Intel představil čtvrtou generaci Intel Core procesorů, co přinášejí?

Americký leader trhu na trhu s x86 chipy dnes představil novou generaci svých „Intel Core“ procesorů. Co se změnilo oproti třetí generaci, a vyplatí se v současné chvíli případný upgrade? Intel se nijak netají tím, že jsou jeho nové procesory určeny zejména pro potřeby jím tvrdohlavě protlačované platformy ultrabook, kterou trh přijal spíše s rozpaky a akceptoval ji spíš z nedostatku jiné volby.

Výkonný viceprezident Intelu Tom Kilroy na veletrhu Computex Taipei 2013 prohlásil, že Intel disponuje více než padesátkou různých modelů zařízení typu dva v jednom, což je nový termín ražený pro konvertibilní ultrabooky, které zamořily trh v uplynulém roce. Zařízení míněná Kilroyem se pohybují v různých cenových hladinách, včetně prémiových ultrabooků 2-in-1 poháněných novými procesory Intel Core, nebo jiných modelů postavených na bázi chystaných procesorů Intel vycházejících z mikroarchitektury Silvermont 22nm.

SoC pro PC, aneb k čemu směřovalo celé divadlo

„Dnes hodláme naplnit vizi, již jsme nastínili před dvěma lety, když jsme se odhodlali vnést revoluci do světa notebooků našimi procesory Intel Core čtvrté generace, které byly od samého počátku navrhovány se zřetelem k počítačům typu Ultrabook a které slouží jako základ pro nová výpočetní zařízení typu dva v jednom,” prohlásil Kilroy. „Provedli jsme dalekosáhlé změny, abychom mohli vyrobit tyto nové procesory Core, které nabízejí úžasný výkon PC a zároveň mobilitu tabletu v jednom jediném zařízení. Tyto nové procesory pohánějí nejúžasnější zařízení typu dva v jednom, jaká byla dosud k vidění,” nese se jeho plamená rétorika dále, o tom, jaká je skutečně poptávka po zařízeních, která nejsou ani ryba ani rak a kvalitní rozlišení nahrazují levnými dotykovými displeji, je ale sporná.

Viceprezident Intelu se zároveň ve svém proslovu pokusil přihřát polévku energeticky úsporných Atomů, konkrétně čtyřjádrové SoC Intel Atom architektury „Bay Trail-T”, vyráběné technologií 22nm, které disponují ve své třídě skutečně poměrně impozantním výkonem.

„S novými, dnes představenými procesory Intel Core, v dohledné době chystanými SoC Atom pro tablety a dalšími produkty vyráběnými technologií 22nm urychluje Intel inovaci, přináší vyšší uživatelský komfort a pohání jedny z nejlepších mobilních zařízení, která se v tomto roce objeví na trhu,” prohlásil dále Kilroy.

Procesor jenom pro konvertibilní zařízení?

Jak bylo řečeno, není tajemstvím, že čtvrtá generace procesorů Intel Core byla navržena především s ohledem na počítače typu Ultrabook. Obecně se jedná o architekturu vhodnou do přenosných zařízení, procesory s 22nm mikroarchitekturu Haswell totiž nabízejí oproti třetí generaci padesátiprocentní nárůst životnosti baterie při aktivní zátěži. To je již docela zajímavé číslo, jde totiž o vůbec největší mezigenerační nárůst v dějinách společnosti Intel – u některých modelů ultrabooků využívajících nové procesory tak baterie při aktivní zátěži dosahuje kapacity až devíti hodin.

Nejnovější procesory Core jsou první SoC pro PC nabízející výpočetně zajímavý výkon, díky tomu se s nimi nesetkáme pouze u přenosných zařízení, kde se dá nad nějakým tím výpočetním časem přimhouřit oko, ale také u klasických pracovních stanic, tedy alespoň těch prostorově úsporných typu all-in-one. První systémy postavené na čtyřjádrové verzi nových procesorů Core jsou již dokonce na trhu, další verze se na trhu objeví v následujících měsících.

Samostatnou kapitolu tvoří integrovaná grafiká karta (Grafika Intel Iris), která zdvojnásobila svůj výkon oproti třetí generaci Core procesorů a, což je u Intelu neobvyklé, v v řadě parametrů se vyrovná i některým specializovaným GPÚ.

Čeká nás éra počítačů obdařených smysly?

Co je možná zajímavější, Kilroy rovněž představil pokrok, jehož bylo dosaženo ve snaze obdařit počítače lidskými smysly. Nová zařízení dva v jednom i další počítače postavené na technologiích vyvinutých společností Intel nabídnou technologie pro rozpoznání hlasu, obličeje i dotyků. Tyto technologie, souhrnně nazývané perceptuální výpočetní technologie, využívají výhod silného výkonu procesorů Intel, díky němuž je interakce se zařízením přirozená, intuitivní a komplexní.

Výkonný viceprezident demonstroval interakci pomocí gest a hlasu na novém ultrabooku typu 2 v 1, osazeném procesorem Intel Core a vybaveném periferní kamerou Creative Senz3D, přičemž poznamenal, že tato kamera bude na běžný trh uvedena v následujícím čtvrtletí. S pohledem do budoucnosti uvedl, že společnost Intel pracuje na integrovaném řešení, kdy bude 3D kamera zabudována přímo do zařízení postavených na technologiích Intel, jež budou uváděna na trh v druhé polovině roku 2014.

Novinky také v segmentu pro chytré telefony

Pro tablety, které budou uvedeny na trh před Vánocemi 2013, nabídnou nové čtyřjádrové SoC Atom („Bay Trail-T”) poměrně značně vylepšenou grafiku a více než dvojnásobný výkon CPU oproti stávající generaci. Nové SoC rovněž umožní vyrábět elegantní zařízení s životností baterie 8 hodin při aktivním používání a až několika týdnů v pohotovostním režimu.

Vůbec poprvé představil Intel také své řešení 4G LTE multimode ve spojení s novou generací čtyřjádrového SoC Atom 22nm pro tablety. Intel XMM 7160 je jedním nejmenších a nejúspornějších LTE řešení fungujících ve vícero režimech, to je již poměrně slovo do pranice, nebo´t je tak vyřešen globální LTE roaming v jediném zařízení.

Řada telefonů distribuovaných do více než třiceti zemí světa je osazena čipem od Intelu, a i proto mohl Tom Kilroy představit, co nás čeká v dohledné době. Vůbec poprvé představil referenční design telefonu postaveného na platformě „Merrifield,” což je nová generace SoC Atom pro chytré telefony, jež nabídne vyšší výkon i delší výdrž baterie. Součástí platformy je integrované čidlo pro personalizované služby a specializované funkce pro ochranu dat, zařízení i soukromí.

Exit mobile version