softwarovou maintenance na své starší licence, aby měli nárok na nové verze. Třeba u nás ve Whitesoftu máme prakticky všechny zákazníky pod platnou podporou.

Pro velké zákazníky se zvětšila hodnota celé platformy a snížily se náklady na její provoz. Ale i pro malé zákazníky jsou Notes a Domino zajímavější. Nejenže jsou překvapivě cenově srovnatelné se zbytkem trhu, jako například s platformou Microsoft Outlook/Exchange nebo Kerio, ale předně toho umějí za stejnou cenu mnohem více. Třeba na konference SUTOL poslední rok chodí skoro o polovinu lidí více než v předchozích letech. Zájem i očekávání jsou tedy velká. Uvidíme, co přinese rok 2019.

(Poznámka redakce: článek vznikl před oznámením prodeje Notes/Domino, Connections a dalších produktů do HCL. K této události se brzo vrátíme).

Exit mobile version