Jak bude vypadat datové centrum pro Seznam.cz za 200 milionů a některé souvislosti

Česká portálová jednička odtajnila další plány na stavbu svého vlastního datového centra. To by mělo alespoň v hrubých obrysech stát v Horních Počernicích již koncem příštího roku. Servery Seznamu zde začnou spotřebovávat energii v roce 2015 a definitivně hotové by mělo být v roce 2024. V čem se liší od těch, kde má firma servery dnes? A o čem se jinde nepsalo.

Vizualizace budovy datacentra.

Seznam během deseti let do projektu investuje částku okolo 200 milionů korun, ta představuje cenový strop. Reálná cílová částka ale závisí a mnoha faktorech, mimo jiné na tom, jak se Seznamu podaří vytentovat jednotlivé subdodávky (například non-ICT infrastrukturu, nebo datové okruhy) a na generálním dodavateli (společnosti Altron). Přesto jde o částku podstatně nižší, než byl původní odhad (až 500 milionů korun), který počítal se 40% pokrytím z evropských dotací. Ve finální podobě ale má postavit Seznam.cz datacentrum pouze z vlastních zdrojů.

aktuální stav 1. etapa (2014) po deseti letech (cíl)
80
racků
62
racků + testovací laboratoř
2x
96 racků + testovací laboratoř
odběr
270 kW
odběr
310 kW
odběr
1 MW
PUE
1.7+
PUE 1.2

Firma chce mít své datové centrum kompletně pod kontrolou. Nebude zde fungovat žádný hardware s nevyhovujícími energetickými či tepelnými vlastnostmi. Všichni lidé, kteří se budou starat o chod datového centra, budou interní zaměstnanci. Jen síťové operační centrum datacentra (NOC) bude znamenat práci pro šest nových zaměstnanců.

Sítové operační centrum (NOC)
Software pro management infrastruktury (DCIM) se vyvíjí přímo v Seznamu.

Budoucnost a současný stav

Plánované umístění DC.

Dnes má firma své servery roztroušeny ve dvou velkých telehousech, žižkovském datacentru O2 (Nagano) a poněkud vzdálenějším TTC v Malešicích u externích dodavatelů. Zejména telehouse TTC představuje datacentrum starého typu, tedy po technologické stránce neefektivního molocha s vysokým PUE (Power usage effectiveness). Úplně ideálně na tom ale není ani novější Nagano, které lze označit jako mírně optimalizované. Snížení energetické náročnosti (i když ne na úroveň světové špičky) je tak jedním z technologických cílů, celkově má být důraz kladený hlavně na ekonomickou návratnost projektu, lepší kontrolu nad použitými technologiemi a snížení negativních ekologických dopadů.

Současný stav

Seznam
dnes provozuje 50 služeb na
zhruba 2 400 kusech hardwarového
vybavení. Na fyzických serverech
neustále
běží 8 400 virtualizovaných
operačních systémů
využívajících 5 000
fyzických procesorů s 54 000
jádry. Pro běh všech aplikací je
využíváno
105 TB paměti RAM a k uložení dat slouží
17 500 pevných disků
s celkovou kapacitou 13 PB. Veškerý
hardware Seznam.cz v jednom data
centru pak měsíčně spotřebuje 200 MWh elektřiny, což
odpovídá energii vyrobené
větší tepelnou elektrárnou.

S ohledem na rostoucí nároky a tím pádem také celkové náklady na provoz svého IT vybavení se zhruba před rokem Seznam rozhodl soustředit svůj hardware do vlastního.

Za tímto účelem byl získán pozemek v Horních Počernicích, který je napojen na energetické i nezávislé datové sítě. Finanční úspory z provozu mají být patrné již v druhém roce provozu, celková návratnost je plánována v horizontu 6 až 8 let.

Již dříve oznámený projekt nyní pokročil do fáze výběru dodavatelů jednotlivých technologií a stavby, ta první má být dokončena koncem příštího roku. DC je plánováno s perspektivou budoucího rozšiřování, přičemž se jedná o klasický velký datový sál s teplými a studenými uličkami, takže je potřeba vše (zejména rozvody a non-ICT infrastrukturu) dimenzovat dostatečně dopředu (na rozdíl od některých modulárních řešení). Nalézat se zde má v konečné fázi až 192 racků a vlastní laboratoř pro testování nových technologií.

Plánovaná návratnost

„Jde pro nás o největší cílenou technologickou inovaci v historii firmy. Umožní nám pojistit si naše podnikání do budoucna a zefektivnit provozní náklady. A také se postupně transformovat do vlastního cloudu, ve kterém se nám známý svět hardware propojuje se světem infrastruktury, ve které běží,“ shrnuje hlavní důvody výstavby Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznam.cz. Tak jako dnes bude pochopitelně vedle vlastního DC Seznamu také dále existovat záložní datacentrum u jednoho ze současných dodavatelů. „Bez technologií bychom byli pouze přeprodejci bannerových ploch na našich stránkách,“ doplňuje Pečínka.

Jak je to s deklarovanou úsporností

Jako hlavní výhodu (vedle dlouhodobé úspory nákladů oproti současnému pronájmu) vlastního datového centra komunikoval energetickou úsporu. „Hlavním provozním nákladem pro nás bude elektrická energie, kterou budeme poprvé v historii nakupovat sami za velkoobchodní ceny v objemu více než 3 GWh ročně,“ vysvětluje Marek Leš, manažer datových center Seznam.cz.

Nepřímý Natural Free Cooling v podání Seznamu.

Jak asi každý ajťák pracující v datovém centru ví, nejvíce energie nespotřebovává dnes samotné železo (servery, storage, síťové prvky), ale non-ICT infrastruktura, respektive zejména chlazení.

Seznam v tomto ohledu vsadil na světový trend posledních let, tzv. Natural Free Cooling (NFC). Ten funguje tak, že využívá aktuálních venkovních teplot pro uchlazení IT zátěže v datovém centru v zimním a přechodovém obdobích bez nutnosti používat kompresorového chlazení. Přirozeným důsledkem je pak značná energetická nenáročnost, neboť energii ze sítě odebírají pouze ventilátory, které zajišťují nutnou cirkulaci vzduchu.

Vzduch je navíc udržován mimo vlastní datacentrum, čímž odpadají dále vícenáklady na filtraci a jeho další úpravu. Venkovní vzduch je v praxi nasáván přes speciálně zkonstruovaný výměník s chladivem. Spotřebu energie snižuje primárně přirozené vyrovnávání teplot mezi venkovním vzduchem a vzduchem ohřátým IT infrastrukturou, chladí se tak úsporně a bez teplotních výkyvů.

Přívodní potrubí s čerstvým vzduchem.

Seznam se v tomto ohledu pustil do zajímavého experimentu, namísto standardizovaného NFC řešení, kterých je na současném světovém trhu více, zvolil cestu klasické univerzální větrací jednotky předělané právě na nepřímé NFC chlazení. Cirkulace vzduchu v datacentru je pak řešena tradiční kombinací teplých a studených uliček. O další snížení energetické náročnosti se postará malá solární elektrárna, která v budoucnu vznikne na střeše datacentra.

Řešení je samo o sobě velmi zajímavé, trochu problém ale zůstává v tom, že neumožňuje využít potenciál NFC na doraz.

„Současná datová centra spotřebují přibližně 1,5–2x více energie, než kolik vyžadují jejich servery. My chceme srazit hodnotu PUE na pouhých 1,2,“ prohlásil na včerejší tiskové konferenci Pečínka. Pokud se podíváme například na deklarovanou efektivitu standardizované proprietárního řešení španělské firmy AST Modular, můžeme se
bez problému dostat na hodnoty PEU 1,1 i nižší.

Vstup do centra bude ověřován kombinovanou biometrií (rozhodující bude scan krevního řečiště).

Mimochodem, PUE oscilující kolem hodnot 1,09 až 1,11 je v současné chvíli standardem pro většinu datových center Google.

Exit mobile version