Investici do blockchainu táhnou banky a výroba

Výdaje na blockchain a související technologie dosáhnou v letošním roce výše 4,1 miliardy dolarů, tvrdí aktualizovaná prognóza IDC Worldwide Blockchain Spending Guide. Odpovídá to meziročnímu růstu trhu o více než 50 %. V příštích 5 letech by průměrný růst měl stále odpovídat 46 % a trh v roce 2024 pak bude mít objem 17,9 miliard dolarů.

Pandemie podle IDC investicím do blockchainu prospěje, protože ukázala neúčinnost celé řady současných postupů, které jsou náchylné k narušení. K tomu však lze poznamenat, že podle jiných studí je blockchain technologií aktuálně spojenou s deziluzí. Bez ohledu na to, zda krize zvýší investice do digitální transformace nebo naopak přinutí podniky investice alespoň dočasně omezit, je tedy otázka, jakou roli v zaváděných inovacích budou firmy přisuzovat právě blockchainu.

IDC každopádně uvádí, že výdaje za blockchain budou největší v souvislosti s dodavatelskými řetězci, výrobou a finančními službami; obecně má pak blockchain zajistit větší viditelnost procesů a přehled o tom, kde vzniká přidaná hodnota. Více než třetinu (35 %) výdajů za blockchain budou letos generovat banky, které decentralizovanou technologii využijí hlavně pro přeshraniční platby a vypořádání transakcí. Technologii budou nasazovat i výrobní firmy (bez ohledu na to, zda půjde o procesní nebo diskrétní výrobu), jimž bude odpovídat asi 40 % trhu. Zde půjde především o sledování výrobků během jeho pohybu dodavatelským řetězcem, obecně řízení aktiv, ověření původu i dalších pravidel. Další poptávka po blockchainu jde ze sektoru maloobchodu a profesionálních služeb. Všechny tyto sektory zaznamenají, co se adopce souvisejících technologií týče, růst cca odpovídající trhu jako celku. Největší růst adopce blockchainu má ale nastat ve zdravotnictví a státní správě (poznámka: i když státní správa je centralizovaná a nepotřebuje, respektive ani nechce „distribuci autority“?).

Konkrétně výdaje za blockchian odpovídají především platbám za služby, ať už jde přímo o služby IT nebo business services. Služby v tuto chvíli odpovídají asi 70 % výdajů. V příštích letech porostou rychleji investice do IT služeb a podobný nárůst (kolem 50 % meziročně) lze očekávat u výdajů  za software, což v případě blockchainu znamená především samotnou podkladovou platformu.

Geograficky mají být letos největším trhem pro blockchain USA (1,6 miliard dolarů), následuje Evropa (1,0 miliardy dolarů) a Čína (457 milionů).

Exit mobile version