ITeuro – APS s Infor SyteLine pro výrobu

ITeuro, Gold Channel Partner společnosti Infor, která je třetím největším světovým dodavatelem ERP a dalších podnikových systémů a největší co do počtu zákazníků, uspořádala v pražském sídle Inforu pro svoje zákazníky seminář na ERP systém Infor SyteLine s integrovaným APS – Advanced Planning and Scheduling.
APS, pokročilé plánování, se týká každého druhu výroby, která má číselník, sdělil Jiří Pavlík, konzultant společnosti ITeuro. Vysvětlil, že plánovat se dá různě, od Excelu přes APS zabudované v EPR systému, nebo pomocí samostatného APS.

Plánování pomůže například při změnách výroby, kterou zpravidla zefektivní. Funkce plánovače je přitom nezastupitelná, jde o druhého nejdůležitějšího člověka ve výrobní firmě po řediteli.

Jak vybrat APS?

Konzultant ITeuro Jiří Pavlík přednáší zákazníkům

Firma, která uvažuje o zavedení APS, by měla mj. zhodnotit, zda není její stávající EPR systém za zenitem, protože integrovat do morálně zastaralého ERP systému ještě APS, konfigurátor, případně další nadstavby, může být ve výsledku kvůli nutnosti naprogramovat rozhraní dražší než pořízení nového ERP, který APS obsahuje. Pro výběr jsou důležité tři základní vstupní parametry – technické charakteristiky APS, dodavatel a interní podmínky ve firmě.

Rizika v plánování

V samotném plánování také existují určitá rizika:

Zavádění APS ve firmě

Pro správné zavedení APS je nutné stanovení pravidel:

Chyby při ladění APS

Při ladění APS je nutné vyvarovat se několika základních chyb, mezi něž patří:

Jak a čím začít – hned!
V každém případě je dobré začít hned a zajistit následující položky:

Praktická část

Praktickou, techničtější část prezentace zákazníkům vedl Petr Prokop, vedoucí implementace za oblast výroby. Věnoval se plánování a rozvrhování APS, rozlišení plánování a rozvrhování:

Petr Prokop dále seznámil s hlavními vstupy plánování a rozvrhování, postup při plánování a rozvrhování, jejich výstupy, a nakonec jak vlastně plánuje APS – tahem, což má za výsledek eliminaci zásob a rozpracované výroby. Na plánovacím grafu ukázal iteraci, jak s APS pracovat, když plánování tahem selže. Také ukázal, jak APS použít v modelu tzv. štíhlé výroby (lean manufacturing), kde APS nástroje počítají data uvolnění VP a NO ve smyslu just-in-time, kdy se bere v úvahu dostupnost a plánované kapacity zdrojů, dostupnost materiálu a priority zakázek.

Zbytek přednášky věnoval Petr Prokop vztahu firmy a plánovače, definici zdrojů (stroje, operátoři, nástroje, přístroje, sklady, místnosti, palety…), modelům zdrojů, rozvrhování, dynamické prioritě zakázek analýzou NV, strategii (optimalizaci dle nastavených časů), a živé ukázce plánování a rozvrhování APS, včetně materiálového plánování a Ganttova diagramu výroby na zdrojích.

Nakonec ukázal, jak vypadá propojení APS SyteLine s externím ERP a proč zvolit APS přímo v ERP SyteLine od společnosti Infor, případně v cloudové verzi Infor Cloudsuite Industrial).

Exit mobile version