IFS Projects pro efektivní řízení (nejen) předvýrobních fází

Řízení životního cyklu produktů zahrnuje procesy předvýrobních fází, které jsou obvykle podporovány projektovým přístupem. Začíná se fází vývoje, ve které se připravuje studie a projekt. Následně se v systémech pro konstrukci a návrh zpracovávají návrhy výrobků a jich funkční, resp. komponentové specifikace. Vznikají konstrukční položky, které se spojují do víceúrovňových struktur a logických celků.
Propojení IFS PDM se systémy CAD, integrace nástrojů pro správu dokumentů, pracovních postupů a řízení změn umožňují efektivně řídit celou fázi vývoje nebo inovací výrobků. Výsledkem je kompletní konstrukční dokumentace. Příprava výrobkových struktur nebo receptur a následná tvorba pracovních postupů – s možností definovat různé technologické cesty v závislosti na velikosti výrobních dávek – zajistí nejen všechna potřebná data pro procesy cenotvorby, plánování a řízení výroby a nákupu, ale také zvyšování kvality produkce. Systém řízení nákladů umožňuje zpracovat různé typy kalkulací a následně porovnávat skutečné náklady s plánovanými. Využití metody tradičního oceňování, přístupu ABC nebo Kaizen umožňuje zvolit ten správný pohled na ekonomiku výroby.

Nástroje PLM (Product Lifecycle Management) v IFS Aplikacích představují výrazně integrované řešení pro realizaci činností spojených s návrhem a vývojem produktů, jejich výrobou a poprodejním servisem. To umožňuje výrobním společnostem zdolávat výzvy, které jim stojí v cestě. Tlak konkurenčního prostředí na zkracování životního cyklu výrobků je spojen s potřebou rychlého zavádění inovací a nových technologií. Podpora řízení předvýrobních fází pomocí integrovaných nástrojů IFS Projects pro řízení projektů umožňuje výrazně zkrátit tuto fázi, efektivněji řídit potřebné zdroje, snižovat náklady a eliminovat případná rizika.

IFS Engineering – příklad zobrazení Ganttova grafu

Projektové řízení se stává stále potřebnějším pracovním prostředkem, který je schopen efektivněji podporovat distribucí požadavků a sledovat procesy v celém rozsahu prací. Aktuální trendy určují čím dál přísnější požadavky na financování a projekty musí zaručit rentabilitu. Řízení projektů se tak stává důležitou součástí širokého portfolia činností se vztahy a závislostmi, které musí organizace řídit a sledovat, pokud chce dosáhnout stanovených strategických cílů.

Systém poskytuje užitečné nástroje pro vytváření návrhů a předpovědí a jejich řiditelné změnové zásahy. Rozpočty projektů jsou konfrontovány s předpověďmi jejich očekávaného vývoje nákladů a času potřebného k dokončení plánovaných činností. Součástí pracovního prostředí je Ganttův diagram pro zobrazení kritické cesty, závislostí a vazeb mezi jednotlivými činnostmi projektu. Při práci se záznamy se využívá rozpad do nižších úrovní a jednoduchá navigace na provázané objekty. Integrace se systémy třetích stran umožňuje společně využívat projekty a jejich aktualizace (např. při jednáních mimo společnost) i mimo prostředí podnikového systému.

Výhodou je možnost vytvářet projektové šablony a opakovaně je používat. To dovoluje projektově řídit i jednodušší, avšak často opakované aktivity. Řízení rizik v IFS Aplikacích zahrnuje identifikaci nákladových a časových faktorů očekávaného dosahu s určením jejich pravděpodobnosti. Uživatelsky definovaná struktura rizika zahrnuje problémy, důsledky, reakce i opatření. Ta mohou být připojena k ostatním podnikovým datovým objektům, např. ke konkrétní konstrukční skupině nebo činnosti. Vážená hodnota rizika má graficky znázorněný časový průběh. Během životního cyklu projektu umožňuje řízení rizika rovněž zvyšovat povědomí o jeho existenci.

Softwarové nástroje IFS Aplikací v odvětvích průmyslové výroby využijí výrobci originálního vybavení (OEM), dodavatelé a distributoři komponent pro elektronický, strojírenský a automobilový průmysl, pro výrobu letadel a lodí, kolejových vozidel, konstrukcí a zařízení pro chemický průmysl a také poskytovatelé služeb. Komplexní nástroje od společnosti IFS využívají rovněž společnosti vyrábějící zdravotnickou a laboratorní techniku, řídicí systémy pro energetiku a průmysl, telekomunikační geostacionární satelity, jednoúčelové stroje, výrobní linky a robotická pracoviště pro různá odvětví průmyslu. Tyto nástroje řídí celý životní cyklus produktů, provozních prostředků a služeb – s využitím plné integrace s nástroji pro řízení financí a lidských zdrojů.

Pro dodavatele investičních celků jsou v nástroji IFS Engineering dostupné funkce pro přípravu dokumentace související s odevzdáním a zprovozněním díla. Umožňují řídit uvedení do provozu a řešit nedostatky spojené s převzetím díla zákazníkem. To výrazně zkracuje fázi instalace a oživení dodaných zařízení.

Projektově orientované řešení IFS Aplikace umožňuje řídit budoucnost – ne minulost. A to nejen v případě inovací produktů. Bez kompromisů!

Exit mobile version