Inovativní byznysový mobil Motorola moto g100

Podle parametrů (3,2 GHz procesor, 8 GB RAM) by se na první pohled dalo říct, že před sebou máte spíš počítač než mobil. A to je směr, kterým se v Motorole vydali a rozšířili funkce mobilu do podoby jakéhosi ultrapřenosného počítače.

Základem tohoto výkonného 5G mobilu je 3,2GHz procesor Qualcomm Snapdragon 870 s GPU Adreno 650, 8 GB RAM (LPDDR5) a 128 GB disk UFS 3.1 s technologií Turbo Write a Host-Aware Performance Booster, přičemž přidat lze až 1TB microSD kartu. Antutu skóre 660826 jej právem řadí mezi nadprůměrně výkonné mobily.

Rozměry přístroje jsou nadstandardních 168 x 74 x 9,7 mm, hmotnost 207 g, tedy přístroj je v obalu zhruba centimetr tlustý a váží přes 200 gramů. Za obojím stojí velký 6,7palcový displej a 5000mAh baterie. Obojí má svá pro i proti – na velký displej se toho hodně vejde, ale někomu se může hůře ovládat a někdo ho ani nepotřebuje, stejně tak velká baterka se někomu hodí, ale kdo beztak nabíjí každý den, tak ji třeba ani nedokáže vyčerpat a vždy si může vzít s sebou powerbanku pro případ nouze. Je to tedy hodně o osobních preferencích, každopádně doporučujeme si nadstandardně velké (i malé) mobily před koupí vzít do ruky, stačí vystavený na prodejně, během chvíle budete vědět, zda to je pro vás vhodné či nikoliv.

Design a ovládání

Design telefonu je střízlivý a funkční (existují tři barevné varianty Ocean, Sky, Grey), stejně tak díky čistému Androidu i design a ovládání samotného telefonu. Kolem dokola obrazovky je sice patrný rámeček, který opticky zmenšuje obrazovku (nebo zvětšuje přístroj), ale na druhou stranu přispívá k lepšímu ovládání, kdy nemusíte rukou přejíždět po okrajích, což bývá, především při ovládání jednou rukou, nepohodlné a může to vést až k tomu, že vám telefon vypadne z ruky. Tady to díky okraji budete mít o něco jednodušší.

Přední strana Moto g100 je jedním slovem funkční. Displej má poněkud tlusté rámečky, typické pro levnější telefony s LCD displeji, ačkoli dva přední fotoaparáty nabízejí něco jedinečného na pohled. Pohledem po okrajích odhalíte boční tlačítko napájení/skener otisků prstů plus tlačítka hlasitosti, vpravo, a tlačítko Google Assistant vlevo.

Moto g100 je dodáván s operačním systémem Android 11 v základní čisté Google verzi, takže ikony a nabídky jsou v původní podobě. Motorola telefon vylepšila o podporu Moto akcí, gest, kterými lze spouštět určité funkce, například aktivaci režimu Nerušit lze provést pouhým položením telefonu obrazovkou dolů. Například karate pohybem se zapíná a vypíná svítilna, a otočný pohyb spouští aplikace fotoaparátu. Obě fungují, i když je zařízení zamčené. Gesto zvednutím k odemknutí dobře funguje s odemykáním obličejem, protože odemkne zařízení, jakmile jej zvednete a podíváte se na obrazovku. Novinkou je funkce swipe-to-split, která spouští funkci rozdělení obrazovky.

Jak udělat z mobilu počítač

Velkou novinkou modelu g100 je režim Ready For, jde o snadnou, praktickou a elegantní možnost, jak přenést mobilní hry nebo videohovory na velkou obrazovku, kde se dá naplno využít výkonný hardware g100. Ready For umožňuje otevírat aplikace telefonu na monitoru nebo televizoru přes HDMI/USB-C kabel nebo oboustranný USB-C kabel. Mobilní aplikace tak snad dostanete na velkou obrazovku, přičemž možnosti využití jsou velmi široké a především praktické. Přes HDMI kabel se telefon nedobíjí jako je tomu přes USB-C, tak je dobré na to myslet, popřípadě to lze vyřešit adaptérem, který umožní připojení dvou vstupů USB-C najednou.

Takto propojený telefon můžete využít k vytvoření videokonferenčního setupu, kdy se díváte na TV a jste snímáni kamerou z mobilu. Při použití širokoúhlé kamery se do závěru snadno vejde více lidí. Na velké obrazovce můžete provozovat nejrůznější aplikace, od e-mailového klienta, přes kancelářské aplikace, až po sledování filmů nebo hraní her. Je třeba říct, že převod na velkou obrazovku a práce na ní nemusí fungovat stoprocentně hladce, ale na nějaké zásadnější omezení či problémy jsme nenarazili. Pro lidi, kteří to využijí, může být ReadyFor extrémně praktická věc, v podstatě v mobilu navíc máte určitou obdobu Chromebooku, jen je potřeba mít s sebou také potřebné kabely či adaptéry. K telefon lze přes Bluetooth připojit klávesnici a myš, stejně lze připojit bezdrátový gamepad. Typicky se lze takto připojovat v hotelu nebo kdekoliv mimo kancelář, kde je zařízení s HDMI (TV, monitor či projektor) či USB-C. Ano, zvládnete tak relativně snadno zprovoznit i videokonferenci s projektorem na několikametrovém plátně, a to levně a bez dalšího nákladného vybavení (pokud už máte projektor a plátno).

Je dobré poznamenat, že při zapojení přes ReadyFor se dá pracovat s oběma obrazovky, takže zatímco na mobilu vám běží videohovor, tak na velké obrazovce máte třeba otevřenou prezentaci. Notebook tím nenahradíte, ale rozhodně se jedná o vlastnost, která je praktická a najde si díky širokému spektru možných použití své uživatele.

Pokud nemáte po ruce myš a připojený monitor není dotykový, lze obrazovku telefonu použít jako trackpad. Pokud však máte na telefonu povolený trackpad, klávesnice se v případě potřeby zadávání textu zobrazí na něm.

Výkon a výbava

Jde o nejvýkonnější mobil řady Motorola moto, který prakticky pokryje všechny běžné potřeby a na rozdíl od ostatních členů řady Moto G disponuje také některými prémiovými funkcemi, díky nimž g100 vyniká v několika klíčových oblastech. Vyniká z hlediska poměru cena/výkon, kdy za zhruba 10 tisíc získáte přístroj, který bez problémů konkuruje i dražším modelům a v řadě ohledů toho nabízí dokonce i víc.

V balení kupující nalezne mobil Motorola moto g100, nabíječku TurboPower 20W, kabel USB Type-C, návody, nástroj pro vložení SIM karty a ochranné pouzdro. Telefon měl na sobě v krabičce rovnou nasazený průhledný silikonový obal, který je součástí dodávky. Z dalších doplňků je součástí nabíječka, ale už třeba USB-C/HDMI kabel ne, což je škoda. Pokud jej budete dokupovat, znamená to zhruba 300+ Kč, ale jde spíš o to nepohodlí, že to musíte řešit dodatečně, že to není rovnou přibaleno. Stejně tak se v někde v zahraničí k telefonu dodává stojánek, který je praktický především při Ready For scénářích, třeba při videokonferencích či práci na dvou displejích najednou. Ten se zatím v ČR neprodává.

Výdrž 5000 mAh baterie je přes 40 hodin, tedy bez problému dva dny, což můžeme potvrdit. Nabíjení urychlí přiložená 20W nabíječka. Bezdrátové nabíjení není podporováno, ale to zrovna nepovažujeme za nějakou superdůležitou a potřebnou funkci.

Co se týká konektorů, tak nejdůležitější je USB-C port kompatibilní se standardem USB 3.1, někoho potěší přítomnost 3,5mm konektoru pro sluchátka. Mobil je dále vybaven jedním reproduktorem a třemi mikrofony.

Foto a video

Na zadní straně jsou 4 čočky objektivů. Hlavní je 64 MP fotoaparát (levý horní) se světelností f/1.7, doplněný 16 MP ultraširokoúhlým/makro objektivem (vlevo dole) se světelností f/2.2, dále vpravo nahoře 2 MP hloubkový snímač se světelností f/2.4 a vpravo dole 3D senzor s funkcí Time-of-Flight (ToF). Na čelní straně na první pohled upoutají dva průstřely vlevo nahoře. Objektivy v nich skryté jsou standardní 16 MP f/2.2 a 8 MP ultraširokoúhlý f/2.4 (úhel záběru 118 stupňů). Všechny fotí velmi dobře a na poměry své cenové kategorie nadstandardně.

Makroobjektiv má kolem sebe kruhový blesk, pod ním je ještě jeden duální blesk, napravo od něj je dírka pro zoom mikrofon a zhruba napůl směrem logu je ukryt NFC čip. Snímač otisku prstu je integrována v tlačítku pro napájení – dlouhé stisknutí zapíná a vypíná celý přístroj, krátké stisknutí obrazovku a klepnutí odemkne pomocí otisku prstu.

Kruhový blesk u makroobjektivu dělá nejen fantastické fotky, ale je superpraktický pro slabozraké a lidi, kteří mají problém přečíst malá písmenka. Mobil jim může posloužit jako elektronická lupa, kde díky nasvícení lze vše krásně přečíst. Ani to nemusíte fotit, stačí si zapnout makroobjektiv a přisvícení v náhledu fotoaplikace. Výjimečná je také ultraširokoúhlá selfie kamera.

Video lze natáčet hlavním objektivem až do 6K rozlišení při 30 FPS resp 60 FPS při 4K a pro pomalý pohyb lze i FullHD při 120 FPS nebo dokonce i 240 FPS při HD. Širokoúhlý zvládne 4K při 30 FPS nebo FullHD při 60 FPS. Přední kamery umí FullHD při 30FPS.

Aplikace pro foto/video toho umí skutečně hodně. Pro fotky například Režim jedné barvy, Noční režim, Cinemagraf, Portrét s HDR, Vystřihování, Živý filtr, Panorama, Ultra-Res, Virtuální postavy a Profesionální režim, RAW výstup a mnoho dalšího včetně integrace Google Lens. Pro video je k dispozici mimo jiné Dvojité snímání, Režim jedné barvy, Portrét, Virtuální postavy, Časosběrné video (s hyperlapse), Makro, Pomalý pohyb a Audio Zoom Videomomentka. Zepředu lze ještě zmínit Efekt makeupu či skupinová selfie.

Displej

Motorola moto g100 má velkou 6,7palcovou obrazovku s poměrem stran 21:9, což jej s ohledem na jeho velikost činí poměrně dlouhým a tenkým. Díky tomu se lépe drží v ruce, má lepší tvar pro rozdělení prostoru obrazovky na více aplikací a výhodné je to také pro sledování širokoúhlého videoobsahu. Rozlišení FHS+ 2520 x 1080 (jemnost 409 PPI) je dobře zvolené, obnovovací frekvence 90 Hz přispívá k plynulejšímu vizuálnímu dojmu z ovládání telefonu. Přitom lze nastavit i běžných 60 Hz, ať už manuálně nebo adaptivně.

Displej je LCD IPS, takže barvy nejsou až tak živé jako tomu může být u OLED nebo AMOLED, ale na druhou stranu je obsah displeje na přímém slunci viditelnější. Určitě se velmi hodí jak pro práci, hraní her i sledování videoobsahu. Poměr displeje k telefonu je 85%, pokrytý barevný prostor je DCI-P3, samozřejmostí je podpora HDR10.

Displej je potažen sklem Corning Gorilla Glass 3 s úpravou proti otiskům prstů, zadní kryt je plastový, ale díky obalu je to vlastně jedno. Provedení má být podle výrobce vodoodpudivé.

Podporované technologie

Podporované bezdrátové Wi-Fi technologie zahrnují: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, 2,4 GHz | 5 GHz, Wi-Fi hotspot, Wi-Fi 6 a samozřejmě 5G, jehož důležitost bude v následujících letech stoupat. Konkrétně u mobilního připojení telefon umí: NR sub-6GHz, 4G: LTE (UL Cat 13 / DL Cat 18), 3G: UMTS / HSPA+, 2G: GSM / EDGE. Z dalších technologií nechybí podpora: NFC, Bluetooh 5.1, GPS, AGPS, LTEPP, SUPL, GLONASS, Galileo. Mobil umožňuje provoz v režimech hybridní duální SIM (2 Nano SIM, 5G + 4G, nebo 1 Nano SIM + 1 microSD).

Shrnutí

Oficiální prodejní cena mobilního telefonu Motorola moto g100, který je v prodeji od dubna 2021, činí 12 999 Kč s DPH, běžná prodejní cena je v současné době 9 990 Kč. Za tyto peníze dostanete na danou cenovou kategorii nadstandardně výkonný přístroj, které můžete využívat i jako malý počítač připojený k televizi či monitoru. Získáte také například čistý Android 11, možnost dělat přisvícené makrofotky, širokoúhlé fotky zepředu i zezadu a řadu dalších kouzel se 4 zadními a 2 předními objektivy. Režim Ready For je natolik inovativní, že se redakce, i s ohledem na ostatní parametry a výbavu, rozhodla přístroji udělit ocenění ITBIZ BEST OF 2021.

Exit mobile version