Inovace ve vývoji aplikací – mikroservisní architektura a cloudové prostředí

Jaké jsou výzvy a důležitá hlediska při nasazení mikroslužeb? V současném rychle se měnícím světě IT se vývojáři aplikací zaměřují na efektivní způsoby zvládání běžných překážek a čelí výzvám spojeným s tradičním vývojem.

Jedním z klíčových přístupů, které přináší inovace do vývoje aplikací, je zaměření na mikroservisní architekturu a využití cloudového prostředí.
Výhody mikroservisního vývoje v cloudovém prostředí
Mikroservisní vývoj v cloudovém prostředí přináší mnoho výhod. Díky tomuto přístupu je snazší škálování aplikací, protože jednotlivé služby mohou být nezávisle škálovány podle potřeb. Navíc se zjednodušuje správa infrastruktury a zlepšuje se produktivita vývojářů.
Vývojářské týmy často pracují s rozptýlenými nástroji a postupy, které brzdí jejich produktivitu a zvyšují nároky na jejich čas a zdroje. Cloudové technologie změnily způsob, jakým jsou aplikace vyvíjeny, nasazovány a spravovány. V tomto kontextu přicházejí platformy, které nabízejí komplexní řešení pro vývoj, ladění, nasazení a monitoring aplikací, automatizují DevOps činnosti a umožňují vývojářům soustředit se na kódování.

Úspěšné nasazení platformy pro DevOps
Jedním z příkladů takovéto platformy je CodeNOW od společnosti Stratox, která integruje více než 40 nástrojů v jednom vývojářském portálu. Vývojáři se přihlásí jednou (single-sign-on) a k další práci nepotřebují administrátora. Pohyb a činnost vývojářů v prostředí CodeNOW lze monitorovat na základě přidělených rolí, od juniorské pozice s méně právy až po seniorskou.
V tomto kontextu je CodeNOW od společnosti Stratox revoluční platformou, která nabízí komplexní řešení pro vývoj, ladění, nasazení a monitoring aplikací, automatizuje DevOps činnosti a umožňuje vývojářům soustředit se na kódování.

Klíčová role mikroservisního vývoje v cloudovém prostředí
Když se podíváme na současný trh vývoje aplikací, je jasné, že podobné nástroje jsou nejen potřebné, ale také nezbytné pro moderní a efektivní vývoj. Díky cloudovým technologiím, automatizaci a inovacím mohou vývojáři těžit z řady výhod, které jim umožní rychleji a efektivněji nasazovat nové aplikace, zlepšovat stávající řešení a vytvářet nové příležitosti pro růst a konkurenceschopnost.
V závěru lze říci, že mikroservisní vývoj v cloudovém prostředí je nejen trendem, ale stává se i klíčovou součástí úspěšných vývojových týmů. Platformy, které integrují a automatizují procesy, jsou nezbytné pro efektivní vývoj a nasazení aplikací. Vývojáři, kteří využívají takovýchto nástrojů, budou schopni lépe čelit výzvám současného trhu a udržet krok s neustálými změnami v oblasti IT. Tímto způsobem mohou být efektivnější, inovativnější a konkurenceschopnější, což povede k lepším výsledkům a úspěchům pro jejich organizace.
Cloudové prostředí, zaměřené na mikroservisní architekturu, umožňuje vývojářům snáze spravovat, škálovat a optimalizovat své aplikace, což přispívá k vyšší kvalitě softwaru a spokojenosti uživatelů. Navíc, díky snazší integraci a automatizaci procesů, se zkracuje čas potřebný pro nasazení nových funkcí a opravu chyb, což zlepšuje celkovou agilitu týmu.
Zkrátka, mikroservisní vývoj v cloudovém prostředí představuje zásadní změnu v přístupu k vývoji aplikací a nabízí řadu výhod pro vývojářské týmy. Vývojáři, kteří se rozhodnou pro tento přístup, budou schopni efektivněji řešit náročné úkoly, snižovat náklady a čas na trhu a zároveň posilovat konkurenceschopnost svých produktů a služeb.

Rizika používání mikroslužeb a jejich eliminace
Jedním z rizik při používání mikroservisů je možnost, že jednotlivé týmy budou prosazovat své vlastní technologie, což může vést k heterogenitě celé organizace a růstu nákladů.
Dále je důležité zdůraznit, že při vývoji a nasazení mikroservisů je nezbytné mít jasně definovaná pravidla pro jejich tvorbu a velikost, stejně jako pro DevSecOps týmy, které je budou vyvíjet. Bez těchto pravidel může růst režijních nákladů vést k tomu, že očekávané úspory se nedostaví.
Je také důležité zvážit, zda je pro každou organizaci vhodné převádět jejich monolitické systémy na mikroservisy. Přestože mikroservisy nabízejí řadu výhod, jako je snadnější vývoj, testování a správa, přináší i některá rizika. Mezi tato rizika patří rostoucí komplexita systémů, zvýšené nároky na systémové zdroje, náročnější integrace a integrační testování, složitější zajištění konzistence a integrity dat, ztráta představy o celkovém fungování systému a potřeba vyššího stupně automatizace a dokumentace.
Nástroje, které poskytují unifikovanou vývojovou platformu, mohou pomoci řešit některá z těchto rizik tím, že zjednodušují správu, škálování a optimalizaci aplikací, podporují integraci a automatizaci procesů, a zároveň zvyšují agilitu týmu. Nicméně, je stále nutné pečlivě zvážit výhody a nevýhody mikroservisního přístupu v kontextu konkrétní organizace a jejích potřeb.

Možnosti řešení
Příkladem budiž unifikovaná vývojová platforma jako je CodeNOW, která naopak tuto problematiku řeší tím, že nabízí jednotný základ pro vývoj a správu aplikací, čímž eliminuje riziko zbytečného zvýšení nákladů na heterogenní technologie.
Pro řešení těchto problémů prostřednictvím jednotného cloudového prostředí CodeNOW integruje více než 40 nástrojů v jednom vývojářském portálu pro celý tým.
Vývojář se přihlásí jednou (single-sign-on) a k další práci nepotřebuje administrátora. Pohyb a činnost vývojářův prostředí CodeNOW lze monitorovat na základě přidělených rolí, od juniorské pozice s méně právy až po seniorskou. Každý vývojář si do CodeNOW pošle vlastní kód a sám se pak proklikává požadavky na služby systému (API, I/O atd…), takže nemusí čekat na obsluhu, která reaguje z principu pomaleji, například na základě ticketingu. Zjednodušuje to i přístup novým lidem a snižuje čas jejich zaškolování.

Gartner a VSDP
Gartner, renomovaná analytická společnost, ve svých zprávách o value stream delivery platformách (VSDPs) zdůrazňuje význam automatizace a integrace v procesu vývoje. VSDPs, jako je CodeNOW, umožňují plynulou dodávku softwaru, což významně zvyšuje hodnotu a plynulost vývoje. Podle společnosti Garner do roku 2024 přejde až 60 % organizací na VSPD, aby zefektivnily poskytování aplikací.

Případové studie: Komerční banka, Packeta a Poetizer
Velké organizace, jako je Komerční banka, Zásilkovna nebo český technologický start-up Poetizer, díky DevOps platformě dosáhly značných úspor a zlepšení ve svých vývojových procesech. V případě Komerční banky jim IT specialisti ze Stratoxu vybudovali jejich vlastní platformu pro vnitřní vývoj v cloudově nativním prostředí, která jim umožnila vyvíjet škálovatelné a robustní aplikace.  V Zásilkovně, která čelila potřebě škálování, byl CodeNOW klíčovým nástrojem při transformaci směrem k mikroslužbám a produktově orientované organizaci. Poetizer, sociální síť zaměřená na básníky s téměř půl milionem uživatelů, se díky CodeNOW mohla plně soustředit na svůj core business a nabízet nové a netušené možnosti svým uživatelům. Funguje dnes zároveň jako digitální nakladatelství, které inovativním způsobem pomáhá svým uživatelům překonávat bariéry při publikování vlastních knih. Tato úspěšná nasazení CodeNOW ukazují, jak důležitá je inovace v oblasti vývoje aplikací a jak může automatizace a integrace nástrojů přispět k lepšímu výkonu, produktivitě a konkurenceschopnosti. Vývojáři se tak mohou soustředit na svou hlavní práci – psaní kódu a vytváření inovativních řešení – a nechat se méně zatěžovat rutinními úkoly a složitými procesy.
Tato úspěšná nasazení CodeNOW ukazují, jak důležitá je inovace v oblasti vývoje aplikací a jak může automatizace a integrace nástrojů přispět k lepšímu výkonu, produktivitě a konkurenceschopnosti. Vývojáři se tak mohou soustředit na svou hlavní práci – psaní kódu a vytváření inovativních řešení – a nechat se méně zatěžovat rutinními úkoly a složitými procesy.

Exit mobile version