Implementace QAD přinesla významný posun dodavatele autoprůmyslu Senior Flexonics

Hlavním důvodem, proč SFC zavedla nový systém QAD ERP, byla snaha o zlepšení hodnocení dodavatelů. Cílem bylo dosáhnout nejvyššího možného ratingu „A“ (podle globální směrnice MMOG/LE pro řízení toku materiálů a hodnocení logistiky) od nejvýznamnějších zákazníků SFC, tzn. společností Renault a Ford. SFC také vzhledem k efektivnějšímu plánování výroby usilovala o snížení svých zásob, času potřebného pro měsíční fyzickou inventuru i o snížení neproduktivního času.
SFC rovněž hledala možnosti snížení nákladů spojených s pronájmem vratných obalů. Předchozí ERP systém neumožňoval podporu procesů, které se vztahovaly k logistice nebo výrobě, což SFC zabraňovalo dosáhnout výše uvedených obchodních cílů.

Výběr systému a dodavatele

Aby SFC mohla najít vhodného dodavatele nového systému ERP, musela si stanovit cíle implementace. Zpočátku bez konkrétních metrik zlepšení a poté kontaktovat IT dodavatele, kteří na základě referencí byli schopni dosáhnout těchto cílů.

O
společnosti Senior Flexonics Czech

Společnost Senior Flexonic Czech (SFC) je
součástí nadnárodní skupiny
Senior Plc, která působí v 11 zemích
po celém světě (USA, Kanada, Mexiko,
Brazílie, Jihoafrická republika, Indie,
Nizozemí, Francie, Německo, Česká
republika a Velká Británie) a
zaměstnává 4800 lidí. SFC se
zabývá vývojem,
výrobou a prodejem ocelových a
hliníkových potrubí pro
automobilový průmysl.
SFC zaměstnává cca 146 pracovníků s
obratem cca 300 mil. Kč.

Veřejné výběrové řízení zahrnovalo pouze dodavatele ERP s prokazatelnými referencemi. Pouze tři dodavatelé (z devíti oslovených) se zúčastnili závěrečné fáze řízení, která požadovala předložení úvodní studie proveditelnosti. SFC studovala navrhovaná řešení a zkoumala možnou spolupráci s těmito společnostmi. Zároveň brala v potaz odbornost a zkušenosti konzultantů z každé společnosti. Výběrové řízení se s přísnými pravidly uskutečnilo za dohledu komise, která se skládala z manažerů jednotlivých oddělení SFC, kteří za použití váhových koeficientů hodnotili dodavatele. Nejvyšší váhový koeficient v bodovacím systému měly reference a zkušenosti dodavatelů v oblasti podnikání společnosti SFC.

SFC vybrala společnost Minerva Česká republika především proto, že byla schopna doložit nejvyšší počet úspěšných projektů v automotive. Díky tomu disponovala největšími zkušenostmi v daném odvětví. Zkušenosti a odbornost, které konzultanti Minervy ukázali v průběhu řízení, rovněž přispěly k získání zakázky. Po výběru Minervy došlo k doladění metrik, vztahující se ke zlepšení v konkrétních oblastech, které tvořily část implementační smlouvy. SFC nemusela výrazně měnit IT platformu. Pro správu systému ERP byl nainstalován jeden fyzický server. Uživatelé se do aplikace přihlašují pomocí klienta pracujícího v systému Windows.

Implementace systému

Pokud jde o řízení projektu, implementace byla rozdělena do následujících fází: školení realizačního týmu, analýza a optimalizace procesů, zpracování dat a zátěžové testy. Projekt vyvrcholil zahájením rutinního provozu. Celková implementace ERP QAD trvala 6 měsíců, to je průměrná doba, kdy Minerva implementuje většinu svých projektů odpovídající velikosti podniku.
V průběhu implementace ERP společnost SFC optimalizovala procesy týkající se výroby a logistiky. Přitom využila know-how společnosti Minerva a osvědčené postupy související konkrétně s procesy podporovanými použitím čárových kódů ve skladech, distribučním oddělení a uchování výrobních záznamů. SFC od Minervy také získala významné know-how v oblasti elektronické výměny dat (EDI). Implementace ERP systému v SFC byla provedena výhradně společností Minerva.

Přínosy zavedení systému QAD v číslech

Implementace systému poskytla SFC možnost analyzovat, upravit nebo zavést nové procesy do organizace. Pozornost se zaměřila zejména na procesy, které se týkaly výroby, logistiky a distribuce. Pro SFC je hlavním přínosem z implementace ERP QAD dosažení ratingu „A“ v rámci hodnocení MMOG/LE prováděného jejími hlavními zákazníky, což upevnilo pozici společnosti na trhu. SFC se tak stala stabilním a spolehlivým dodavatelem v automobilovém průmyslu.

Nový systém také snížil úroveň zásob. Společnost požadovala třídenní pokles průměrného obratu zásob, přičemž tento cíl byl dokonce překročen (skutečný pokles byl 8,3 dnů). SFC rovněž usilovala o nejméně 15% úsporu času potřebného pro měsíční fyzickou inventuru. Nový ERP systém QAD se ukázal v tomto případě jako velmi nápomocný, jelikož skutečná úspora času dosáhla téměř 30 %. Další oblastí, ve které SFC požadovala zlepšení, bylo snížení neproduktivního času, přesčasů a neplánovaných pracovních směn nejméně o 15 %. Toto mělo být dosaženo optimalizací výrobního plánu. Minerva zmíněné kritérium opět nejen splnila, ale i mírně překročila, jelikož skutečné zlepšení dosáhlo 15,5 %. Jako poslední kritérium společnost SFC usilovala i o 15% snížení nákladů spojených s pronájmem vratných obalů. Nový ERP systém QAD implementovaný Minervou pomohl tyto náklady snížit o 15,7 %.

Vyhodnocení výše uvedených metrik bylo provedeno po 6 měsících běžného provozu systému. Zákazníci SFC díky systému ERP implementovaného společností Minerva oceňují přesnost dodávek, dodržování sjednaných termínů dopravy, poskytování bezchybné přepravní dokumentace a potvrzení objednávek přes EDI. Nový systém ERP také umožnil prosadit inovativní aspekt v podobě zavedení a využití čárových kódů a čteček v oblasti logistiky a výroby. Sběr dat v reálném čase během výroby umožňuje grafické zobrazení práce jednotlivých pracovníků ve výrobní hale. To má značný motivační efekt, jelikož dělníci ve výrobě jsou nyní zapojeni do procesu snižování neproduktivního času.

Očekávání, která SFC před implementací měla, byla realistická, dobře zmapovaná a spojená s konkrétními metrikami pro dosažení cílů. Společnost SFC uvedla, že Minerva se svými konzultanty v rámci komunikace učinila pozitivní dojem. Přínosy, které SFC očekávala, vyplývaly z vlastností systému ERP a v procesu výběru dodavatele byly podrobně zkoumány. SFC potvrdila, že se konzultanti Minervy snažili vždy najít nejlepší řešení, podporované novým systémem ERP. Podle SFC je odborná úroveň konzultantů Minervy nadprůměrná.

Exit mobile version