Inkoustový rychlík Brother HL-S7000DN

Brother HL-S7000DN je zajímavá kancelářská tiskárna pro skupinu uživatelů, která vyniká rychlostí opakování 100 stran A4 za minutu. Navíc nabízí tichý a levný provoz, dostatečnou kapacitu zásobníků papíru a zajímavé měsíční zatížení.
Rychlé černobílé tiskárny mají v řadě společností nezastupitelné místo. Doplňují barevné multifunkční stroje a jsou zpravidla určeny pro dávkové zpracování většího množství dokumentů. Při výběru nové tiskárny zákazníky zajímají provozní náklady, možnosti rozšíření základního stroje o přídavné zásobníky a rychlost tisku a doporučená i maximální zátěž.

Hledáte-li do kanceláře výkonnou tiskárnu, neměl by Brother HL-S7000DN ujít vaší pozornosti. Jedná se o zařízení s inkoustovou technologií tisku, která řadu laserových konkurentů ve své cenové třídě v mnoha ohledech převyšuje. Rychlost opakování 100 stran A4 za minutu nebo 50 stran (25 listů) za minutu v duplexním režimu tisku je výjimečná a přestože jsou papíry potištěny inkoustem, nedochází při tisku k rozmazání nebo otěru. Výtisky snesou i polití vodou a nemusíte se bát, že se inkoust bude rozpíjet třeba na dešti. Proč to tak je? Tiskárna využívá kazety s dvousložkovým inkoustem. Na papír je nejprve nanesena první transparentní vrstva a do ní se teprve vstříknou kapénky černého inkoustu, který okamžitě zasychá.

Dobře vybavený základ a bohaté možnosti rozšíření

Brother HL-S7000DN je v základní verzi vybaven duplexním modulem pro oboustranné zpracování dokumentů, nabízí základní zásobník pro 500 listů papíru a výklopný víceúčelový podavač s kapacitou 100 listů. V případě potřeby přímého průchodu papíru můžete vyklopit zadní část tiskárny a téměř rovně tisknout na média s vyšší gramáží (kapacita 100 listů). U běžných kancelářských listů vám postačí horní odkládací plocha, na kterou se vejde 500 výtisků.

Běžnou výbavu je možné rozšířit o 3 přídavné zásobníky (3 x 500 listů) a přídavnou výstupní přihrádku s kapacitou 500 listů. Tiskárna dokáže pracovat s médii 60-105 g/m2, s využitím předního podavače a zadního výstupu je možné potisknout i papíry s gramáží až 163 g/m2. Mezi podporované formáty patří A4, Letter, Legal, Executive a menší (A5, B5). Běžná měsíční zátěž by se měla pohybovat kolem 20 000 výtisků, maximální zatížení dosahuje až 275 000 potištěných stran A4.


Pohled na testovanou tiskárnu, její ovládací panel a přímý průchod papíru

Komunikační rozhraní zahrnují USB 2.0 konektor, ethernetovou zásuvku 10/100/1000 a Wi-Fi rozhraní 802.11 b/g/n. K dispozici jsou ovladače pro tisk v prostředí Windows (XP až 8, Server 2003-2008R2), Macintosh (10.5.8 a vyšší) a Linux, které kromě běžných tiskových úloh nabízejí i podporu zabezpečeného tisku, zpracování brožur a tisk plakátů (rozšíření předlohy na 4-25 stran A4).

Test: Rychlejší než v prospektu

Rychlost tisku 100 stran jednostranně nebo 50 stran (25 listů) oboustranně velmi dobře vypadá ve firemním prospektu, proto nás zajímalo, jak si tiskárna povede i v reálném testování. Zatímco u laserových tiskáren se moc nešidí, u inkoustových strojů se často nedaří údaje výrobce potvrdit, ani se k nim přiblížit v nejnižším (draft) nastavení kvality tisku.


Ovladače BR-Script 3 a PCL

Dobrou zprávou je, že Brother HL-S7000DN při testu nezklamal. V běžném nastavení tisku (600×600 dpi) dokázal za minutu vytisknout 101,5 stránky A4. Při volbě oboustranného tisku za minutu zvládnul 53,5 strany A4. V obou případech tedy překonal údaj výrobce o rychlosti opakování. Mírné zpoždění měla tiskárna při testu rychlosti prvního výtisku. Podle specifikace bychom měli výtisk z pohotovostního režimu získat za 8,5 sekundy, v reálu se v různých úlohách první výtisk podařilo zvládnout za 9 až 9,5 sekundy u textových souborů s logem a různými druhy písma. V případě oboustranného tisku byl celý list po obou stranách potištěn za 12,3 sekundy. Nejdelší dobu tiskárnu zaměstnala celostránková fotografie, na jejíž zhotovení jsme si počkali 15,6 sekundy.


Nabídka ovladačů pro Windows a možnosti připojení během instalace

Nejnáročnějším testem pro tiskárnu bylo zpracování 27stránkového PDF souboru, v němž jsou text a grafika zastoupeny přibližně 50 procenty. Přestože tiskárna dosáhla skvělého času 44,5 sekundy, bylo zřejmé, že grafické části ji zdržují více než textové. U grafiky občas došlo k několika 0,5-1sekundovým přerušením tisku.
Při testu jsme u modelu Brother HL-S7000DN vyzkoušeli ovladače PCL6 a emulací postskriptu (BR-Script 3), tiskli jsme z počítače připojeného pomocí USB kabelu (USB 2.0), využili jsme ethernetového připojení i Wi-Fi. Rozdíly v rychlosti tisku se u prvního výtisku pohybovali v řádu 0,5 sekundy a v podstatě je jedno, zda budete při práci používat kabelové nebo bezdrátové připojení.

Závěrečné hodnocení

Při testování nás překvapilo, že je tiskárna při svém provozu celkem tichá. Podle sdělení výrobce je i úsporná a za týden by neměla spotřebovat více než 1,5 kWh, což je až o 60 procent méně, než kolik spotřebují stroje s laserovou tiskovou technologií. Inkoustová kazeta vydrží na 30 000 výtisků s pokrytím 5 %, cena zásobníku je 5 287 Kč. Náklady se tak pohybují na hranici 0,18 Kč na stranu A4.

Rychlost tisku jsme potvrdili provedeným testem, kvalitě tisku nebylo co vytknout. Inkoustový stroj dobře a rychle zvládnul různé fonty písma, čárovou grafiku i objemné bitmapové soubory.

Základní model Brother HL-S7000DN byl v době testu nabízen za 58 966 Kč, cena přídavných zásobníků byla stanovena na 7 049 Kč a za stejnou částku byste mohli pořídit i druhou výstupní přihrádku. Uvažujete-li o Brotheru HL-S7000DN jako o chodbové tiskárně, může se vám hodit i informace o stabilizační základně s kolečky, která je v prodeji za 10 573 Kč. Všechny ceny jsou uvedeny bez DPH.

Exit mobile version