Investice do datových center loni zvýšili nejen poskytovatelé cloudu, ale i samotné podniky

Konečné údaje Synergy Research Group za rok 2021 ukazují, že celosvětové výdaje za hardware a software pro datová centra vzrostly oproti roku 2020 o 10 %, a to především díky prudkému 20% zvýšení výdajů na infrastrukturu veřejného cloudu.
Poskytovatelé cloudových služeb nadále intenzivně investují do svých datových center, aby sami uspokojili stále rostoucí poptávku. Loni ale vzrostly i výdaje podniků na vlastní infrastrukturu datových center (on-premises systémy). Na druhé straně to ale lze chápat i tak, že výdaje na lokální datová centra se pouze odrazily ode dna, když po 6% poklesu v roce 2020 vzrostly v loňském roce o 3 %.
Z hlediska podílu na trhu za rok 2021 mají pro datová centra veřejného cloudu největší podíl nezávislí specializovaní dodavatelé (ODM), přičemž vedoucími jednotlivými dodavateli jsou Inspur, Dell a Microsoft, kteří mají podobný podíl na trhu. Co se týče dodávek on-premise infrastruktury pro samotné podniky, zde bylo pořadí dodavatelů podle tržeb následující: Microsoft, Dell, s odstupem následuje HPE, Cisco, VMware a IBM.
Celkové tržby za dodávky infrastruktury datových center (veškerý hardware i software, cloud i on-premise) činily v roce 2021 185 miliard dolarů, přičemž infrastruktura veřejného cloudu se na nich nyní podílí 47 %. Letos, maximálně v roce 2023 by výdaje za cloud mohly poprvé tvořit v této kategorii více než 50 % trhu. Synergy očekává i do příštích let dvojciferný růst v oblasti dodávek pro poskytovatele cloudu a naopak stagnaci výdajů na datová centra v podnicích.
Hardware (servery, úložiště a síťové prvky) loni představoval 77 % výdajů na infrastrukturu datových center. Zbytek připadá na serverové operační systémy, virtualizační software, správu cloudu a zabezpečení. Podle segmentů je Dell celkovým lídrem v tržbách ze serverů a úložišť, přičemž společnost Inspur je nejúspěšnějším dodavatelem v prodeji serverů poskytovatelům veřejných cloudů. Společnost Cisco dominuje v segmentu dodávek síťové infrastruktury, zatímco Microsoft má v žebříčku významné postavení díky své pozici v oblasti serverových operačních systémů a virtualizačních aplikací. Mimo tuto čtveřici jsou dalšími významnými dodavateli na trhu společnosti HPE, Huawei, VMware, Lenovo a IBM.
John Dinsdale, hlavní analytik Synergy Research Group, k výsledkům dodává, že již nyní většina serverů pro datová centra míří k poskytovatelům cloudu, i když z hlediska objemu trhu jsou podíly přibližně vyrovnané, protože servery dodávané přímo podnikům jsou dražší.


Zdroj: Synergy Research Group

Exit mobile version