it-sa 2017: Kam směřuje IT bezpečnost v propojeném světě

Mezinárodní odborný veletrh a konference it-sa 2017, největší akce o IT bezpečnosti v Evropě, v německém Norimberku opět potvrdil svoje výsadní postavení a rostoucí význam. Počet vystavovatelů, celkem z 24 zemí včetně ČR, stoupl o více než čtvrtinu. Hlavním tématem, které rezonovalo napříč celou akcí, bylo zabezpečení IT ve světě propojeném digitální revolucí.
S novým rekordním počtem 629 (rok předtím o 140 méně) vystavovatelů je it-sa konaná od 10. do 12. října 2017 největším veletrhem řešení pro zabezpečení IT v Evropě. Vystavující firmy, instituce a organizace pocházejí z 24 zemí a pokrývají ve dvou halách norimberského výstaviště celou škálu současných produktů a služeb pro zabezpečení IT. Veletrh it-sa tak rovněž odráží vynikající situaci v odvětví. Obrat v oblasti zabezpečení IT se u 84 procent vystavovatelů od poslední edice it-sa vyvíjel pozitivně a podruhé v řadě se ekonomická nálada celkově zlepšila.

Účast firem z mnoha evropských zemí, ale také z Kanady, Japonska nebo USA dokazuje mezinárodní význam veletrhu it-sa. Tři zahraniční společné stánky pak souhrnně představí know-how poskytovatelů zabezpečení IT z Česka, Francie a Izraele. Šest českých specialistů, deset firem z Francie a devatenáct izraelských vystavovatelů nabídne odborným návštěvníkům ucelený přehled aktuálních řešení.

Jedinečnou nabídku informací pro profesionální uživatele a pracovníky s rozhodovací pravomocí završuje kolem 320 přednášek ve čtyřech veřejně přístupných fórech a doprovodný program Congress@it-sa se 14 přednáškovými řadami. Oblíbený program přednášek veletrhu it-sa je s přibližně 320 příspěvky ještě obsáhlejší než v předchozích letech. Odborníci z průmyslu, profesních sdružení a institucí teď informace přednesou na čtyřech fórech namísto dosavadních tří. Přednášky jsou volně přístupné pro všechny návštěvníky veletrhu.

Program přednášek je tematicky rozdělen do bloků management (fóra M9 a M10) a technika (T9 a T10) a představuje průřez současnými otázkami zabezpečení IT. Řada řečníků promluví o výzvách obecného nařízení EU o ochraně osobních údajů, které vstupuje v platnost v květnu 2018, zatímco jiní se zaměření na jednotlivá bezpečnostní opatření nebo jejich vzájemnou součinnost v systému zabezpečení IT. Vrcholem přednáškového programu jsou expertní debaty a odborné přednášky označované jako „it-sa insights“. Týkají se mimo jiné využití umělé inteligence k identifikaci hrozeb, zabezpečení IT ve čtvrté průmyslové revoluci, ransomwaru a možností blockchainu.

Incidenty v zabezpečení IT jako WannaCry ilustrují zranitelnost IT systémů ve stále více propojeném světě. „Jsme připraveni na opravdový rozjezd digitální revoluce?“ Svou odpověď na tuto otázku přednese technologický aktivita a bývalý mluvčí WikiLeaks Daniel Domscheit-Berg dne 12. října na veletrhu it-sa 2017. Promluví o významu zabezpečení IT ve společnosti, která se stále více vyznačuje digitální propojeností, a osvětlí z toho vyplývající technické otázky, společenské záležitosti a témata ochrany osobních údajů. Jeho přednáška konaná ve třetí den veletrhu nese název „Širší kontext: Jsme připraveni na opravdový rozjezd digitální revoluce?“ Domscheit-Berg se v letech 2007 až 2010 podílel na budování WikiLeaks a vystupoval jako mluvčí platformy. Dnes pracuje na projektech zaměřených na ochranu soukromí, zabezpečení IT a open access.

Speciální plochy Startups@it-sa a Campus@it-sa nabídly prostor třinácti mladým, inovativním firmám a devíti vysokým školám z Německa i zahraničí, včetně ČVUT. Návštěvníci it-sa zde najdou nové nápady a získají přehled o aktuálních výzkumných projektech a o nabídce vysokých škol pro rostoucí trh zabezpečení IT.

Mezi vystavovateli nechyběla řada známých firem, například Sophos, F-Secure, Bitkom, Tech Data, G Data, Fujitsu, IBM, Rohde & Schwartz, Microsoft či Cisco. Řada další neměla vlastní stánky, ale byla přítomna na stáncích svých partnerů/distributorů popřípadě na národních stáncích, jako v případě českého pavilonu pod patronací vládní agentury pro podporu exportu Czechtrade. Českému zastoupení na mezinárodním IT bezpečnostním veletrhu it-sa 2017 se bude věnovat samostatný článek.

Exit mobile version