Internet věcí: Utrácejí výrobní firmy i spotřebitelé

Trh kolem Internetu věcí dosáhne v roce 2022 hodnoty 1 bilionu dolarů, o rok později to bude 1,1 bilionu. Tvrdí to aktualizovaná prognóza Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide od společnosti IDC. V příštích 5 letech bude objem trhu růst v průměru 12,6 %.
V letošním roce firmy do IoT investují 726 miliard. Jak uvádí IDC aktuálně jdou vynaložené prostředky do samotných systémů, hardwaru a přenosových služeb. Firmy ovšem stojí před úkolem, aby takto sesbíraných dat dokázaly maximálně využít, tj. lze očekávat, že další výdaje za IoT se soustředí více na software pro správu a analýzu dat a nástroje pro integraci.

Nejvíce do IT investuje výrobní sektor (diskrétní i procesní výroba) a firmy podnikající v oblasti dopravy. V roce 2023 budou tyto sektory generovat dohromady stále asi třetinu výdajů na IoT. Konkrétně jde např. o samotný provoz výroby, respektive sledování zboží v nákladní dopravě. Pokud jde o koncový trh, spotřebitelé investují především do chytrých domácností a propojených automobilů. V roce 2023 by výdaje koncových uživatelů za IoT jako celek měly převýšit sektor diskrétní výroby. Jak ukazuje následující přehled, trh ovšem bude velmi rozdrobený.

Zdroj: IDC Worldwide Semiannual Internet of Things Spending Guide, 2019

Již v letošním roce by výdaje za služby v ekosystému IoT měly převýšit částky utracené za hardware. V rámci hardwaru se prodávají zejména samotná zařízení (moduly) a senzory, do služeb řadí IDC klasické instalační a IT služby, ale také platbu za data/obsah (tj. prodej dat generovaných IoT třetím stranám). Software pak s průměrnou mírou růstu 15,3 % představuje nejdynamičtěji se vyvíjející část trhu IoT; jde především o samotné aplikace a dále o systémy pro skladování a analýzu dat. Software pro IoT se stále častěji nasazuje v rámci veřejných cloudů, adopce cloudu zde ovšem není zase tak rychlá (méně než 20 % softwaru pro IoT implementováno v cloudu v roce 2018, necelých 33 % očekáváno roku 2023).

Z jiného pohledu lze pak říct, že software pro IoT se prodává především jako celek – platforma/middleware, často specializovaný na konkrétní vertikální obor. Platforma pak zahrnuje mj. řízení zařízení a konektivity, správu dat včetně definice jejich schémat, jejich vizualizaci a konkrétní aplikace umožňující připojení ke koncovým bodům IoT. Takové komplexní platformy představují více než 3/4 výdajů za software IoT.

Exit mobile version