Jak bude vypadat Hewlett-Packard po svém rozdělení

Společnost Hewlett-Packard minulý týden americké Komisi pro cenné papíry (SEC) zaslala spolu s potřebnou dokumentací oficiální žádost o registraci firmy Hewlett Packard Enterprise Co. Jak bude americký gigant po rozdělení na dva samostatné subjekty vypadat?

Hewlett-Packard v dokumentech zaslaných SEC podrobně popsal, z jakých divizí se obě firmy vzniklé po rozdělení budou skládat a spolu s touto informací přiložil i jejich finanční výsledky za uplynulých několik let. Z nich vyplývá, že divize, které utvoří Hewlett Packard Enterprise Co. měly za uplynulý rok příjmy v souhrnu okolo 55 miliard dolarů, přičemž zisk dosáhl 1,6 miliardy. Ještě v roce 2013 přitom příjmy přesahovaly 57 miliard dolarů a zisk činil 2,1 miliardy. Celkově bude HP Enterprise disponovat aktivy ve výši 65 miliard dolarů.

Hewlett Packard Enterprise Co. má být ale zároveň dceřinou firmou druhé společnosti, která vzejde z rozdělení současného HP, a to HP Inc. Oba subjekty by přitom měly mít přibližně stejnou velikost. Představitelé HP o plánovaném rozdělení společnosti poprvé veřejně promluvili v říjnu minulého roku, když uvedli, že HP Enterprise bude prodávat servery, úložná zařízení, síťová vybavení a služby pro firmy, zatímco HP Inc. má působit na trhu s počítači a tiskárnami.

Hewlett-Packard se v posledních letech musí potýkat s upadajícím trhem s počítači. Problémem HP je to, že „zaspalo dobu“ a nepodařilo se mu prosadit na trzích s mobilními zařízeními či v oblasti cloudu, které naopak neustále rostou. Jak minulý týden uvedli představitelé amerického gigantu, velikost Hewlett-Packard již pro americkou společnost není výhodou, nýbrž spíše nevýhodou. Díky rozdělení HP mají být obě firmy flexibilnější, jelikož budou moci rychleji reagovat na měnící se tržní podmínky a rychleji inovovat.

Představitelé HP minulou středu oznámili, že transakce probíhá podle předpokladů a rozdělení tak bude dokončeno na počátku příštího finančního roku, který začíná prvního listopadu. Oddělení některých divizí však bude Hewlett-Packard něco stát. Podle Meg Whitmanové, která stojí v čele HP, se roční náklady spojené s fungováním obou firem jako oddělených subjektů (započítávány sem jsou například náklady na to, že firmy budou muset mít dvě oddělení lidských zdrojů nebo dvě sídla) budou pohybovat mezi 400 a 450 miliony dolarů.

HP v současné době působí ve 170 zemích světa a zaměstnává přes 300 000 lidí. Whitmanová se stane šéfkou Hewlett Packard Enterprise, zatímco HP Inc. povede Dion Weisler, který v současné době dohlíží na divize prodávající počítače a tiskárny. Jak dodala Whitmanová, HP Inc. se bude snažit o expandování na nové trhy (třeba do oblasti 3D tisku), zatímco Hewlett Packard Enterprise se bude soustředit na růst v korporátní sféře a zaměří se na oblast cloud computingu, mobility, bezpečnosti neb big data.

Exit mobile version