IBM Think Prague 2018

Co z IT ovlivní v nejbližší době náš život? Odpovědi na tyto otázky se snažila dát konference IBM Think Prague 2018, kde kromě zástupců IBM prezentovali svoje zkušenosti i lidé z různých oblastí průmyslu, jako například Vodafone nebo DHL. Určitě se budeme stále více setkávat s pojmy umělá inteligence a blockchain.

IBM Think Prague 2018 – Zuzana Kocmaníková, generální ředitelka IBM ČR a SR

Konferenci uvedla Zuzana Kocmaníková, generální ředitelka IBM ČR a SR a představila Antonia Mutaniho, generálního ředitele celého regionu IBM CEE. Sdělila, že v současné době probíhají změny, které ovlivnila především AI (artificial intelligence), a to nejen v IBM, ale žádá si změny i v přístupu k legislativě a pracovního prostředí. IBM už dodává virtuální asistenty, chatboty, spolupracuje v této oblasti s Vodafone, Škoda Auto apod. Také má k dispozici systémy pro pomoc s léčením nádorových onemocnění (IBM Watson). „Zákazníci musejí IT důvěřovat a IBM proto nedělá ohledně ochrany dat žádné kompromisy,“ zakončila Zuzana Kocmaníková.

Blockchain

IBM Think Prague 2018 – Jason Kelley, IBM Blockchain

Jason Kelley, General Manager IBM Blockchain Services, prohlásil, že vstupujeme do nové éry, a naše problémy nás zpomalují. Existuje totiž disrupce v řetězci víra-data-byznys. Data jsou přitom dalším přírodním zdrojem. Díky technologiím a datům lze dosáhnout lepšího obchodního výsledku. Technickým fíglem („hype“) přitom může být blockchain. Jak však zabezpečit, aby vše mělo smysl? (Mj. viz další vystoupení zástupce DHL.) Je třeba vytvořit Proof of Concept, Proof of Value ale také Proof of Incompetence – aby bylo na dosažení výsledku dost prostředků. Sám uvedl jako příklad Farm to Fork, tj. z pole do úst – na světě se zkonzumuje víc jídla, než kolik se ho vyprodukuje (Což se vytvoří „papírově“ uměle v dodavatelském řetězci, od dopravy až po prodej. Obdobná situace je v každé distribuci a vzniká při přeprodávání zboží mezi jednotlivými subjekty, pozn. red.). Zní to podivně, ale mohou za to data, která na sebe celá agenda nabaluje. Pokud by byl do dodavatelského řetězce „Farm to Fork“ (a logicky nejen do něj) nasazen blockchain, samozřejmě by vše vypadalo jinak. (A čísla za obrat jednotlivých subjektů, které si zboží přeprodávají by zhubla, čemuž se samozřejmě budou všichni bránit, protože už nebudou vypadat jejich výsledovky tak hezky, pozn. red.). Nakonec ukázal video, jak řešení IBM pro spediční firmu Maersk Food Trust, postavené na technologii blockchain, už funguje v kontejnerové dopravě (ibm.com/blockchain).

Předvídání budoucnosti a schopnost přijímat chyby

IBM Think Prague 2018 – IBM Garage

Petr Dvořák, generální manažer Vodafone, hovořil o inovacích a předvídání změn. Schopnost lidstva předvídat i blízkou budoucnost se podle něj exponenciálně snižuje, protože přichází stále více inovací, které nemusejí být vždy životaschopné. Pro organizaci, jakou je Vodafone, jdou proti sobě dvě protichůdné věci – „co a jak“? „Co“ přitom znamená procesy, KPI (KEy Performance Indocators) a „jak“ zase znamená inovace. Jejich zásadním inhibitorem je schopnost organizace přijímat chyby, když se něco nepovede, a toto musí požadovat i od partnerů.

Inovace v dodavatelském řetězci

Pavel Vanoušek z DHL stručně představil DHL jako typického dodavatele B2B, podobně jako IBM. DHL je rodinou divizí vlastněných Deutsche Post, DHL se zabývá balíkovými zásilkami, v České republice prostřednictvím dceřiné firmy PPL. Ve světě provozuje DHL i kontejnerovou dopravu.

Co se týče rychlosti přijímání změn, DHL chce být inovativní firmou a využívat k tomu technologie, které přinesou zákazníkům novou zkušenost. Ukázal „magic quadrant“ od analytické společnosti Gartner, kde je DHL ve čtvrtém kvadrantu jako lídr trhu. „Podle analytiků Gartner jsme sice ve 4. Q, avšak háček je v tom, že v celém grafu něco chybí, a sice například dodavatelé Amazon nebo Alibaba, kteří přišli z jiné oblasti,“ poznamenal ke grafu, kde DHL vypadá skvěle.

AI, etické otázky a krátká lidská paměť

IBM Think Prague 2018 – panelová diskuse

Jan Kleindienst, vedoucí technologií IBM Watson, pozval k panelové diskuzi zástupce ze státní správy, neziskové organizace a novin, aby probrali některé zásadní otázky ohledně umělé inteligence (AI). Vyplynulo, že je sice jednak zapotřebí investiční podpory, abychom drželi krok s ostatním světem, jednak je zapotřebí odpovědět i na etické otázky, protože AI zpracovává obrovská množství dat, včetně biometrických. AI kromě toho sice může pomáhat v dosahování dobrých výsledků, avšak lidé také nemusejí AI kladně přijímat kvůli její až přílišné dokonalosti. Lidé si kromě toho navíc nepamatují, že AI jim každodenně pomáhá, ale budou si dobře pamatovat, když AI selže.

IBM Garage

IBM Think Prague 2018 – Radek Špimr

Po hlavním bloku přednášek bylo možno se v jednotlivých sekcích IBM Think Prague 2018 blíže seznámit s jednotlivými technologiemi, byla k vidění řešení partnerů, server postavený na nejnovější procesorové technologii IBM Power9, který předváděl Radek Špimr, jenž má v IBM tuto oblast na starosti. Dále uvedl, že v mnoha skladech nasadili i senzory, které mohou monitorovat lidi včetně jejich zdraví, indikují tep, ale i únavu atd. Bariérou jsou přitom podle něj roztříštěné aktivity, konzervativnost a odpor ke změnám, omezené prostředky kvůli rozpočtovým omezením, časovému omezení kontraktů, a také kvůli tomu, že technologičtí partneři nejsou schopni škálovat na globální úroveň.

IBM Think Prague 2018

Pro DHL má potenciál i augmented reality, například brýle, na které se pracovníkům promítá správný regál a pozice pro zboží v něm. „Technologie mohou být také určitou brzdou,“ prohlásil nakonec Pavel Vanoušek, a dokázal to odpovědí Elona Muska na dotaz, proč není schopen dodávat více automobilů (Tesla): „Máme totiž příliš mnoho robotů.“

Garage story everywhere

„Hackerská garáž“ IBM je inspirativní zónou IBM Security a na základě hry učí hráče učit technologii IBM Watson rozpoznávání textů, obrázků apod. aby viděli, jak se Watson sám učí. Watson Advisor je zase součástí IBM QRadar, pro bezpečnostní monitoring SIEM. Watson pomáhá bezpečnostním analytikům hlubší investigativní analýzou odhalovat v SIEM hrozby i na základě externích informací z bezpečnostních fór, zákonů, vyhlášek apod.).

Exit mobile version