„Iron Maiden“ Acer Swift 3

Elegantní notebook ve stříbrném kovovém těle se slušnou výbavou. Bezpochyby uspokojí každého normálního uživatele, který potřebuje normálně pracovat a není mu jedno, jak vypadá. Tedy, ten notebook. Pojďme se na něj podívat.
Hned po vybalení jsem se vyděsil, protože jsem se lekl, že napájecí zdroj mi Acer dal k nějakému telefonu. Je malý, včetně konektoru, který je stejný jak pro staré telefony Nokia, avšak po jeho zapojení se kontrolka u zdířky v notebooku nerozsvítila, zato High Definition displej naběhl krásně.

Instalace

Acer Swift 3

Vzhledem k tomu, že s operačním systémem Windows jsem naposledy bojoval někdy před třemi lety, protože se mnou hrál bago, musel jsem najít příslušné ovládání a spustit aktualizace. Windows totiž buď neodpovídá, nebo si svévolně instaluje přes výslovný zákaz aktualizace (a tím pádem opět neodpovídá). Navíc se tento OS furt chová jako auto, které má šaltpáku čas od času někde jinde, navíc ji zpočátku vůbec neměl (tlačítko Start). Současný operační systém Windows 10 je bezpochyby velmi vyzrálý, určitě lepší než legendární XP, snad i než Windows 7 a rozhodně lepší než Vista, se kterými jsem se kdysi také trápil. Nakonec jsem zvítězil, tlačítko aktualizací našela bez obav je spustil (bylo jich asi 70), protože jsem nemohl přijít o žádná data, jelikož na čerstvě vybaleném notebooku jsem žádná vůbec neměl. Aktualizující se zařízení jsem ponechal svému osudu a šel vyvenčit psa, raději hned okolo celého sídliště než okolo domu. Po návratu na mě svítila mrňavá modrá LEDka, signalizující připojení Swiftu ke zdroji, jen je na druhé straně než ten konektor napájení. S tím by taky sakra mohli něco udělat! Takže nabito, aktualizováno a spouštíme.

Acer Swift 3 z vnějšku

Acer Swift 3

První, co jsem opravdu kvitoval, je Fn+F7 – vypnutí touchpadu, používám jen myš, protože píšu totiž všemi deseti a když si bříškem palce po touchpadu přejedu, jsem hned v jiném odstavci. Tohle však Acer vyřešil za Microsoft právě na dvojhmat Fn+F7, protože dostat se k vypnutí touchpadu přes ovládací panely Windows je skoro mission impossible. Ikonky na ovládacích panelech ve Windows jsou totiž pro oboje zařízení stejné. Tohle ovládání si ostatně pamatuji už z jednoho z předchozích modelů Acer, pomohlo to.

Oproti tomu mému staršímu Acer Iconia má nový Swift 3 také podsvícenou klávesnici. Ta je plnohodnotná a má numerické pole a řadu funkčních kláves. Několik dalších kláves by se také dalo označit za funkční, protože mají více významů, což je ostatně u notebooků obvyklé. Klávesy mají příjemný chod a kdo si zvykne na klávesové zkratky, vícenásobný význam těch některých uvítá.

Swift 3 zevnitř a z boků

Procesor Intel Core i5 je pro běžnou práci dostatečně výkonný (to už byl ostatně Celeron), 4 GB RAM dávají tušit, že pro hry nebo náročnější grafické aplikace to asi zrovna nebude, zato však 1TB disk s vyrovnávací 16 GB Intel Optane Memory pojme dost dokumentů i fotografií z dovolené a ani nebudete po kliknutí čekat, až se na 15,6“ Full HD displeji (Acer ComfyView IPS LED LCD) objeví. Pro nahrávání je určena HD kamera se dvěma mikrofony. Samozřejmostí jsou bezdrátová rozhraní Wi-Fi (802.11ac) a Bluetooth, a hlavně už USB 3.1 C, takže se do toho titěrného konektoru už strefíte i bez brýlí. Další tři klasická rozhraní USB jsou také k dispozici, stejně jako konektor pro video, audio nebo SD karty.

Pro koho je Acer Swift 3?

Acer Swift 3

Jak už bylo uvedeno na začátku, Acer Swift 3 elegantní notebook v robustním stříbrném kovovém těle. Jeho určení je spíše pro osobní použití než do firem. Windows 10 Home totiž může znamenat pro nákup do firmy jistá systémová omezení. Cílí na lidí, kteří potřebují hezky vypadající, až stylový osobní počítač (notebook) a normálně pracovat s normální softwarovou výbavou, zejména s MS Office. Neutratí za něj majlant a když už jej vybalí na veřejnosti, ještě se mohou trochu blýsknout. Povrchovou úpravu hliníkového těla ostatně Acer označuje jako sparkly silver. Blýsknout se s ním lze i při prezentacích a výstavách, a to naprosto bez obav z krádeže, protože je opatřen „nejznámější dírou na světě“ – pro zámek Kensington lock.

Vzhledem k hardwarové výbavě lze od modelu Swift 3 čekat „libové zboží za libovou cenu“, necelých 18 tisíc. Kdo bude chtít zůstat věrný značce a jako správný „pacient“ se věnovat hrám, asi spíše sáhne po řadě Acer Predator, kdo naopak bude chtít střízlivější eleganci a mít něco do firemního prostředí, ať si zvolí některý model Acer Travel Mate.

Vyjádření uživatelky

Tenhle Acer Swift 3 je přesně noťas pro paničku mého typu. Moc hezky vypadá, takže se jej nestydím vytáhnout na veřejnosti. Hry nehraju, pro mě je jeho výkon dostatečný, a navíc má velký disk, kde můžu mít archiv fotek vždy po ruce, abych se s nimi mohla kdykoliv pochlubit nějaké kamarádce, když ji náhodou potkám a sedneme si do kavárny.

Exit mobile version