Intel v rekordních číslech a ani ostatní na tom nejsou špatně

Co naznačují poslední finanční výsledky o fungování významných IT firem? Trhy sice v řadě případů čekaly víc, ale ve skutečnosti dosahují Intel, Google, IBM i Microsoft vysokých zisků i nárůstů obratu. Krize se zde zatím neprojevila – i když to samozřejmě neznamená žádnou záruku do budoucna.

Intel oznámil rekordní rok: 24% růst tržeb na 54 miliard dolarů a čistý zisk ve výši 12,9 miliard dolarů. Výnos na akcii vzrostl o 19 % na 2,39 dolaru, na dividendách bylo vyplaceno 4,1 miliard dolarů. Za 14,1 miliard dolarů Intel provedl zpětný odkup akcií.

Za čtvrté čtvrtletí pak vykázal Intel příjmy 13,9 miliardy dolarů, provozní zisk činil 4,6 miliardy, čistý zisk 3,4 miliardy a výnos na akcii 64 centů. Výsledky byly lepší, než očekávaly trhy. Intel sám nicméně předtím očekávané výsledky snížil – s odvoláním na záplavy v Thajsku a evropskou dluhovou krizi. Na celoročních číslech se ale tyto faktory ještě negativně příliš podepsat nestačily.

„Společnost si vedla skvěle, příjmy zvýšila o více než 10 miliard dolarů a překonala všechny své rekordy jak v tržbách, tak ve výnosech,“ uvedl k výsledků CEO Intelu Paul Otelini. Pro tento rok vidí Intel jako své priority ultrabooky, datová centra, smartphony, tablety a zabezpečení.

Do výsledků jsou již započítané také příjmy koupené společnosti McAfee. Divize McAfee a Intel Mobile Communications se na celoročních příjmech podílely hodnotou 3,6 miliard dolarů.
Zdroj: The Register, tisková zpráva Intel

Výsledky Googlu představují naopak zklamání. Meziročně vzrostly tržby jen o 25 % (u Googlu se jako u relativně nové firmy stále očekává vyšší dynamika) a po oznámení výsledků akcie společnosti ztratily až desetinu své hodnoty.

Nicméně i tak tržby za kvartál poprvé přesáhly 10 miliard dolarů a vyšplhaly se do výše 10,58 miliard. Zisk na akcii byl 9,50 dolarů (očekávalo se asi o dolar víc). Analytici soudí, že poněkud znepokojivé na výsledcích je, že firmě se nedaří diverzifikovat své zdroje příjmů a stále naprosto závisí na webové reklamě. Přitom ceny za proklik klesají, v posledním kvartále se snížily o 8 %.

Spoluzakladatel Google Larry Page ovšem prohlásil, že výsledky pokládá za úspěšné. Společnost se chce letos ještě více koncentrovat na ty ze svých projektů, u nichž předpokládá nejvyšší potenciál: sociální síť Google+, prohlížeč Chrome a systém Android. Google+ má v tuto chvíli přes 90 milionů uživatelů. Android je nainstalován asi na 250 milionech smartphonů a tabletů.
Zdroj: The Register

Tržby IBM ve 4. kvartále dosáhly výše 29,5 miliard dolarů. Meziročně to znamená nárůst o 1,6 %, trhy ovšem očekávaly čísla asi o 200 milionů vyšší.

IBM tvrdí, že její výsledky ve 4. kvartále byly nižší o 300 milionů dolarů kvůli kolísání měnových kurzů a krizi v jižní Evropě (k chronicky problémovým zemím se podle oznámení přidává navíc i Maďarsko).

Společnost ale naopak překonala očekávání trhů z hlediska zisku. Ten meziročně vzrostl o 4,4 % na 5,5 miliard dolarů. Celoroční výsledky jsou následující: tržby 106,9 miliard (nárůst 7,1 %), čistý příjem ve výši 15,85 miliard (nárůst 6,9 %).

  1. čtvrtletí bylo posledním kvartálem, kdy byl ve funkci prezidenta a výkonného ředitele Sam Palmisano, jehož nedávno vystřídal Ginni Rometty. Nový CEO firmy tvrdí, že společnost je úspěšná ve všech hlavních oborech podnikání (business analytics, smart planet, cloud…) a do roku 2015 by chtěla dosáhnout zisku na akcii ve výši 20 dolarů.

The Register mimochodem poznamenává, že Rometty a Palmisano používají prakticky zaměnitelný slovník. Nemluví to snad za ně ve skutečnosti chytrý konverzační systém Watson?

Zdroj: The Register (zde i detailnější čísla pro jednotlivé divize IBM)

Výsledky za poslední čtvrtletí (účetně Q2 2012) zveřejnil i Microsoft. Oproti očekávání trhů jsou i tato čísla spíše zklamáním, i když překračují původní odhady samotné společnosti (proto akcie na oznámené výsledky zareagovaly růstem). Na vině je především slabší prodej Windows. Microsoft se prostě musí smířit s tím, že až do příchodu nového operačního systému to nebude lepší. Úspěšný prodej Windows 7 v posledním roce nyní kvůli celkem nasycenému trhu příjmy naopak snižuje. I tak se však od uvedení Windows 7 již prodalo 525 milionů licencí. Špatně si nevedl ani MS Office 2010 – za rok a půl od uvedení prodej 200 milionů licencí. Bing má v USA v tuto chvíli ve vyhledávání podíl 15 %, pokud k tomu připočítáme i Yahoo poháněné příslušnou technologií, pak je to 27 %.

Kromě prodeje Windows poklesly v tomto kvartále také příjmy divize Windows Live. I tak je ale zisk Microsoftu stále impozantní, 6,62 miliardy dolarů a 78 centu na akcii. Obrat pak dosáhl výše 20,89 miliardy (meziroční růst 5 %). CEO Microsoftu Steve Ballmer uvedl, že společnost se v uplynulém období soustředila hlavně na chystaná Windows 8/rozhraní Metro a chystá se expanze na poli smartphonů.

Pro následující kvartál Microsoft odhaduje obrat na 17,5 miliardy. Provozní zisk za celý fiskální rok 2012 by pak měl činit mezi 28,5 a 28,9 miliard dolarů.

Zdroj: ZDNet

Shrnuto, s tím, že tržní [kapitalizace Googlu překoná Microsoft] (http://www.itbiz.cz/komentujeme/trzni-kapitalizace-google-stoupa-kdy-predezene-microsoft), to ve světě posledních čísel nebude tak horké. Minimálně to ještě nějakou dobu potrvá.

Exit mobile version