Investujte bezpečně! Tipy, jak na to a jak se vyhnout komplikacím

Svět investic je plný příležitostí, současně se v něm ale skrývá mnoho nástrah. Špatné rozhodnutí může mít velice nepříjemné následky. Jak se vyhnout komplikacím a investovat bezpečně?

 

Jak bezpečně investovat do dluhopisů?

Není dluhopis jako dluhopis. Pověsti dluhopisu jako téměř bezrizikového nástroje totiž v České republice využilo mnoho firem s nestabilní finanční situací. Trh tak zaplavilo velké množství korporátních dluhopisů s podezřele vysokým úrokem (někdy se jim též přezdívá prašivé dluhopisy), které nezkušení investoři ochotně nakupují.

Za (téměř) bezrizikové jsou však obecně považovány pouze státní dluhopisy. V případě těch korporátních je nezbytné velice důkladně prověřit finanční situaci dané společnosti a detailně analyzovat investiční záměr, resp. způsob, jakým firma finance z emise dluhopisů využije.

Zajímají vás akciové trhy?

Také akcie představují atraktivní způsob, jak uchránit majetek před inflací. V případě přímého investování do akcií je nezbytné disponovat nadprůměrnou úrovní finanční gramotnosti.

Investor by měl ovládat základy ekonomie. Měl by rozumět ekonomickým cyklům, monetární a fiskální politice a orientovat se ve finančních výkazech společností. Pokud takové znalosti nemáte, bude pravděpodobně méně rizikové svěřit investování do akcií profesionálům, kteří budou vaše portfolio za provizi spravovat za vás.

Investiční a podílové fondy nabídnou potřebnou diverzifikaci

Jedním z nejlepších způsobů, jak snížit míru rizika vašich investic, je tzv. diverzifikace. Svůj majetek byste nikdy neměli investovat do několika málo aktiv – například jednoho dluhopisu či do akcií jedné firmy. Naopak je žádoucí rozložit majetek do mnoha různých investičních a spořicích produktů a nástrojů.

Pro menší investory ale může být neúměrně nákladné diverzifikovat vlastními silami. Vhodným řešením tedy může být akciový, podílový nebo například investiční fond.

V případě investice do fondů totiž získáváte cenný papír, který je podložen portfoliem aktiv – dluhopisy, akciemi, cizími měnami, půjčkami, nemovitostmi apod. Výkonnost fondu se pak odvíjí právě od výkonnosti jednotlivých aktiv, která se v něm nacházejí.

Pravidelné investice menších částek do fondů spravovaných důvěryhodnými investičními společnostmi a bankami tudíž představují i pro menší investory poměrně jednoduchou cestu, jak při přijatelné míře rizika dosáhnout atraktivního zhodnocení majetku.

 

Exit mobile version