Infrastruktura pro SMB – vlastní, nebo v cloudu?

Jaká je budoucnost podnikové IT infrastruktury? Budeme stále nakupovat hardware, nebo přejdeme se vším sakum prásk do cloudu? Co lze po stránce nabídky cloudových služeb očekávat od IBM, která prodala celou divizi x86? Na tyto otázky odpovídá Petr Leština, IBM Cloud Computing.
Kde vidíte budoucnost podnikové infrastruktury, zejména v segmentu středně velkých firem – SMB?

Začal bych u větších klientů, ti určitě půjdou směrem hybridního modelu cloudů. To znamená, že budou provozovat vlastní kritickou infrastrukturu on-site, tj. ve vlastním datovém centru. Aplikace, které nejsou pro jejich chod kritické, budou provozovat ve veřejných cloudech formou pronájmu jejich služeb IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) nebo SaaS (Software as a Service).

V segmentu menších až středně velkých firem je jasné, že tito zákazníci žádná datová centra budovat nebudou, bylo by to pro ně příliš nákladné. Stanou se typickými konzumenty cloudových služeb. Ať už v podobě typického cloud hostingu, což znamená, že si u poskytovatele pronajmou minimální infrastrukturu, na níž budou provozovat svoje aplikace, nebo si pronajmou celé aplikační balíky, které pro svoji oblast podnikání potřebují- To znamená nejen například komunikační nástroje (E-mail, chat), ale také datové úložiště a samozřejmě aplikace od účetnicví až po ERP, CRM formou služby a další aplikace nezbytné pro podnikání.

Nabízí něco IBM takového i pro SMB?

Opět začnu velkými zákazníky, kteří si mohou budovat i vlastní cloudová řešení v podobě privátního nebo i hybridního cloudu. IBM jim nabízí technologie, a to jak hardwarové, tak softwarové. Ohledně hardwaru jsme schopni poskytnout řešení na platformě procesorů IBM Power, a také technologie ukládání dat IBM Storwize a virtualizaci z našeho portfolia. V oblasti softwarových cloudových produktů jsme vsadili na OpenStack, což je framework, základní platforma pro provozování cloudových řešení v privátních a hybridních modelech. Naším produktem pro to je IBM Cloud Orchestrator, který OpenStack využívá. To pro případ, kdy si chce klient postavit cloudové řešení na platformě IBM sám.

Řada firem ale požaduje standardnější řešení na platformě x86 a IBM ji kompletně prodala. Jak se stavíte k těmto požadavkům?

Pokud klient požaduje něco jiného a zejména hotové předpřipravené řešení, včetně fyzických serverů (Bare Metal) platformy x86, případně virtuální servery, může si od IBM v našem cloudu pronajmout prakticky libovolný hardware formou služby. I zde nabízíme několik voleb.

První možností je využití našeho veřejného cloudu IBM Softlayer. Jde o celosvětovou síť datových center, která poskytují především služby IaaS, částečně PaaS (Platform as a Service).

Druhou možností je sdílená infrastruktura provozovaná z lokality IBM ČR jako tzv. IBM Shared Infrastructure. Jde o typ služeb hardware-jako-služba, které jsou nabízené formou managed services, kde vedle poskytovaného hardwaru x86 s operačními systémy Windows/Linux zákazník dostane i lokální podporu v češtině od administrátorů IBM ČR. Cílem není konkurovat službám veřejného cloudu, ale flexibilně reagovat na specifické požadavky klienta.

Třetí možností je služba kombinující prvky cloudu, outsourcingu a hostingu. Jde o IBM Cloud Managed Service, službu vhodnou pro kritické systémy a aplikace s požadavky na vysokou a smluvně garantovanou úroveň SLA 99,9x %.

Co všechno si tedy může zákazník ve formě IBM Softlayer pronajmout?

Klient si může pronajmout virtuální nebo fyzický server formou služby v hodinových nebo měsíčních sazbách. Dále si může objednat bezpečnostní prvky jakými jsou firewally nebo security appliances, datová úložiště různého charakteru, ať už souborová, bloková nebo objektová, zálohování svého prostředí, pro vysoké výkony může využívat služby load balanceru (vyvažování a rozkládání zátěže mezi výpočetní uzly) a řadu dalších prvků.

Vedle hardwaru má IBM k dispozici i řadu softwarových produktů pro pronájem v cloudu, například operační systémy. V Softlayeru nabízíme pro platformu x86 operační systémy Linux a Microsoft Windows Server ve všech jeho podporovaných variantách. Pro rok 2016 máme ohlášenou platformu Power formou pronájmu v cloudu, takže klienti si budou moci pronajmout i platformu OpenPower s řadou podporovaných operačních systémů Linux.

Co když zákazníka nezajímá ani hardware, ani fyzické úložiště dat, ale rád by zvolil pouze prostředí, ve kterém by běžela jeho aplikace?

Pro zákazníky s těmito potřebami máme službu IBM Bluemix. Jde o řešení, které takovým naším rodinným stříbrem. Vzniklo a od počátku bylo vyvíjeno v IBM. Bluemix je provozní prostředí (runtime) pro různé typy aplikací. Pokud takového zákazníka nezajímá ani hardware, ani operační systém, ale například hodlá provozovat nějakou aplikaci napsanou v PHP, Java nebo .Net, nebo aplikaci využívající Node.js, k tomu nějakou databázovou platformu relační, nerelační či hierarchickou, a k tomu ještě třeba mobilní webové rozhraní, nabídneme mu provozní prostředí Bluemix. Další komponenty které může v Bluemixu formou služby využít se týkají vývoje, analytiky, jako například produkty z portfolia IBM Watson. Ani zde zákazník nekupuje žádné softwarové licence, ani hardware, vše využívá a pronajímá si v Bluemixu jako službu. Aplikace provozované v Bluemixu pak mají charakter Software-as-a-Service aplikace, lze velmi jednoznačně určit jaké prostředky jsou pro provoz potřeba a kolik tato služba stojí formou měsíčnoho pronájmu.

Jak si může zdejší firma, podnik, nebo jiný druh organizace v České republice pořídit služby IBM Softlayer nebo Bluemix? Jaké má přitom zákazník možnosti a na jaká může narážet úskalí?

Zákazník si sice může služby Softlayer a Bluemix objednat přímo od IBM na našem webu. Jde o samoobslužný prodejní portál, stejně jako pro všechny naše cloudové služby. Objedná si je zde a využívá je. Objednávku služeb lze uskutečnit prostřednictvím http://www.ibm.com/buycloud/cz/cz.

Pokud však od služeb IBM Softlayer a IBM Bluemix zákazník očekává skutečně přidanou hodnotu, především v oblasti poradenství, návrhu, architektury řešení, jeho optimalizace, ale i například lokální podpory v národním jazyce nebo lokálního kontraktu a fakturace, pak by se měl obrátit na některého z našich partnerů, který je zase navázán na naše distributory. Pro oblast Softlayeru jsou jimi Avnet, DNS, případně Azlan (divize Tech Data). Ti mají roli subjektu s přidanou hodnotou, protože k samotné cloudové službě přidává další know-how v podobě poradenských služeb, lokálního hotline, financování apod.

Pokud by naopak některá lokální IT firma dodávala svému zákazníkovi nějaké řešení a usoudila by, že část tohoto řešení by bylo možno pokrýt cloudovými službami od IBM, na koho by se měla ve vaší síti obrátit, aby mu mohla poskytnout Bluemix nebo Softlayer?

Snahy IT dodavatelů o poskytnutí řešení IBM Bluemix nebo Softlayer může zastřešit některý z výše uvedených lokálních distributorů s přidanou hodnotou. Pro oblast Bluemixu sem patří nejen tito distributoři, ale celá partnerská síť IBM, která je schopna naše cloudové produkty zájemcům přeprodávat. Pro naše distributory i prodejní partnery zde platí podobný model, jako u prodeje klasického komoditního hardwaru a softwaru. Kdyby chtěl naopak některý z potenciálních, a to i začínajících partnerů začít s vývojovým prostředím Bluemix a cloudem Softlayer pracovat, může se obrátit na přímo na IBM ČR, kde má startupy na starosti Petr Biskup.

Exit mobile version