IBM Power v DC SafeDX od partnera Datera jako služba

Proč IBM Power? Jaký zákazník by se měl zajímat o využívání této platformy jako služby, kterou poskytujete ve spolupráci se společností DataSpring? A proč zrovna DataSpring? To nám vysvětlili Pavel Pokorný a Tomáš Pokorný ze společnosti Datera, která ji pro DC SafeDX spravuje.

Jak vznikla poptávka po platformě IBM Power jako služba?

Pavel Pokorný: Poptávka po platformě IBM Power jako službě vzniká u zákazníků, kteří nějakým způsobem používají servery s procesory IBM Power jako svá enterprise řešení. Mnohdy uvažují, že takovou službu využijí jako externí geograficky oddělenou lokalitu pro řešení disaster recovery, testovací prostředí, případně touto službou realizují provoz jejich stávajícího produkčního prostředí.

Pavel Pokorný, Tomáš Pokorný, Datera

Tomáš Pokorný: Tyto důvody jsou různé, například už nechtějí investovat do nákupu nových serverů, nebo nechtějí držet personál pro jejich provoz a údržbu. Už jen hledat odborníky na tuto platformu vůbec není jednoduché. Zákazníci se mnohdy zajímají o tuto službu tehdy, když si spočítají, že jim taková služba vyjde finančně lépe. Služba je finančně výhodnější než provoz vlastního prostředí, nákup nového hardwaru anebo podpora pro jejich vlastní hardware. Použijí-li tuto službu, už se pak mohou starat jen o svoji aplikaci.

V čem je například platforma IBM Power výhodná?

Pavel Pokorný: Příkladem mohou být zákazníci, kteří mají aplikace licenčně vázané na počet procesorů nebo jejich jader. Při konsolidaci licencí z mnohem většího počtu procesorů nebo jader se dosahuje výrazně jednodušší licencování a levnějších licenčních poplatků. Navíc, většina výrobců databázových platforem technologicky i licenčně podporuje virtualizační platformu IBM PowerVM. Z pohledu licenčního výrobci aplikačních a databázových produktů uznávají PowerVM oddělení virtuálních strojů a jejich procesorová omezení.

Díky podpoře virtualizace PowerVM výrobci jako je Oracle, IBM, SAP apod., je možné na této sdílené platformě Power provozovat například stávající prostředí SAP a zároveň nové prostředí SAP HANA, provádět migraci a postupně staré prostředí utlumovat a nové posilovat. Toto by jinak znamenalo provozování dvou prostředí vedle sebe a po čase by pro jedno z prostředí nebylo využití. V těchto případech dochází k výrazným finančním úsporám.

Proč tuto službu poskytujete zrovna z datového centra společnosti DataSpring?

Pavel Pokorný: DataSpring je pro nás, společnost Datera, ideální partner. Naše společnost dlouhodobě udržuje s DataSpringem společný obchodní i technický vztah. Jejich datacentrum je navíc na vysoké technické a bezpečnostní úrovni, splňuje Tier III podle specifikace Uptime Institutu. Pro zákazníky z kategorie enterprise je bezpečnost kritickým požadavkem, kladou na bezpečnost velký důraz. Spolehlivost a bezpečnost u zákazníků využívajících technologie IBM Power jednoznačně rezonuje, proto jsme se rozhodli nabízet tuto službu právě se společností DataSpring.

Na koho by se měl případný další zájemce o službu PaaS na platformě IBM Power jako službu obrátit?

Tomáš Pokorný: Zájemce o tuto službu se může obrátit buď na nás, Dateru, nebo na společnost DataSpring přímo na kontaktní osobu Jan Blažíček. Ve výsledku bude vše končit tak, že dostane společnou nabídku po dohodě obou partnerů. Je tedy v podstatě jedno, kterou z těchto dvou cest pro objednávku IBM Power jako služby se vydá.

Exit mobile version