Jak nepřijít o talenty v digitální éře

Oblast firemní personalistiky se v posledních letech stává centrem zájmu největších softwarových hráčů. Oracle proto nabízí zákazníkům svou cloudovou platformu k podpoře aktivit v oblasti řízení lidského kapitálu.
Stále více společností dnes chce svým zaměstnancům nabídnout sociální a mobilní nástroje, které pomohou zvýšit jejich produktivitu díky interaktivní komunikaci s firemními systémy i s ostatními kolegy.

Tím, že nabízíme zákazníkům kompletní cloudovou platformu pro potřeby managementu lidských zdrojů, odstraňujeme nutnost komplexní integrace a tím pádem i nutnost významných finančních investic,“ uvedl Fred Radier, viceprezident společnosti Oracle pro vývoj.

Stále více se také stírá rozdíl mezi firemním a uživatelským IT. Zatímco ještě před nedávnem představovaly firmy pro IT společnosti klíčové zákazníky, dnes dosáhly v celosvětovém měřítku tržby za uživatelské IT poloviny celkových tržeb v oblasti IT a tento trend pokračuje. Většina zaměstnanců navíc vyžaduje kompatibilitu svých soukromých IT zařízení s podnikovými systémy.

Nekompatibilní a zastaralé podnikové systémy proto představují podle Radiera zásadní barieru pro úspěch v boji o špičkové talenty. Většina firemního IT přitom pochází z doby před masivním rozvojem sociálních sítí a digitální mobility. Navíc zhruba 70 % těchto systémů je customizovaných a tudíž nevhodných pro moderní systém práce, založený na široké kooperaci, interaktivitě a mobilitě.

Podcenění technologického rozvoje v oblasti HR navíc neznamená jen to, že firma bude pro klíčové talenty nepřitažlivá, v řadě případů se jí totiž ani nepodaří tyto špičkové zaměstnance identifikovat. Přitom opravdu top talent představuje pro firmu dvacetkrát větší přínos, než průměrný zaměstnanec. Většina společností se dnes navíc potýká se zásadním problémem: nedostatkem skutečných vůdčích osobností. Ty dnes postrádá plných 49 % firem.

Cesare Capobianco, vicepresident společnosti Oracle pro prodej aplikací pro oblast střední a východní Evropy, je přesvědčen, že IT dnes hraje klíčovou roli v maximalizaci šancí firmy na nalezení a získání těch pravých zaměstnanců.
Podle výzkumu časopisu Economist je téměř 50 % pracovníků přijatých na pozice nižšího managementu zcela nevyhovujících,“ říká Capobianco. Z této statistiky je zřejmé, jak obrovskou roli hraje HR pro budoucí úspěch organizace.

Hodnota řešení společnosti Oracle spočívá podle Capobianca ve dvou oblastech: usnadňuje celý proces náboru a rozvoje kariéry zaměstnance a nabízí také komplexní obraz kariéry, rozvoje a potenciálu každého pracovníka v přehledné, jednoduché tabulce.

Vedoucí pracovník tak má možnost velmi jednoduše sledovat výkonnost, rozvoj i případné problémy svých podřízených, podporovat jejich kariéru a včas reagovat na vznikající potíže. Cesare Capobianco zdůrazňuje, že toto řešení dalece přesahuje pomyslné hranice personálního oddělení, je určené všem manažerům, kteří tak dostávají do ruky velmi účinný nástroj pro podporu jejich role lídra.

Human Capital Management je neoddělitelně spjatý se vším, co firma dělá. Proto je nanejvýš smysluplné, jsou-li všechny prvky řízení lidských zdrojů integrovány do obchodních procesů firmy,“ uzavírá Fred Radier.

Exit mobile version