IBM si hraje (nejen) s videem

IBM před časem koupila společnost Aspera, jejíž řešení přenosů velkých objemů dat na velké vzdálenosti na patentovaném protokolu FAPS vysvětlují Petr Stýblo, IBM Cloud a Petra Nováková, IBM Aspera. Dá se říci, že tato akvizice byla díky videostreamingu, IoT a big data trefou do černého.

Petr Stýblo, IBM Cloud

Co vlastně Aspera dělá a jak zapadá do portfolia IBM?

Petr Stýblo: Společnost Aspera vznikla v roce 2004 ve Spojených státech s úmyslem vyřešit problematiku vysokorychlostních přenosů dat pro videoslužby, ale její řešení je využitelné i v jiných, čistě IT oblastech, například sdílení a zálohování dat v datových centrech a v Cloudu, v IoT (Internet of Things). V roce 2014 ji koupila IBM, která její řešení začlenila do svého portfolia a nyní funguje zatím jako samostatná jednotka Aspera, IBM Company. Základem jejího řešení je protokol FASP pro přenosy velkých objemů dat na velké vzdálenosti, který nahrazuje nedostatky stávajících protokolů TCP/IP, klasických přenosů přes FTP, HTTP apod.

Čím je protokol FASP výjimečný?

Protokol FASP je výjimečný právě tím, že odstraňuje nedostatky protokolu TCP, na kterém běží většina internetu zejména v tom smyslu, že dokáže využít plnou šířku pásma přenosového kanálu i na velké vzdálenosti, a to bez omezení na velikosti dat, takže nedochází k úbytku přenosové rychlosti kvůli ztrátě paketů a přírůstkům latence. FASP umí být i „ohleduplný“ k ostatnímu síťovému provozu a umožňuje pevně nebo adaptivně limitovat přenosovou rychlost. FASP je technicky založen na běžném protokolu UDP, čili je naprosto kompatibilní se všemi internetovými technologiemi. Přenosy přes FASP jsou násobně – 10x až 100x rychlejší.

Je protokol FASP proprietární, nebo se z něj může stát nějaký standard?

Petra Nováková: FASP je proprietární patentovaný protokol.

Existují pro přenosy pomocí FASP nějaké limity nebo omezení?

Petra Nováková: FASP prakticky nemá žádná omezení. Nezáleží na tom, zda přenášíme obrovské soubory, nebo velké množství malých dat. FASP dokáže vstřebat vše, je na struktuře dat nezávislý. V poslední verzi FASP v.3.7 je novinkou podpora přenosů streamovaných dat. Je nám prakticky jedno, jakou infrastrukturu zákazník má, zda má infrastrukturu u sebe, v cloudu, nebo hybrid. Jde totiž o software, který funguje kdekoli, ať už na virtuálním stroji v datacentru u zákazníka, nebo fyzickém standardním hardwaru, v cloudu apod. Není zapotřebí nějaké super zařízení, stačí běžný komoditní hardware. Díky těmto vlastnostem zákazníkovi umožňujeme plně využít jeho infrastrukturu, kterou už má – od hardwaru po nakoupenou šířku pásma, kterou třeba plně nevyužívají, což jim právě IBM Aspera s přenosem přes FASP umožní.

Petra Nováková, IBM Aspera

Takže FASP koncentruje datový tok z jednoho místa a posílá jej vysokou rychlostí dál?

Petra Nováková: Spíše než koncentraci datového toku, náš protokol zajišťuje efektivní průchodnost dat a maximální využití dostupné šířky pásma.

Do které části IBM spadá řešení Aspera?

Petr Stýblo: Aspera spadá do části IBM Cloud a je integrovaná i do portfolia IBM Storage a IBM Video Services.

Kdo je typickým zákazníkem pro IBM Aspera?

Petra Nováková: Potenciálními zákazníky
jsou všechny velké vysílací stanice, postredakce, v mediálním sektoru nás používají prakticky všechny segmenty. Vzhledem k tomu, že objemy dat stále rostou, nachází řešení IBM Aspera s protokolem FASP použití i v ostatních oblastech, jako například v life science, ve výrobním a automobilovém průmyslu, ve finančním sektoru máme také spoustu zákazníků, ale i ve veřejném sektoru a státní správě. Pochlubit se můžeme tím, že IBM Aspera využívá také Apple ve své službě iTunes.

Petr Stýblo: Řešení IBM Aspera je samozřejmě využitelné i u poskytovatelů cloudových služeb
a přenosy dat mezi nimi, typicky IBM Bluemix, Amazon, Microsoft, Google apod.

Vaším zákazníkem tedy může být televizní stanice, stejně jako poskytovatel cloudových služeb včetně poskytovatele videostreamingových služeb?

Petr Stýblo: Určitě, toto je primární skupina našich zákazníků.

Petra Nováková: Jak už ale bylo řečeno, přes FASP se dají na velké vzdálenosti posílat jakákoliv data.

Znamená to, že FASP je využitelný také například pro replikace dat mezi datovými centry nebo při zálohování?

Petra Nováková: Určitě, pro všechny jmenované datové služby. Pro FASP máme vyvinuté různé aplikace, ať jde o přesun souborů dat mezi uživateli, servery, distribuce dat z jednoho zdroje na více ostatních míst, nebo pro zmíněný IoT (internet věcí), obecně big data apod. Unikátní jsou přímé přenosy do object storage. Také máme kompletní SDK (Software Development Kit) pro integrační projekty.

Petr Stýblo: IoT a finanční data jsou typickým protikladem multimediálních dat a příkladem univerzálnosti protokolu FASP, protože v tomto případě jde o přenosy obrovského množství velmi malých dat.

Jak se řešení IBM Aspera k zákazníkovi dostane?

Petr Stýblo: Řešení IBM Aspera se k zákazníkovi dostane standardní cestou přes řízenou distribuci.

Máte u nás nějaké prodejní partnery?

Petra Nováková: Ano historicky už některé partnery máme, další jsou v procesu certifikace.

Máte u nás a na Slovensku už nějaké reference?

Petra Nováková: Reference už u nás také máme, jsou jimi některé televizní stanice a postprodukční studia, stejně jako je tomu ve světě. Na závěr bych řekla, že přenosy od IBM Aspera přes FASP si lze vyzkoušet na 30 dní zdarma.

Exit mobile version