IT rozpočty na rok 2022

Noví odborníci jsou drazí, rekvalifikace budou všudypřítomné

Podnikové rozpočty na IT se sestavují ve velmi nejisté situaci. Podnikání je narušené po pandemii, není zdaleka jisté, jak bude dál probíhat návrat do kanceláří. Firmy na jednu stranu potřebují zajistit odolnost a kontinuitu podnikání, kvůli úsporám ale některé cloudové služby bude třeba omezovat nebo alespoň nákladově optimalizovat. Vedle toho dále probíhá digitální transformace. Liší se názory na to, jak bude vypadat ekonomické oživení a poptávka, stále hrozí nedostatek některých komponent (čipy) i problémy s dodavatelskými řetězci. Na tyto tržní výkyvy je třeba reagovat co nejrychleji. A speciálně jako velká hrozba se vnímá ransomware.

To je zhruba výchozí situace, jak ji na InformationWeek nastiňuje Mary E. Shacklett, prezidentka firmy Transworld Data. Podle jejího názoru mají proto CIO a další manažeři IT v rozpočtu nejčastěji následující priority:

Řízení zaměstnanců/talentů. Nové technologie zaváděné v souvislosti s pandemií znamenají nové požadavky na zaměstnance, a to jak napříč celým podnikem, tak i speciálně v odděleních IT. Všudypřítomné budou rekvalifikace s cílem zvýšit schopnost využívat cloud, komunikační nástroje pro práci na dálku, Internet věcí, analytiku, umělou inteligenci i nástroje pro vývoj typu low code/no code. Zčásti se jedná o starost oddělení lidských zdrojů, zčásti ale i IT oddělení. Specialisté jsou dnes velmi dobře placení a přijímání nových zaměstnanců bude pro řadu podniků problém, proto školení a rekvalifikace v IT budou všudypřítomné.

Využití dat. V rozpočtech IT je třeba investovat do nástrojů pro integraci dat, které dobře spolupracují, nejlépe na jednotné platformě, aby podpořily probíhající obchodní iniciativy a umožnily získat z dat maximální hodnotu.

Zabezpečení. Rozšiřování Internetu věcí povede k tomu, že stále více dat se bude přesouvat do okrajových infrastruktur (edge). Obecně to znamená komplikovanější prostředí (on-premise/edge + cloud), více hraničních bodů, tedy i možných způsobů vniknutí do sítě a narušení. IT oddělení budou muset investovat do zabezpečení sítí s nulovou důvěrou. Otázkou je, jak alokovat zdroje. Vedle nových softwarových nástrojů a/nebo přijímání bezpečnostních specialistů bude pro řadu podniků zřejmě stále výhodnější využívat externí audit a pojištění kybernetických rizik.

Rychlejší vývoj i nasazování aplikací. Vývoj jednoduchých (především) webových aplikací dnes často probíhá velmi rychle, třeba v řádu týdnů. Management podniků je proto často přesvědčen, že podobná rychlost a pružnost je možná i pro „velké“ podnikové aplikace. IT oddělení budou muset v reakci na tyto požadavky zřejmě stále více používat přístup no code/low code, samozřejmě s agilními metodikami, CD/CI, DevOps apod. Společnost Gartner předpovídá, že trh s nástroji low code pro vývoj aplikací dosáhne letos výše 13,8 miliardy dolarů, což odpovídá meziroční nárůstu o 22,6 %.

Exit mobile version