iPhone 5: Hrozí Applu osud Nokie a Blackberry?

Nový iPhone je v médiích hodnocen jako událost světodějného významu. Očekávání udělalo z Applu když ne firmu s největší tržní kapitalizací všech dob, tak alespoň suverénně nejhodnotnější firmu současného světa.

iPhone 5

Uvádí se, že iPhone 5 dokáže ovlivnit i nadcházející prezidentské volby v USA. Jak to? Může totiž zvýšit výdaje spotřebitelů, jejich důvěru a ochotu utrácet, tím zase i ochotu firem nabírat nové zaměstnance, což vše s sebou prý ponese optimismus (nejen) na trzích. Ne snad, že by toto byl nějaký zaručený recept na ekonomický úspěch (víme, kam nákupy a investice do růstu založené na úvěru vedly v minulosti, viz realitní krize a vlastně i obecně dluhová krize) a jakékoliv eventuální dopady v zaměstnanosti by se stejně projevily až dodatečně, když už bude po volbách. I tak prý ale iPhone 5 nahrává Obamovi – nejde ani tak o čísla/realitu, ale o to, jak ekonomickou situaci lidé vnímají. Údajně nyní budou mít pocit, že vše je lepší, což vždy nahrává spíše vládě než opozici.

Další pohled na věc: Nový iPhone stejně tak může znamenat hřebíček do rakve světu PC. Applu se prý zcela podařilo zastínit ultrabooky, a to i přesto, že současně probíhala vrcholná akce Intelu. Technologicky Apple svět PC překonává, je zde podpora pro 4G sítě, ultra high-definition displej, kamera, senzory…

Charakteristické ale současně je, že když Brooke Crothers napsal na CNet komentář v tomto smyslu, většina čtenářů s ním nesouhlasila. Crothers to mimochodem nemyslel tak, že by iOS byl lepší než Android, prostě vítězi současných střetu různých koncepcí podle něj budou Apple, Samsung, Google, Motorola, HTC etc.

Objevují se ale také názory, že hlad po iPhonu 5 není nic, co by Applu pomohlo nějak zásadně znovu rozdat karty v souboji s Androidem. Hardware, praví analýza agentury AFP publikovaná např. na Phys.org, byl tentokrát vylepšen jen velmi mírně a ani softwarové inovace investory zřejmě nenadchnou.

Na celém systému se již začíná projevovat technologické zaostávání. iOS musí přijít s nějakou zásadnější inovací, jinak se prý Apple časem dostane do pozice firmy se zákazníky a příjmy, ale izolované od dalšího vývoje – je v tomto přirovnáván k Nokii nebo RIM/Blackberry, alespoň tak soudí analýza australské společnosti Ovum. Analytik Kim Hue-jae zase tvrdí, že prakticky jediné významnější vylepšení iPhone 5 je podpora pro LTE. To je samozřejmě zajímavé pro operátory i zákazníky, jenže mnohde se tyto sítě teprve chystají. Například, jak upozorňuje Dow Jones Newswires, v Japonsku má Apple na trhu smartophonů podíl asi 29 % a je svázán především s operátory KDDI a Softbank, ani jeden z nich však LTE 4G zatím nenabízí. Naopak vedoucí japonský operátor NTT DoCoMo pro změnu neprodává produkty Apple. (Mimochodem i v technologicky pokročilém a hračičkářském Japonsku prý smartphony mají jen něco přes pětinový podíl z hlediska prodejů všech telefonů.)

IPhone 5 také sotva zlomí pozici modelu Samsung Galaxy S III. I když Apple vysoudil nad Samsungem miliardu dolarů a snaží se postupně obejít Samsung i při dodávkách paměťových čipů, stále to nestačí na to, aby se situace na trhu zásadněji změnila. IDC si navíc není jistá, zda, kdyby zájem naopak předčil očekávání, by Apple dokázal zajistit včas dodávky, protože by se mohlo v rámci dodavatelského řetězce prý začít nedostávat některých komponent.

Exit mobile version