IBM Think Tour ve Varšavě s kulatým stolem o udržitelnosti

IBM Think Tour 2022 byla odstartována ve Spojených státech a pokračování má po celém světě, 8. listopadu se konala ve Varšavě. Kromě přednášek IBM, partnerů a zákazníků ohledně přínosů IT pro podnikání se konal i kulatý stůl ohledně „udržitelnosti“.
IBM Think Tour 2022 měla informativní a osvětový charakter pro širší podnikatelskou veřejnost a státní správu, zejména přednášky týkající se využívání různých technologií a bezpečnosti. Doslova lidský charakter měla i přednáška ohledně umělé inteligence a kvantových počítačů v podání šéfa IBM Lab v Zürichu, kterým je Alessandro Curioni.
Tento kulatý stůl se zabýval spíše než otřepanými frázemi tím, jak mohou informační technologie pomoci lidské činnosti s jejich minimalizací. Na kulatém stolu pořádaném při IBM Think Tour ve Varšavě tedy sdělili, jak velké průmyslové firmy ve střední a východní Evropě využívají technologie IBM, aby jim v cílech pro naplnění udržitelnosti při neohrožení podnikání pomohly. Prostřednictvím lokálního kontextu a skutečných podnikatelských příběhů paneloví řečníci seznámili, jak firmy ve střední a východní Evropě implementují strategii ESG s podporou technologií. Zmíněna byla například i společnost ČEZ Distribuce, která využívá IBM Maximo Asset Performance Management pro podporu inovací řízených daty pro flexibilní analytické zpracování a pro reporty regulačním orgánům. Řešení od IBM u ČEZu mění způsob řízení procesu údržby na analytický, s optimalizačními modely a datovým gridem.
Debata se rovněž zabývala současnou energetickou krizí v Evropě. Mezi panelisty byli dva zástupci IBM a její klienti, kteří působí v různých odvětvích průmyslu.

Co je udržitelnost?
Udržitelnost znamená podle panelistů více než jen snížení nákladů, začíná plánováním a sbíráním dat, ze kterých se pak dají vyčíst informace. Klíčovými oblastmi pro dekarbonizaci, „zelené IT“ a dodavatelské řetězce jsou:
• Inteligentní výroba a infrastruktura – řada klientů zvolila IBM Maximo jako základ pro operační řízení fyzických zdrojů s využitím AI, analytiky a IoT.
• Zodpovědné výpočetní a „zelené“ IT – především snižování spotřeby elektřiny; například servery IBM LinuxONE jsou vybaveny funkčnostmi, které mohou snížit spotřebu energie až o 75 % a klientům využívajícím IBM Turbonocmic jim pomohlo snížit náklady na cloud od 33 %.
• Udržitelný dodavatelský řetězec a cirkulární přístup – poskytují náhled a inteligentní řízení práce za účelem umožnit zodpovědnější řízení zdrojů a zprůhlednit dodavatelské řetězce.
V širším kontextu se kulatý stůl dotkl i jmenování IBM technologickým partnerem COP27, konference OSN o změně klimatu v Egyptě. Zástupci Velké modré uvedli, že posláním IBM je ukázat, jak mohou technologie a konzultační služby pomoci společnostem sladit jejich strategie udržitelného rozvoje s jejich cíli, aniž by to ohrozilo jejich ziskovost.

Exit mobile version