Jak americká agentura DEA přes 20 let shromažďovala data o mezinárodních hovorech

Mysleli jste si, že metadata telefonních hovorů v USA shromažďovala pouze organizace NSA? Omyl. Podle nového zjištění listu USA Today uchovávala ve spolupráci s americkým ministerstvem spravedlnosti data o mezinárodních hovorech Američanů i vládní organizace DEA, která se zabývá bojem s drogovou kriminalitou.

Tajný program zaměřený na potírání obchodu s drogami zaznamenával „prakticky všechny telefonické hovory mezi obyvateli Spojených států amerických a obyvateli 116 dalších zemí, které by – byť jen potenciálně – mohly být spojeny s prodejem drog.“ List USA Today to minulý týden napsal s odkazem na současné a bývalé zaměstnance americké vlády, kteří jsou s operací obeznámeni. Jak však dodaly zdroje USA Today, zaznamenávána byla pouze tzv. metadata, nikoli samotný obsah hovorů. Existence programu byla vůbec poprvé potvrzena zaměstnanec DEA, který v lednu tohoto roku musel svědčit u amerického soudu.

Program DEA předcházel shromažďování údajů o telefonických hovorech další americkou vládní agenturou, NSA, jež bylo prováděno ve jménu boje proti terorismu. O tom, jak NSA sbírala metadata z jednotlivých hovorů (která taktéž nezahrnovala samotný obsah hovoru) před dvěma lety poprvé informovala média s odkazem na dokumenty zveřejněné Edwardem Snowdenem.
DEA se podle listu USA Today k nahrávkám dostávala díky soudním příkazům, jež jí umožňovaly shromažďovat nahrávky související s federálním vyšetřováním obchodu s drogami. Jak dále uvádí americký list, i když některé telekomunikační společnosti nejprve nechtěly DEA zpřístupňovat informace o hovorech v tak velké míře, jak tato organizace požadovala, soudní příkazy u soudu operátoři nikdy nenapadli.

DEA nikdy nepoužila takto shromážděné informace jako důkazní prostředky u soudu z toho důvodu, aby program zůstal v utajení. Z dat však vycházeli agenti DEA při své práci v terénu.

Země, na něž se DEA při odposleších nejvíce zaměřovala, se postupem času měnily, podle USA Today mezi ně patřily především středoamerické a jihoamerické státy. Kromě toho, že sesbíraná data sloužila při boji s drogovými kartely, byla použita také třeba k vyloučení zapojení zahraniční vlády do bombového útoku na federální budovu v Oklahoma City v roce 1995.

Sběr dat DEA byl podle všeho ukončen v září roku 2013 poté, co byly v médiích již řadu měsíců propírány odposlechy ze strany NSA. V současné době DEA na základě soudních příkazů od telekomunikačních společností u mezinárodních hovorů vyžaduje pouze zpřístupnění samotných telefonních čísel, která jsou podle agentů podezřelá z napojení na obchod s drogami či jiné zločiny. Někdy se DEA takto dostane i k tisícům čísel denně.

Exit mobile version