IBM uvádí watsonx

IBM uvedla v květnu na své každoroční konferenci Think datovou platformu a AI platformu IBM watsonx. Má umožnit podnikům urychlit přijímání a škálovat nejpokročilejší AI s důvěryhodnými daty.

Podniky, které dnes obracejí svoji pozornost na AI, potřebují přístup k plnému souboru technologií, které jim umožní učit, ladit a nasazovat modely AI včetně základních modelů a schopností strojového učení, napříč jejich organizacemi a s  ověřenými daty jejich vlastní organizace, a to rychle a řízeně – vše na jednom místě a běžící v jakémkoliv cloudovém prostředí.

IBM watsonx obsahuje vývojové studio, úložiště a správu dat, sadu řídících nástrojů, základní modely a generativní AI pro kódování, dále pak provoz AI řešení (souhrnně označované jako AIOps), digitální práci, bezpečnost a udržitelnost.

AI na základě ověřených podnikových dat

Vývojové studio AI má přístup k základním, už vytrénovaným modelům a modelům open-source, přístup do úložiště dat, aby bylo možno shromažďovat a čistit trénovaná a laděná (ověřená) data (organizace), a nástroj pro správu AI pro podniky, kterým zajistí hladké pracovní toky AI end-to-end, jež jim pomohou AI snáze přijmout a škálovat.

Klienti budou mít přístup k sadě nástrojů, technologii, infrastruktuře a konzultační expertíze, aby si mohli vybudovat buď vlastní, nebo vyladit dostupné AI modely, a to na jejich vlastních datech a nasazovat je v širším měřítku v důvěryhodnějším a otevřeném prostředí pro podporu obchodního úspěchu. Konkurenční výhoda a obchodní přínos budou moci být odvozeny od toho, jak přizpůsobivý může být model AI k unikátním datům podniku a jeho znalosti využité pro konkrétní účely.

Podpora při nasazování AI

IBM Consulting zároveň ohlašuje Center of Excellence pro generativní AI, kde jsou připraveni experti na IT pomoci klientům nasadit podnikovou transformaci s AI úrovně enterprise.

Na konferenci Think také IBM ohlásila další plány, včetně infrastruktury GPU-as-a-service pro podporu intenzivních pracovních zátěží AI, AI-dashboard pro měření, monitorování, správu AI modelů, dále pak technologie, které umožní poskytovat hlášení o emisích uhlíku a také novou praktiku pro watsonx a generativní AI od IBM Consultingu, která bude podporovat nasazení umělé inteligence u klientů.

Tři soubory produktů

Aby bylo možno tyto potřeby nasadit, platforma IBM watsonx sestává ze tří produktových souborů: IBM watsonx.ai, IBM watsonx.data a IBM watsonx.governance.

IBM watsonx.ai

Jde o novou generaci podnikového studia s očekávanou dostupností od července 2023. Je určeno tvůrcům AI pro návrh, trénování, testování, ladění a nasazování jak tradičního strojového učení, tak nových možností generativních AI, které jsou řízeny základními modely prostřednictvím otevřeného a intuitivního uživatelského rozhraní. Nová spolupráce s technologií Hugging Face přinese podnikům nejlepší modely AI open-source na platformě watsonx.

IBM watsonx.data: účelově přizpůsobené datové úložiště postavené na architektuře tzv. Data Lake (datového jezera), které je optimalizováno pro řízená data a pracovní zátěže AI, podporované dotazy, řízením a otevřenými datovými formáty pro přístup a sdílení dat. Všeobecná dostupnost řešení se očekává letos v červenci (2023) a navíc:

IBM watsonx.governance: Sada nástrojů pro řízení AI pro monitorovnání a řízení provozu AI řešení. Dostupnost tohoto řešení se očekává ke konci roku 2023:

Klienti budou moci s platformou watsonx naplnit potřeby jejich organizací v pěti klíčových oblastech jejich podnikání: interakce a konverzace se zákazníky a zaměstnanci; automatizovat podnikové pracovní toky a interní procesy; automatizovat IT procesy; chránit před hrozbami; a vypořádat se s cíli pro udržitelnost.

IBM také plánuje začlenit základní modely watsonx.ai do jejích následujících hlavních softwarových produktů, například:

Na konferenci Think 2023 IBM ohlásila řadu dalších nových technologií a produktů, které jsou plánovány pro širší akceptaci AI. Více lze nalézt v New GPU offering on IBM Cloud, IBM Consulting Center of Excellence for Generative AI, IBM Cloud Carbon Calculator nebo New study revealing generative AI is among seven trends shaping business.

Petr Leština, IBM Cloud, k tomu říká: WatsonX přináší novou generací technologií umělé inteligence (AI) do podnikových prostředí. Umožní vytvářet modely chování umělé intelligence, zajistí kontrolu nad daty, ze kterých umělá intelligence čerpá a v neposlední řadě zajistí potřebnou kontrolu, tak aby chování AI odpovídalo jejímu zadání a to nejen v provozu, ale také ve fázích strojového učení. Watsonx tak odstraní problémy s etikou, nepredikovatelným chováním a dalšími negativními rysy, se kterými se setkáváme u veřejně dostupných nástrojů umělé inteligence…

Exit mobile version