Integrační platforma pro IoT jako rozcestník

Datasys je softwarehouse a systémový integrátor, který je partnerem velkých světových výrobců. Věnuje se řadě oblastí, v poslední době také internetu věcí, pro který vyvinul integrační platformu. Co integrační platforma Datasysu řeší, umí a nabízí, jsme se ptali Martina Nováka, který v této společnosti pracuje jako Head of Marketing and Business Development.
Věnujete se IoT. Znamená to také, že vyrábíte i nějaké senzory s připojením k přenosové soustavě, například LoRa, SigFox, IQRF, nebo UMTS?

Historicky jsme se tomuto tématu také věnovali, vyvinuli jsme i vlastní senzory pro geoseismické měření. V průběhu času jsme si však uvědomili, že jsme přece jen především softwarová firma a systémový integrátor, tudíž naše efektivita ohledně vývoje hardwaru nebyla na takové úrovni, jak bychom si představovali. Proto jsme se v průběhu času rozhodli vývoj čidel opustit a přenechat jej partnerům, kteří jsou v tomto ohledu mnohem povolanější. Primárně se tedy proto v IoT zaměřujeme na funkce integrační platformy a aplikační části.

Vaší doménou v IoT je tedy integrační platforma?

Určitě je tomu tak. Základní funkčnost naší integrační platformy pro IoT, kterou jsme vyvinuli, spočívá v tom, že směruje data, která přitékají ze senzorů do databází příslušných podaplikací, které řeší například sledování parkování nebo chytrých světel veřejného osvětlení. Zpráva z čidel tak může jít přímo k dané aplikaci, která jejich stavy vyhodnocuje, takže se už na této úrovni nemusíme zabývat analýzou, která zpráva a ze kterého čidla kam patří. Jak jsme se bavili posledně, integrační platforma umožňuje vybudovat modulární systém, a poskytnout jednoduchou integraci dalších řešení, například přes otevřená API (application programming interfaces). Takto vybudovaný systém pak nevyžaduje žádné další proprietární softwarové nástroje, které by do budoucna další rozšíření jen zdražovaly.

Jaké další funkce integrační platforma pro IoT ve vašem podání řeší?

Zjednodušeně se dá říci, že naše integrační platforma pro IoT řeší primárně bezpečnost celého řešení, a pak se také samozřejmě bavíme o správě veškerých zařízení a monitoringu. Každý zákazník chce totiž vědět, v jakém stavu se momentálně jeho čidla nacházejí a co s nimi může provést, ať už jde o parkovací čidla nebo jakákoliv jiná.

Kam pak jdou informace z integrační vrstvy dál?

Z integrační jdou informace do aplikační vrstvy, která už zastřešuje konkrétní funkce pro dané oblasti. Pro parkování má například napojení na rezervační systémy a tak dále pro každou specifickou oblast.

Exit mobile version