Jak přežít „nový normál“? Zvýšením kvalifikace

Zvyšování kvalifikace představuje pro firmy a zaměstnance akční plán pro budoucnost – pomůže jim stát se pružnějšími a získat konkurenční výhodu.Technologie byla hnací silou za některými z největších společenských a korporátních transformací v posledních několika desetiletích – poskytla jim inovativní a nové přístupy k mnoha dlouhodobým výzvám. Spolu s tím, jak ve světě řádí COVID-19 a zvykáme si na „nový normál“, technologie se znovu stávají klíčem. Firmy začínají přehodnocovat a upravovat vše od provozních modelů až po kulturu na pracovišti. Aby se však uvolnil skutečný potenciál toho, co technologie dokáže, vyžaduje to lidskou vynalézavost a nové dovednosti. Pro skutečný přerod podniku je zásadní, aby zaměstnanci mohli využívat nástroje a technologie, jako jsou cloud a umělá inteligence (AI) – jen tak se stanou skutečnými hybateli změn.

Svět businessu si uvědomil důležitost zvyšování kvalifikace a výhody, které přináší, a to nejen pro samotné podnikání, ale také pro zaměstnance. Zvyšování kvalifikace zajišťuje, že zaměstnanecké dovednosti nezastarají. Ti, kteří mají možnosti školení a rozvoje, jsou také šťastnější ve své práci a mají lepší výhled na svou budoucnost ve společnosti.

Dobrým příkladem je nedávné partnerství Microsoftu se společností EPAM Systems, předním světovým poskytovatelem služeb v oblasti vývoje digitálních technologií a vývoje softwaru. Společně vyvinuli největší program cloudových dovedností společnosti Microsoft svého druhu ve střední a východní Evropě. Jen v loňském roce se ho zúčastnilo více než 2 200 inženýrů a architektů ze 14 zemí a EPAM očekává, že dalších více než 400 nových certifikací Azure bude úspěšně dokončeno do léta 2020. Certifikace zahrnují: Azure Fundamentals, Azure Developers, Azure Administrator, DevOps Engineer, Solution Architekt, Data Engineer, AI Engineer a Security.

Výsledkem tohoto programu bylo, že EPAM dokázala uplatnit své odborné znalosti v Azure v rámci partnerství s Philadelphia Youth Network (PYN), organizací, která slouží jako vedoucí partner pro dvě z nejkomplexnějších kampaní města zaměřené na zlepšení školních a ekonomických výsledků mladých lidí. Od roku 1999 se organizace zavázala pomáhat mladým, kteří jsou znevýhodněni kvůli svým životním podmínkám – poskytuje jim příležitost dokončit základní vzdělání a připravit se na výzvy trhu práce.

Aby však byla činnost PYN co nejefektivnější, musí být schopna využít množství dostupných technologií. A když nastal čas udělat několik potřebných vylepšení, EPAM byl perfektním partnerem, který pomohl.

Umělá inteligence a dovednosti ve střední Evropě
Protože podniky stále více využívají umělou inteligenci, Microsoft se rozhodl provést globální průzkum, aby zjistil, jaké dovednosti jsou nutné k úspěchu v této oblasti. Průzkum odhalil mnoho praktických a často velmi překvapivých poznatků.
Ve střední a východní Evropě (CEE) mají z AI největší prospěch společnosti, které se při jejím nasazení zaměřují na rozvoj dovedností svých lidí.
60 % zaměstnanců ve firmách, které se zaváděním AI pokročily více než jiné, bylo součástí dovednostních programů. Celkem 65 % z nich tvrdí, že je společnost připravuje na úspěch ve věku AI – ve srovnání s pouze asi třetinou lidí ve společnostech, které AI zavádějí pomaleji. Výsledek? Téměř tři čtvrtiny (73 %) vedoucích pracovníků z vyspělých podniků v oblasti umělé inteligence uvádí, že v implementaci AI již vidí obchodní hodnotu ve srovnání s méně než polovinou (49 %) u společností, které jsou v ranějších fázích používání umělé inteligence.
Z těchto zjištění je zřejmé, že hmatatelná hodnota spočívá v poskytování dovedností zaměstnancům tak, aby si dokázali představit způsob, jakým používat technologii – umělou inteligenci nebo jinou. Mohou se pak podílet na tom, jak podniky fungují a jak se vyrovnávají s konkurencí.
Společnost Microsoft nabízí řadu bezplatných kurzů, například Microsoft Learn, s více než 80 hodinami obsahu, který pokrývá řadu důležitých technologických řešení. Zjistěte více zde.

„Jelikož jsme nezisková organizace, musí být maximalizován dopad a hodnota každého dolaru, který utratíme. U investic do technologií tomu není jinak. EPAM pomohl PYN přepracovat naše podnikové aplikace ze zastaralého zásobníku Oracle, postaveného na ColdFusion, na moderní sadu využívající služby .Net a Azure SQL. Umožnil také našim uživatelům, aby se rychleji rozhodovali na základě dat, a to vylepšením řídicích panelů a zpráv PowerBI. Tím se Business Intelligence stala provozní funkcí v naší organizaci,“ řekl Michael Pompey, CIO Philadelphia Youth Network. „Integrací těchto nástrojů společnosti Microsoft do našeho prostředí Azure/O365 může PYN plnit neustále se měnící požadavky mladých na pracovní prostředí a zároveň udržovat naše operace v chodu během krize COVID-19.“

Microsoft a EPAM Systems mají za cíl, aby jejich zákazníci a partneři stále zvyšovali svou odolnost, efektivitu a konkurenceschopnost. Úspěch dosažený v programu zvyšování kvalifikace pro využívání softwaru společnosti Microsoft svědčí o jednom. Taková spolupráce se zákazníky v celém regionu může zaměstnancům na všech úrovních zajistit přístup k nezbytným dovednostem, aby oni s jejich firmami obstáli na cestě k digitálnímu úspěchu, a to zejména v postkoronavirovém světě.

Exit mobile version