Jak na chytrý cloud? Nejlépe s IBM

Veřejná i státní správa, korporace i SMB společnosti v poslední době zvažují nebo rovnou přecházejí na cloudové služby. Po době prvního váhání je k tomu nutí konkurenční tlak a hlavně vnitřní tlak na optimalizaci nákladů i snazší správu IT infrastruktury. Jedním ze způsobů, jak si přechod na cloud usnadnit, je vsadit přitom na IBM.

Anatomie cloudu v podání IBM

V éře chytřejších IT systémů může jakýkoli podnik využít transformační potenciál technologie cloud computing ke znovuobjevení podstaty svých obchodních činností a k vylepšení ekonomických ukazatelů. Například na cloudu založené analýzy v reálném čase mohou pomoci uspořit více než polovinu nákladů na získávání obchodních poznatků, zatímco služby obchodních procesů založené na spolupráci mohou pomoci zvýšit produktivitu vašich zaměstnanců až o čtvrtinu.

Díky několika desetiletím zkušeností s používáním IT k řešení zásadních obchodních problémů společnost IBM umí budovat účinná a výkonná obchodní řešení. Bohatství systémů a softwaru, jež poskytují nejširší spektrum klíčových schopností společně se schopnostmi správy a vynaložení zcela jedinečné míry odbornosti expertů IBM umožňuje vytvářet řešení, která podpoří vysokou kvalitu služeb a posílí reakceschopnost v rámci vaší organizace.

Chytré řešení pro korporace i malé firmy

Základní schéma cloudových služeb IBM

Chcete provozovat své služby/IT v cloudu, ale stačí vám jeden či dva virtuální servery Windows/Linux a nějaký ten diskový prostor navíc? Není problém, řešení pro vás se jmenuje IBM SmartCloud. Vaše IT tvrdí, že to bude drahé? Vám přijde server za cenu 1,80 Kč za hodinu moc?

Jako firma byste měli řešit, co vám nová koncepce přinese, tedy možnost ukládání přes Internet, mobilitu přístupu k datům a jejich snadné sdílení s vašimi obchodními partnery i zákazníky, či snadné vzdálené zálohování dat z notebooků a jiných zařízení odkudkoliv. Ostatní přenechejte svému cloudovému poskytovateli.

V IBM SmartCloudu jsou Vám během několika minut k dispozici virtuální servery různých konfigurací s operačními systémy Microsoft Windows Server 2003 nebo 2008, SUSE Linux Enterprise Server 11 nebo Red Hat Enterprise Linux 5.5 a dalším software

Jaká řešení jsou k dnešnímu dni ve hře

Cloudová datacentra IBM

Dobře víme, že krásné vize bez hmatatelného řešení jsou trochu problematické. Konkrétní cloudové řešení, které IBM firmám nabízí, se jmenuje SmartCloud. Pod tento zastřešující koncept spadá platforma, nabízející firmám využívajícím cloud velkou škálu možností, vysoké zabezpečení i mobilitu. Samotné IBM předpokládá, že do konce roku 2012 bude díky řešení IBM SmartCloud poskytovat podporu až 200 milionům uživatelů.
Pro malé a středně velké firmy existuje velmi zajímavé řešení, tzv. IBM SmartCloud Enterprise.
Systém představuje v rámci portfolia IBM implementaci „veřejného cloudu“. Jedná se vlastně o cloudové prostředí poskytující servisní modely “infrastrukturu jako službu” (IaaS) a “platformu jako službu” (PaaS). Prakticky jde o to, že jakýkoli uživatel či společnost si může pronajmout IT prostředky z veřejných cloudových datových center IBM, přičemž vše lze plně nadimenzovat podle představ a potřeb zákazníka. Je zde možné provozovat prakticky jakákoli řešení, včetně různých „konkurenčních“ produktů.

Celá platforma je k dispozici již druhým rokem, ale neustále do ní přibývají nové služby, od října letošního roku tak tvoří de facto kompletní portfolio. Co obsahuje? Jedná se zejména o následující tři pilíře:

1. IBM SmartCloud a SmartCloud Application Services

Platforma poskytovaná jako služba přinese uživatelům úsporu času i snížení nákladů. Nabídne jim totiž prostředí cloudu pro široké spektrum podnikových aplikací, přičemž současně udrží vysokou úroveň kontroly a bezpečnosti při instalaci těchto aplikací a jejich používání.

Řešení nabízí nové služby včetně vůbec první „platformy jako služby“ (PaaS), jež byla navržena speciálně pro potřeby firemního vývoje aplikací, jejich instalace a řízení v cloudu.

Prostřednictvím nového řešení mohou uživatelé využívat úsporných výhod cloud computingu pro instalaci tradičních i nových aplikací. Zároveň je jim zajištěna bezpečnost, přenosnost a možnosti správy.

Aplikační služby (Application Services) běží na produktu IBM SmartCloud Enterprise a SmartCloud Enterprise+, vůbec první profesionální infrastruktuře jako platformě (infrastructure-as-a-platform) navržené se zřetelem k firemní zátěži na profesionální úrovni. Mezi klíčové patří garance vysoké dostupnosti 99,9 % a pro kritické systémy pak rozšíření servisního katalogu o operační systém AIX. Application Services skrývají celou složitost správy infrastruktury pod platformovými službami a zjednodušují instalaci, nastavení, konfiguraci a správu aplikací, middlewaru a aplikačních nástrojů. To by mělo umožnit firmám zaměřovat se na uživatelské požadavky aplikace samotné.

Klíčové funkce pokrývají následujících pět hlavních kategorií:

Jednou z nedávných novinek produktu SmartCloud Enterprise 2.0 je pak nová služba pro automatizaci nejnáročnějších úkolů spojených s řízením SAP prostředí v cloudu.

Srovnávací
tabula podle
IBM – úspory

 
Činnost                                                         
Tradičně         
IBM
SmartCloud

 


Nastavení
vývojového prostředí                   
týdny             
hodiny

Adm. hodiny
na databázi                             
6
týdně           
1 týdně

Instalace
webových aplikací             
           
týdny             
minuty

Integrace
aplikací                                          
měsíce            
dny/hodiny

Zpřístupnění
SAP
prostředí              
           
týdny             
minuty

2. IBM SmartCloud Foundation

SmartCloud Foundation představuje portfolio softwaru a hardwaru pro cloud computing, které umožňí společnostem snadno instalovat a kontrolovat cloudové prostředí za zdí jejich vlastních firewallů. Tato rodina řešení firemním uživatelům umožní rychle navrhovat a instalovat cloud, přičemž zároveň mohou využívat novou úroveň kontroly dodání těchto služeb a jejich řízení.

Portfolio SmartCloud Fondation obsahuje následující:

3. IBM SmartCloud Ecosystem

Nakonec jsme si nechali službu, která je zajímavá hlavně pro partnery IBM. Společnost IBM učinila významný závazek, v rámci kterého svým partnerům pomůže v přechodu na cloud computing a bude jim nápomocna v jejich snaze dodávat koncovým uživatelům cloud řešení na profesionální bázi. Na IBM SmartCloud aktuálně běží stovky partnerských aplikací. Například Sugar CRM nabídne své aplikace na IBM SmartCloud, takže manažeři budou nyní mít rychlejší přístup ke zprávám a datům i k analytickým nástrojům, jimiž bude možné vyhodnotit výkon.

Exit mobile version