Intel oficiálně ukázal Silvermont, přijdou potíže pro ARM?

Společnost Intel včera konečně oficiálně představila očekávanou úspornou a vysoce výkonnou mikroarchitekturu Silvermont, ta by měla konkurovat nízkoenergetické procesorové architektuře ARM v koncovém segmentu i u serverové architektury a pravděpodobně nahradí řádu Atom (nejde tedy o kódové označení pro nové Atomy), která je i přes úspěchy z nedávné doby zatížena negativní publicitou, zejména díky počáteční vysoké spotřebě.

Hrubé srovnání výkonu na tabletech

Silvermont bude osazován od druhé poloviny roku v chytrých telefonech, noteboocích i serverech a přinese 22nm (výrobní proces byl poprvé komerčně aplikován u procesorů Ivy Bridge) Tri-Gate SoC (System on chip), který nabídne signifikantní nárůst výkonu při lepší energetické účinnosti. Design procesoru umožní lepší podporu pro dynamičtější rozsah a větší škálovatelnost výkonu a spotřeby. Vyjádřeno čísly, Silvermont nabízí trojnásobný výkon jako stávající generace procesorů Atom, anebo stejný výkon na jádro při 5krát nižší spotřebě.

Uplatnění

Sdílení energie a dynamický nárůst výkonu

Silvermont bude sloužit jako základ pro celou vlnu produktů vyrobených technologií 22nm, které by se na trhu měly objevit ještě do konce roku. Architektura přinese zejména výrazný nárůst výkonu na watt, což se odrazí v lepších schopnostech reakce konkrétních výrobků.

Čtyřjádrové SoC “Bay Trail” by se na trhu měly objevit na podzim v tabletech a očekává se, že více než zdvojnásobí výkon aktuální generace tabletů. Díky flexibilitě Silvermontu budou verze platformy „Bay Trail” použity v tržních segmentech, jako jsou základní laptopy nebo desktopy v inovativních provedeních.

Intel „Merrifield” bude k výrobcům expedován do konce roku. Oproti současným produktům umožní vyšší výkon a delší životnost baterie a rovněž nabídne podporu pro kontextově nebo osobně orientované služby, velmi rychlé připojení pro streaming z webu a lepší zabezpečení dat, zařízení i soukromí.

Intel „Avoton” nabídne velmi dobrou energetickou účinnost a vynikající výkon na watt pro mikroservery, úložná zařízení a škálování pracovních úkolů v datových střediscích. „Avoton” je SoC druhé generace procesoru Intel Atom a nabízí plnohodnotný serverový výkon, včetně 64bitového provozu, oprav špatného kódu, virtualizačních technologií a softwarové kompatibility. „Rangeley” je zaměřen na síťovou a komunikační infrastrukturu, zejména na nižší až střední routery, switche a bezpečnostní aplikace. Oba produkty by se měly na trhu objevit v druhé polovině roku.

Současně Intel nabízí špičkové pokroky na mikroarchitektuře Haswell nové generace, která je rovněž vyráběna technologií 22nm. Tato zdokonalení jsou následně používána v procesorech Intel Core, které pak nabízejí plnohodnotný výkon za podstatně nižší spotřeby pro inovativní provedení “dva v jednom” a další mobilní zařízení, která budou uvedena na trh v průběhu roku. Intel rovněž plánuje osvěžit svou nabídku rodin procesorů Intel Xeon pro datová centra. Tyto procesory nyní budou vyráběny technologií 22nm a nabídnou lepší výkon na watt i další funkce.

Výzva pro konkurenci

Power C-States (úsporné C stavy)

Hlavní rozdíl oproti konkurenčním SoC postaveným na architektuře ARM je využití Intelem patentované technologie 3D Tri-Gate, která umožňuje vrstvit tranzistory na sebe na sebe, klasikou je pak již 22nm výrobní proces. Energetická účinnost daná výrobním procesem však není jedinou devízou nové architektury, engine procesoru dnes například také ve své kategorii nabízí nejlepší výkon v aplikacích využívajících jedno procesorové jádro.

Architektura mnohačetných jader a systémových vláken je škálovatelná až na osm jader a umožňuje vyšší výkon, nižší latenci a výkonnější podporu pro vyváženější a rychlejší chod systému.

Přibylo také několik nových IA instrukcí (což se nemusí nutně ukázat jako výhoda) pro virtualizaci a správu bezpečnosti. Ty staví na iž zavedené podpoře pro 64bitovou infrastrukturu a široké základně pro instalovaný IA software. Poměrně zajímavou záležitostí je také nárůst funkcí pro správu napájení včetně nové, inteligentní technologie „burst”, úsporných C stavů a dynamičtějšího rozsahu využívajícího 3-D transistory Intel. Technologie nabízí podporu jak pro jedno jádro, tak pro více jader a nabízí rychlé reakce pro úsporu energie.

Exit mobile version