Infrastruktura v době cloudu: Trendy podle dodavatelů

Pokud jde o řešení potřeb v oblasti vybudování nebo obnovy a rozšíření infrastruktury, mohou si firmy ze segmentu SMB vybrat z celé řady možností a scénářů. Jen málokterý z dodavatelů se dnes přitom soustředí jen striktně na on-premise řešení a zákazník si tak může vybrat si nejvhodnější scénář zahrnující např. také cloudové služby v hybridním modelu. A nebo vsadit na cloud úplně. Alternativ je celá řada. Pohled na současné možnosti a některé z trendů v oblasti infrastruktury nabízí několik dodavatelů působících na českém trhu.
Ve snaze nabídnout alespoň nástin toho, jaké možnosti dnes mají společnosti, které hledají v oblasti infrastruktury vhodné řešení vyhovující jejich potřebám, jsme oslovili několik zavedených dodavatelů na českém trhu, kterým jsme položili jednoduchou otázku: Máte v nabídce řešení, které vyhoví jak z hlediska instalace v prostorách uživatele (on-site), nebo také v privátním cloudu, nebo i hybridním cloudu? Zajímala nás přitom zejména možnosti a řešení pro firmy ze segmentu SMB (malé a střední společnosti).

Dell má pro infrastrukturu řešení end-to-end

Pokrýt kompletní řešení v oblasti infrastruktury produkty a prvky od jednoho dodavatele, to už není na současném trhu vůbec běžné. Prakticky poslední takovým dodavatelem je dnes společnost Dell.

Ondřej Bačina, Dell Enterprise Solutions Marketing Manager, a Dalibor Kačmář, ředitel divize řešení Cloud and Enterprise, Microsoft

„Naše společnost se stala jedinou na celosvětovém trhu schopnou poskytnout IT řešení od A do Z, end-to-end,“ říká Ondřej Bačina, Dell Enterprise Solutions Marketing Manager. „Jsme tedy schopni nabídnout vše od tabletů (XPS, Latitude, Venue) , notebooků (Inspiron, XPS, Alienware, Vostro, Precision, Latitude) , počítačů (Inspiron, Vostro, Optiplex), pracovních stanic (Precision) a tenkých klientů (Wyse) přes drátové sítě (Dell Networking X,N,S, Series), bezdrátové sítě (Dell Networking W Serie, SonicPoint), core sítě (Dell Networking S,C,Z Series) či firewally (Dell Sonicwall) až po servery (PowerEdge), konvergované systémy (PowerEdge FX, VRTX, WebScale Appliance), disková pole (Dell Storage PS, SC Series), software (Backup&Recovery, Security, Infrastructure management & monitoring, identity management, atd.), služby, stejně jako cloudová řešení,“ doplňuje.

Infrastruktura od IBM i pro SMB

IBM je dodavatelem infrastruktury, jehož nabídce skýtá řešení pro všechny myslitelné scénáře. Důraz dnes však klade na cloud, pro který nabízí hardware, software, možnost vybudování vlastního privátního, hybridního i využití veřejného cloudu, včetně řízených služeb.

„Pro provozování infrastruktury nabízíme možnost jednak vytvořit privátní nebo hybridní cloud, jednak využít cloudové prostředí poskytující služby IaaS, PaaS i SaaS,“ vysvětluje Petr Leština, Client Architect & Leader, IBM Cloud Computing.

Petr Leština, IBM Cloud Computing

„Ohledně infrastruktury IBM nabízí hardwarové i softwarové technologie pro budování privátního, hybridního, principiálně i veřejného cloudu. V oblasti hardwaru jsme schopni cloudovou platformu koncipovat na hardwaru IBM Power, storage portfoliu IBM Storewize, případně diskové pole XIV s nezbytnou virtualizací (Power VM a SVC). V oblasti softwaru je v této oblasti vlajkovou lodí IBM Cloud Orchestrator, koncipovaným na otevřené platformě Cloud OpenStack. Pro menší zákazníky máme k dispozici IBM Cloud Manager with OpenStack, který je ‚menší verzí‘ IBM Cloud Orchestratoru. Cloud Manager i Cloud Orchestrator jsou vhodné i pro hybridní model cloudu,“ dodává.

Z pohledu implementace je IBM schopna dodat jednotlivé produkty zákazníkovi, alternativně je IBM schopna dodat cloud řešení tzv. na klíč. „V neposlední řadě jsme schopni nabídnout cloud řešení v modelu managed services, kdy jsou technologie IBM umístěny v datacentru zákazníka, nicméně vlastnictví a správa (operations) je poskytována IBM,“ říká Leština.

„Pokud si klient nepřeje budovat cloud, ale rád by využil prostředí cloud computingu, pak nabízíme služby veřejného cloudu IBM SoftLayer (x86 IaaS a PaaS), dále pak hostování z IBM Česká republika (x86, alternativně IBM Power). Pro provozování business critical aplikací nabízíme IBM Cloud Managed Service (x86 i Power s garancí SLA). Pro oblast PaaS nabízíme IBM Bluemix. Pro čistě SaaS nabízíme více než stovku řešení SaaS.“

Autocont nabízí pro infrastrukturu pragmatické řešení

Miloslav Záleský, ředitel pro portfolio, marketing a partnerskou politiku, Autocont

Naslouchat zákazníkům a nabídnout pragmatický přístup, ať už jde o instalaci on-site, nebo o cloudové řešení, to je filozofie jednoho z předních poskytovatelů IT řešení v České republice. „AutoCont se oblastí on-site IT řešení zabývá 25 let a v problematice různých typů cloud scénářů nabízí služby již více než pět let. Z pohledu potřeb zákazníků ze segmentu SMB není situace nikdy černobílá a vždy je třeba posoudit, které části infrastruktury či aplikačních řešení je lepší provozovat on-site a u kterých využít výhod některého s typů cloudu – private/public/hybrid. Případně, zda je možné využít cloudových služeb pro všechny IT potřeby takového zákazníka,“ myslí si Miloslav Záleský, ředitel pro portfolio, marketing a partnerskou politiku.

„Díky vybudovaným řešením www.acprivatnicloud.cz, www.accloud.cz, cloudovým službám na platformě Microsoftu a zkušenostem ze zakázek jsou naši specialisté schopni pragmaticky probrat reálné potřeby zákazníka a navrhnout efektivní řešení, které využije možnosti technologií současnosti a bude pro něj patřičně spolehlivé a ekonomické,“ dodává.

Lenovo uspokojí nároky různými infrastrukturními prvky

Lenovo má k dispozici pro infrastrukturu, storage, networking a servery. Lenovo System x3650 M5, poslouží v závislosti na osazení jako server, který poroste spolu se společností, tak i jako virtualizační nebo cloudová platforma, popřípadě hyperkonvergované řešení, říká Martin Moravec, 4P/Distribution Manager SMB, Lenovo. A dodává:

Martin Moravec, 4P/Distribution Manager SMB, Lenovo

„Společnost Lenovo disponuje natolik širokým produktovým portfoliem, že dokáže uspokojit jakýkoliv požadavek klienta s ohledem na požadované infrastrukturní nároky a provozované aplikace. Servery společnosti Lenovo jsou stavěny na otevřených standardech, takže se dají využít jak jako klasický infrastrukturní prvek, tak jako platforma pro privátní i hybridní cloud. Příkladem může být server Lenovo System x3650 M5, který v závislosti na osazení poslouží jako server, který poroste spolu se společností, tak i jako virtualizační nebo cloudová platforma, popřípadě hyperkonvergované řešení (ve spojení se softwarem společnosti Nutanix). Kromě klasických produktů v zástavbě tower a rack Lenovo disponuje high-end řešeními, high-density servery a bladovými technologiemi, nebo i dalšími infrastrukturními prvky, jakými jsou networking a zařízení storage.“

Univerzální řešení infrastruktury od Synology

Nákupem zařízení Synology zákazníci získávají univerzální server all-in-one server, na kterém mohou vybudovat zároveň bezpečný privátní cloud, mailový server, nebo například kamerový systém.

Lubomír Tomány, Synology, Product Manager Czech & Slovak Republic

„SMB je široký pojem a tak máme pro tyto zákazníky celou produktovou řadu (tzv. plus řadu), od dvoudiskových NASek až po 12diskové racky. Jejich společným jmenovatelem je rozšířená konektivita (minimálně dva gigabitové LAN porty či vyšší množství USB portů), škálovatelnost přes port eSATA a celkově vyšší výkon, který umožňuje pohodlný multitasking. Právě toto je klíčová výhoda pro SMB – nákupem zařízení Synology zákazníci získávají univerzální server all-in-one, na kterém mohou vybudovat zároveň bezpečný privátní cloud, mailový server, nebo např. kamerový systém. Vše za zlomek ceny oproti dedikovaným řešením, a navíc bezpečně díky hardwarové podpoře šifrování a s neustálými updaty zdarma,“ uvádí Lubomír Tomány, Synology, Product Manager Czech & Slovak Republic.

Microsoft nabízí infrastrukturu budoucnosti

Microsoft sice nenabízí hardware, ale s jeho softwarovým řešením v cloudu se i malá firma dostane k pokročilým technologiím, jaké by si jinak pořídit nemohla, a využít potenciál IT pro zvýšení zisku firmy.

Martin Panák, produktový manažer divize Microsoft Office, Microsoft

„Produkty společnosti Microsoft je možné nasadit jak ve firmě, tak v cloudu anebo hybridně. Pro zákazníky ze segmentu SMB doporučujeme nasazovat nové technologie v cloudu,“ vysvětluje Martin Panák, Microsoft, manažer divize Office. Pro využití cloudu podle něj hovoří jasně jak nízké náklady, tak také rychlost nasazení. Nezanedbatelnou a někdy zásadní výhodou je, že se o IT technologii nemusí zákazník starat, což platí především o aktualizacích a upgradech. Zákazník díky tomu může věnovat více energie svému podnikání a využívat pokročilé technologie pro lepší komunikaci a spolupráci jak uvnitř firmy, tak s jejími zákazníky.

„Pro ilustraci si můžeme uvést příklad. Běžná SMB firma využívá lokální e-mail, sdílený diskový soubor a na počítačích zaměstnanců různé verze Office. Po zakoupení cloudových služeb může zákazník prakticky obratem začít využívat jednotnou sadu Office na PC, Mac, iPady, tablety a mobily, 50GB emailovou schránku, cloudový disk s 1TB kapacitou pro každého uživatele, instant messaging, HD konference, sociální síť, ochranu dokumentů před jejím zneužitím nebo zcizením, CRM, analytické nástroje business intelligence a další služby. Místo trápení se s upgrady umožňuje cloud využít potenciál IT pro zvýšení zisku firmy,“ popisuje Panák.

Infortrend integruje infrastrukturu storage s cloudem

Hybridní cloudové řešení Infortrendu propojí jednotná víceprotokolová pole blokové, souborové a objektové storage s cenově efektivní kapacitou dostupnou v cloudu.

Lucie Klaudová, Sales Account Manager Infortrend Europe

„Infortrend pracuje na novém řešení cloudového úložiště, jaké umožní podnikům ze segmentu SMB/SME, které provozují lokální systémy s podporou SAN/NAS, aby je mohly snadno a cenově efektivně začlenit do cloudových služeb a rozšířit jejich kapacitu storage s řešením hybridního a privátního cloudu,“ říká říká Lucie Klaudová, Lucie Klaudová, Sales Account Manager Infortrend Europe, a dodává:

„Hybridní cloudové řešení Infortrendu je jednotný systém storage, integrovaný do cloudu. Umožňuje datovým centrům propojit vzdálenou storage a lokální aplikace. Jde o víceprotokolová pole, jež nabízejí úrovně blokové, souborové a objektové storage. Rozšiřují tím možnost unifikovaných, vysoce výkonných úložných polí o začlenění do cenově efektivní kapacity dostupné v cloudu.“

Nenápadný poskytovatel IT infrastruktury Regus

Regus je společnost známá tím, že poskytuje kancelářské prostory, ale to dnešní firmě, která se spoléhá na IT už samo o sobě nestačí.

Karel Pelán, ředitel Regus ČR a SR

„Firmy, které v business centrech Regus ‚bydlí‘, mají k dispozici i rozsáhlou a zabezpečenou infrastrukturu. Patří do ní firewall Clavister, moderní a plně servisovaná infrastruktura LAN (metalické připojení Cat 5,6,7 až do 10Gbps, 2-4 porty LAN na pracovní místo, Wi-Fi připojení jak v daném centru, tak ve všech pobočkách Regus na světě, ověření OTR (on-time registration, tj. jedno přihlášení platí pro všechna centra Regus – pro ty, kteří mezi jednotlivými business centry migrují), dále 50 milionů partnerských hotspotů ve světě, serverovny s omezeným a sledovaným přístupem s možností umístit vlastní zařízení, optická linka Provider to Regus, symetrické připojení a help desk 24×7. Prostřednictvím našeho partnera také zajistíme veškerá nastavení a připojení a další individuální požadavky klienta,“ vysvětluje Karel Pelán, ředitel Regus ČR a SR.

„Bezplatnou „ochutnávku“ jednacích místností do kteréhokoliv business centra Regus – v Ostravě, Brně nebo Praze si můžete objednat zde. Nabídka platí pro čtyři osoby do jednací místnosti na den. Pošleme vám bezplatný voucher.

Arcserve pro datovou dostupnost infrastruktury

Milan Mottl, Sales Manager Eastern Europe společnosti Arcserve

Arcserve UDP je otevřený systém zálohování a recovery, který řeší potřeby zákazníků napříč segmenty na dostupnost dat.

„Řešení Arcserve UDP (Unified Data Protection) představující moderní technologii pro datovou dostupnost je od prvopočátku designováno pro hybridní potřeby ochrany dat s možností lokální zálohy a následné replikace mimo prostory zákazníka pro účely disaster recovery. Jde o otevřený systém, který řeší potřeby zákazníků napříč segmenty s možností rozšíření podle nových potřeb a nároků na dostupnost dat,“ říká Milan Mottl, Sales Manager Eastern Europe společnosti Arcserve.

Zálohování a obnova i v cloudu s řešením Acronis

„Acronis nesvazuje ruce menším poskytovatelům služeb, protože jim umožňuje vytvořit zákazníkům službu zálohování jak v Acronis Backup Cloud, tak v privátním cloudu,“ říká Zdeněk Bínek, ředitel Zebra systems a zastoupení Acronis pro Českou republiku a Slovensko.

Zdeněk Bínek, ředitel Zebra systems a zastoupení Acronis pro Českou republiku a Slovensko

Acronis podle něj nabízí ucelenou řadu zálohovacího řešení pro on-site instalaci Acronis Backup Advanced. Toto řešení poskytuje nejmodernější technologie zálohování, centralizovanou správu napříč virtuálním i fyzickým prostředím a také podporu granulární obnovy aplikací Microsoftu. Samozřejmostí je možnost zasílat data i off-site, a sice do zabezpečeného cloudu Acronisu.

„Unikátním produktem je pak Acronis Backup Cloud, který je zaměřen především na poskytovatele IT služeb a díky své multitenantnosti a webové správě zálohování vyhoví takřka jakémukoliv nasazení. S tímto produktem je možné zálohy ukládat lokálně, do privátního či veřejného cloudu. Je to optimální řešení pro prodejce IT, které mohou nasadit u svých zákazníků a poskytnout jim jak lokální zálohování a disaster recovery, tak cloudové, a to může být i privátní,“ doplňuje Bínek.

My Cloud od Western Digital jsou vhodná i pro podniky

Cloudová úložiště řady My Cloud ukládají veškerá data na jediné bezpečné místo ve firemní nebo domácí síti a lze je synchronizovat i s Dropboxem nebo MS OneDrive. NASy řady My Cloud Business a Expert navíc i s Amazon X3 a ElephantDrive. „Díky operačnímu systému My Cloud OS 3 je ovládání snadné a intuitivní. To platí i o instalaci zařízení,“ říká Lukáš Paskovský, WD Channel Marketing Manager Central and Eastern Europe, a pokračuje:

Lukáš Paskovský, WD Channel Marketing Manager Central and Eastern Europe

„Na rozdíl od veřejných cloudů ukládají naše osobní cloudová úložiště řady My Cloud veškerá data na jediné bezpečné místo ve firemní nebo domácí síti. Uživatel nemusí mít žádné pochybnosti o tom, kde jsou data uložena. Za využívání úložiště navíc neplatí žádné měsíční poplatky. Uvědomujeme si, jak jsou data pro uživatele důležitá, a že je chtějí mít bezpečně zálohovaná s možností přístupu a sdílení. Proto naše produkty nabízejí navíc pokročilou ochranu dat prostřednictvím nastavení RAID 1 nebo možnost další zálohy na jiných zařízeních My Cloud v síti či připojených přes USB. Dále je možné uložená data synchronizovat se vzdálenými cloudovými úložišti jako jsou Dropbox, Google Drive nebo OneDrive. Řada My Cloud Business a Expert navíc spolupracuje s úložišti Amazon S3 a ElephantDrive. Síťová úložiště WD My Cloud nabízejí ucelenou škálu možností, jak bezpečně archivovat data ze síťově propojených PC ale i mobilních zařízení jako jsou notebooky, tablety nebo chytré telefony. Navíc je možné k těmto datům z uvedených zařízení přistupovat a data sdílet. Ovládání našich úložišť je díky operačnímu systému My Cloud OS 3 snadné a intuitivní. To platí i o instalaci zařízení.“

Router od CZ.NIC i pro vzdálená nasazení

Sdružení CZ.NIC nabízí pro síťovou infrastrukturu svůj unikátní výkonný a bezpečný router Turris Omnia, postavený na otevřeném hardwaru a open source operačním systému. Podniky těchto routerů ocení například přítomnost sériové management console.

Martin Strbačka, vedoucí projektu Turris ve Sdružení CZ.NIC

„Aktuálně můžeme nabídnout bezpečný router Turris Omnia. Cílovou skupinou pro tento router jsou zejména domácnosti a zmíněné SMB. Očekáváme, že primárně budou routery umístěny on-site, nic ale nebrání ani jejich nasazení ve vzdálených umístěních. V takovém případě uživatel ocení přítomnost sériové management console,“ říká Martin Strbačka, vedoucí projektu Turris ve Sdružení CZ.NIC.

Exit mobile version