In-memory databáze prorůstají do analytiky i podnikových aplikací

Jako in-memory technologie označujeme zpracování dat přímo v operační paměti. Tímto způsobem lze s daty pracovat mnohem rychleji než při přístupu na pomalejší úložiště. I složité analytické dotazy pak lze mnohdy provádět v reálném čase.

In-memory technologie bývá nejčastěji implementována na úrovni databáze, kde ji podporuje celá řada dodavatelů. V důsledku toho se mění nejen svět business analytics a business intelligence, ale i způsob fungování klasických podnikových aplikací typu ERP.

Nástup in-memory práce s daty probíhá již několik let a byl umožněn jednak poklesem cen pamětí, dále i novými podpůrnými technologiemi, často specifickými pro jednotlivé dodavatele. Obecně jsou optimalizační algoritmy pro práci s daty v paměti snazší než při přístupu na úložiště. Pro provozovatele aplikace může být důležité i to, že při použití nevolatilní paměti RAM se in-memory aplikace nezhroutí ani při výpadku napájení.

Wikipedia aktuálně uvádí obrovský seznam dodavatelů in-memory databází, v němž ze známějších produktů najdeme (abecedně): Apache Geode (mj. používají produkty Pivotal), DB2 od IBM, SQLite, Microsoft SQL Server, Oracle, Redis, SAP HANA a Teradata. Částečně podporuje in-memory rovněž MySQL. Podle loňské studie Forrester Wave vedl v in-memory databázích SAP, za ním se v žebříčku v kategorii lídrů umístily firmy Oracle, IBM, Microsoft a Teradata. (Letošní data nejsou k dispozici, Forrester se v rámci své „vlny“ namísto toho soustředil na distribuované in-memory technologie a jejich roli v podnikových strategiích pro big data).

In-memory technologie se ovšem uplatňují i v dalších produktech, např. v IBM Kinetica (Servery IBM Power a in-memory databáze Kinetica).

Velký význam hrají in-memory technologie v produktech Oracle. Společnost v tomto případě zdůrazňuje svou unikátní hybridní sloupcovou kompresi, která snižuje objem dat v operační paměti. Má to platit i pro nejnovější databázi Oracle 12c Release 2 (krátce viz zde). Oracle navíc nabízí i řešení s hybridním přístupem in-memory, které má poskytovat srovnatelný výkon za mnohem nižší cenu (Oracle Exadata X6 Database Machine, viz zde).

Jiří Přibyslavský | SAP

Za společnost SAP nám na několik otázek v této souvislosti odpověděl Jiří Přibyslavský, konzultant pro analytiku a finance.

Jakou roli má in-memory technologie v produktech SAP?

In-memory platforma SAP HANA hraje v produktech SAP zcela klíčovou roli. Nejenže se SAP díky ní stal lídrem v oblastech, jako jsou Data Warehousing, Predictive Analytics a další, ale postupně migruje své produkty z klasických databází různých dodavatelů na SAP HANA. To umožňuje optimalizovat ERP, BW, CRM, SRM, ISU a další aplikace pro kompletní zpracování v paměti, což přináší vyšší výkon, zjednodušení architektury i analytické možnosti. Výsledkem jsou nové aplikace jako SAP S/4HANA (ERP), SAP BW4/HANA nebo aplikace již vyvíjené pouze na platformě SAP HANA jako SAP Fraud Management nebo SAP Predictive Maintenance and Service.

Jaký význam má in-memory technologie z pohledu strategie celé firmy?

In-memory technologie přináší zcela nové architektonické možnosti jak u stavby datových skladů, tak aplikací z dílny SAP nebo jakýchkoli jiných. Jde o to, že vše je v paměti, data se neduplikují, nemusíte ladit výkon, a tudíž máte daleko více prostoru pro inovativní projekty místo složité údržby stávajících řešení.

Na jaké úrovni je in-memory v řešeních SAP využíváno/implementováno?

Platforma SAP HANA je základem architektury veškerých nových řešení SAP a prolíná se celým portfoliem čítajícím přes 2 000 produktů. Najdete ji v oblastech analytiky a data warehousingu, v rámci klasických aplikací jako ERP nebo v cloudových řešeních SAP HANA Cloud Platform (HCP), Cloud for Customer nebo SAP BusinessObjects Cloud.

Exit mobile version