IBM Power 9 je zde

Procesor IBM Power 9 byl představen ve světě i u nás. Zde na konferenci IBM Infrastructure v Praze 13. března 2018. Přítomen byl i Sean Flanagan, technický viceprezident IBM Europe, kterému jsme položili pár otázek.

Jaké jsou základní vlastnosti nového procesoru Power 9?

Sean Flanagan, technický viceprezident IBM Europe

Základní odlišností nového procesoru Power 9 je obrovské množství dat, která je schopen zpracovat oproti řešením založeným na procesorech x86. Je oproti nim dvakrát rychlejší, paměti také jí obslouží víc. Ještě důležitější však je jeho interní šířka pásma s technologií Nvidia Nvlink 2.0, která pracuje ve spojení s procesory GPU. Celková kapacita a prostupnost nového procesoru Power 9 jsou oproti platformě x86 jeho nejdůležitějšími vlastnostmi.

Je procesor Power 9 přímým nástupcem předchozích verzí Power 7 a Power 8?

To není, byl navržen zcela nově, jde o zcela nový čip, s novými prvky, avšak s plnou zpětnou kompatibilitou s předchozími generacemi. Obsahuje 8 miliard tranzistorů, 20 kilometrů vnitřních spojů, a když se na něj kouknete, je přitom velmi malý. Je to úžasná technologie, můžete s ní dělat mnohem více než s předchozími verzemi systémů Power, a také samozřejmě než s architekturou x86.

Kde vidíte největší potenciál pro vaši novou procesorovou platformu Power 9 a servery na ní založené, zejména v regionu střední a východní Evropy?

Nejdůležitější z mého úhlu pohledu je, co všechno z jeho vnitřku můžete s pomocí našich softwarových dostat, například sílu umělé inteligence. Má výhodu v obrovské kapacitě zpracovávaných dat, což je pro řadu oborů podnikání a zákazníků strašně důležité. Jde o technologický skok, jaký umožní dělat věci, které doposud nebyly možné. Takoví zákazníci se určitě najdou i v České republice.

O procesorech Power toho zde nikdo moc neví. Když jsem jel vlakem, nechal jsem si z legrace na památku proštípnout starý děrný štítek a mladý průvodčí nejenže nevěděl co to je a k čemu kdysi sloužil. Dokonce neznal ani IBM! Hodláte nějak IBM zase trochu více zviditelňovat?

To je zajímavá otázka. IBM je byznysově orientována. Kdybychom působili v segmentu spotřebních produktů, zřejmě by byl i náš brand pro lidi viditelnější, včetně škol a univerzit, tam se ale už povědomí o IBM mění. Co se však týče komunit a života lidí, ovlivňujeme tyto oblasti velmi značně našimi vynálezy, výzkumem v IBM Research. Lidé dnes ani nemají ponětí, kolik jim toho přinášíme, třeba v pokladních systémech, podpory aerolinek, v bankovních systémech. Je to dlouhá historie.

Co se týče podpory zviditelňování IBM, někdy je dobré vidět produkty, jak se chválí samy. Sám jsem takto viděl obrovský růst v Power AI (artificial intelligence, umělá inteligence s podporou platformy Power). Organizace, kterým jsme řešení na těchto technologiích dodali, byly samy překvapeny, kolik toho technologie od nás umějí a jak se dají snadno ovládat. Přitom jsou většinou založeny na nástrojích open source. IBM je uchopí, poskládá dohromady, nahraje do našich systémů a poskytne dále.

Naše cesta na trh k zákazníkům je velmi rychlá. Na této konferenci (IBM Infrastructure v Praze) můžete vidět spoustu lidí, jak o našich technologiích hovoří. Taková setkání jsou pro nás důležitá, zde se lidé seznamují navzájem i s našimi technologiemi.

Exit mobile version