IBM staví největší diskové pole světa, bude mít 120 petabytů

Speciální výzkumný tým z International Business Machines (IBM) staví v Kalifornii 120 petabytů (120 tisíc TB) velké datové úložiště. Kapacitně na tom bude úložiště přibližně osmkrát lépe, než největší storage rekordmani současnosti. S informací přišel server MIT Technology Review.

Sídlo společnosti IBM

Dnešní úložné systémy s největší kapacitou mají rekord okolo 15 petabytů, nový úložný systém tak bude asi osmkrát větší. Nejedná se přitom o nějaký experiment laboratoří IBM, ale o zcela reálný komerční projekt. IBM data storage group IBM jej vytvoří pro VIP zákazníka, který si nepřeje být jmenován. Systém má sloužit k simulaci blíže nespecifikovaných jevů z reálného světa.

Jako souborový systém bude použit General Parallel File Systém (GPFS), který pochází právě z dílen IBM.

Při běžném provozu bude v systému uchováváno přibližně 10^12, tedy jeden bilión souborů. Jenom samotný index souborového systému, který se stará o uchovávání metadat uložených souborů, bude zabírat přibližně dva TB.

Fyzická struktura úložiště je následující: systém se bude skládat z 200 tisíc tradičních magnetických rotačních pevných disků (HDD) blíže nespecifikované kapacity a bude chráněný proti výpadkům trojnásobným redundantním uložením dat.

Zajímavá je technologie použitá pro chlazení rychle se zahřívajících vysokootáčkových disků, ty se budou nalézat ve speciálních (velikostně nestandardních) racích a budou chlazeny vodou.

Podle vedoucího projekt, Bruce Hillsberga, se technologie použité při stavbě stanou do pár let základem většiny nových komerčních úložišť. „Těch 120 petabajtů může znít jako podivínská šílenost, ale nebude dlouho trvat a může se stát základem většiny nových cloud computingových platforem,“ vysvětluje Hillsberg.

Exit mobile version