IFS Supply Chain: Plánujte výrobní procesy specificky podle svých potřeb

Management výrobních společností v dnešní době často mluví o specifikách podnikání. A to i v souvislosti s potřebou „specifických“ funkcí podnikového informačního systému, který má poskytnout nástroje pro efektivní plánování a řízení výrobního procesu. Velmi často je to důsledkem stavu, kdy jsou v informačním systému uplatňovány stejné principy plánování a řízení pro všechny stupně výroby produktů nebo výrobní jednotky, které realizují dodávky technologicky odlišné produkce.
V IFS Aplikacích je plánovací model sestaven do několika úrovní, je konfigurovatelný, nabízí různé techniky plánování a řízení a lze jej využít pro několik režimů výroby nebo jejich kombinaci. Vícerežimová funkce nabízí kombinaci režimů řízení výroby na objednávku, konfigurace na objednávku, vývoje na objednávku, montáže na objednávku nebo výroby na sklad.

Při výrobě na sklad se prostřednictvím většího počtu využitelných metod plánování poptávky definují požadavky prodeje z dlouhodobějšího hlediska a přes simulace se s dostatečně velkým časovým předstihem vytváří přehled o požadavcích na doplnění zásob. Hlavní plán rozkládá skupiny výrobků až na jednotlivé položky. Agreguje přitom plán výroby a dodávek komponentů, umožňuje srovnání jednotlivých verzí plánů a vytváří podklad pro plánování zdrojů.

Materiálové plánování generuje požadavky pro jednotlivé nákupní i výrobní jednotky a řídí tok dodávek mezi nimi. Požadavky uvolněné do výroby procházejí procesem detailního naplánování výrobních činností v čase. Rozvržení výroby v prostředí omezených zdrojů zajistí vytvoření plánu výroby podle definované disponibility strojních zařízení, nástrojů a pracovníků, případně materiálu, přičemž je možné měnit dostupnost jednotlivých zdrojů v čase.

Výrobu na sklad je možné v případě potřeby uplatnit pouze na nižších stupních výroby – například při výrobě dílů; produkce podskupin a finálních výrobků může být řízena v režimu výroby na objednávku. Proces výroby je řízen tak, že v každém okamžiku jsou přesně identifikovány jednotlivé komponenty s ohledem na zákaznickou objednávku nebo projekt. Samozřejmě koncept výroby na objednávku lze v IFS Aplikacích uplatnit pro celý proces výroby, a případně i nákup komponent zajišťovat adresně.

Exit mobile version