IDC: ERP systémy mohou podřezávat váš byznys a snižovat jeho produktivitu

Nižší produktivita firmy i agilnost jejího vývoje, i takové mohou být dopady implementace klasických ERP systémů. Nedávná studie společnosti IDC, která vznikla na objednávku společnosti IFC odhalila, že jen necelá třetina společností využívajících nějaké ERP řešení je spokojena s intuitivností jeho používání a 44 procent firem si dokonce myslí, že jejich podnikové aplikace mají negativní vliv na jejich podnikání.

Síla ERP

Průzkum se zabýval významem použitelnosti a flexibility podnikových aplikací ve společnostech v USA, Velké Británii, Německu, Francii, Beneluxu, Skandinávii a Indii.
Současný svět globálního podnikání je velmi složitý a propojenější než kdykoli předtím, přičemž neustále čelí novým problémům týkajícím se produktivity a agilnosti podnikání. Proto poptávka společností po intuitivních a snadno použitelných podnikových aplikacích neustále roste. Průzkum jasně ukázal, že poskytovatelé ERP systémů musí svůj software zdokonalit, aby těmto požadavkům vyhověli.

„Studie dokazuje to, co ve společnosti IFS víme již mnoho let: použitelnost a agilnost jsou důležitými předpoklady vysoké produktivity společnosti. Právě z tohoto důvodu se společnost IFS neustále zaměřuje na použitelnost, jednoduchost a zkušenosti uživatelů, neboť tyto oblasti budou v budoucnu klíčové,“ prohlašuje Dan Matthews, CTO, IFS.

Hlavní zjištění

Průzkum, kterého se účastnili ředitelé a zástupci nejvyššího vedení ze sedmi různých odvětví, prokázal, že použitelnost a flexibilita hrají při hodnocení podnikového aplikačního softwaru významnou roli. Toto jsou nejdůležitější zjištění:

Závěry

„Průzkum jasně dokazuje, že podnikové aplikace, přestože jsou pro chod podniku zcela zásadní, často snižují produktivitu, protože nenabízejí dostatečně intuitivní uživatelská rozhraní, těžko se integrují, navigace v nich je složitá a navíc postrádají funkci vyhledávání,“ myslí si Anders Elbak, Research Manager ve společnosti IDC.

Přestože většina společností (60 %) bere při nákupu nového systému v potaz použitelnost – 24 % dotázaných ji dokonce považuje za nejdůležitější faktor – méně než třetina (29 %) všech dotázaných používá intuitivní a uživatelsky přívětivé podnikové aplikace – ve srovnání se studií IFS z roku 2008 zabývající se stejnou problematikou, kdy 64 % společností považovalo použitelnost za důležitou a 42 % označilo své podnikové systémy za snadno použitelné.

Z toho vyplývá, že představy o intuitivním a uživatelsky přívětivém ERP systému se změnily a požadavky vzrostly spolu s obecným trendem „konzumerizace“ softwarových aplikací a smartphonů. Vzhledem k tomuto vývoji se použitelnost stane pro společnosti při hodnocení nových systémů významným faktorem, stejně jako pro softwarové společnosti při jejich vývoji.

Exit mobile version