Intel spojuje ztrátovou mobilní divizi s PC, co to přinese?

Podle Wall Street Journal Intel interně oznámil reorganizaci divize PC a Mobile and Communications Group. MCG přitom vykazuje ve třetím čtvrtletí 2014 provozní ztrátu 1,043 miliardy dolarů. Nově vzniklá jednotka vzniklá spojením PC a MCG ponese název Client Computing Group.
MCG odpovídá nejen za tablety, smartphony, ale například i za GPS, Wi-Fi nebo Bluetooth. Lidé z SoC vývoje (System-on-Chip) budu převedeni do nově formované Client Computing Group, specialisté na bezdrátové technologie se přesunou do nové Wireless R&D Group (pracovní označení)

Mazání hranic, nebo průšvihu?

Intel spojení vysvětluje smazáním hranice mezi mobily, tablety nebo přenosnými počítači, ale tato změna bude mít vliv především na finanční toky v rámci společnosti a výkaznictví. Zahrnutím ztrátové MCG do PC se Intel zbaví černého koně, který i přes plnění dosahovaných cílů, kterým bylo 40 milionů Atomů v tabletech. Jenže aby toho Intel dosáhnul, musel zřejmě i výrobcům koncových zařízení kompenzovat náklady přechodu z ARM na Bay Trail. A mobilní divize ve ztrátě není to, co byste chtěli dlouhodobě finančním analytikům ukazovat. Její výsledky totiž zrovna nepodporují některé představené vize a obchodní cíle, které si Intel v mobilním světě klade. Při pokračující ztrátě by se mohla MCG stát jakýmsi varováním, že ne vše je v pořádku – byť realita může být jiná.

Intelu se nyní obecně daří – z ceny 25,79 USD za akcii z počátku roku, se nyní cena pohybuje okolo 34,2 USD za akcii (INTC:US) a očekává se stabilita. Ta však je v případě burzy ovlivněna i subjektivním vnímáním a pocty, ne vždy jde o strojové obchodování a na jakýkoliv náznak blížících se problémů, byť nepatrný, by mohla nečekaně zareagovat.

Rovnocennost platforem

Nabízí se ovšem i otázka, jak je to s prioritou jednotlivých platforem a zda jsou si nyní všichni rovni. A zda se Intel přece jen nevrhne opět do dalšího pokusu uchvátit trh mobilů a tabletů – i když několikrát deklaroval, že se možná z trhu smartphonů stáhne, ale nikdy tak skutečně neučinil. Podobná otázka zní u tabletů, jejichž prodej začíná stagnovat kvůli nasycenosti trhu. Nesmíme ovšem zapomínat, že Intel je běžec na dlouhou trať a sloučení divizí možná v příštím roce přinese pár překvapení. Sílící pozice Windows Phone, problémy Samsungu a ziskovost iPhonů nejsou věcim které by kalifornský gigant opomíjel.

Exit mobile version