Jak se mění finanční oddělení pod tlakem moderních technologií

Účtárny a celý finanční úsek patří historicky k nejkonzervativnějším součástem firemní struktury, to již ale nemusí dlouho trvat. Vzhledem k důležitosti pro chod společností a přímé provázanosti na zbytek je zde silný tlak na změnu. Které trendy jsou dnes nejvíce v kurzu a jak by mohl z pohledu technologií vypadat finanční úsek ve firmách za 10 let?

grafy (©iStockphoto.com)

Účetnictví u nás významně promění hned celá řada technologických trendů. Vyplývá to z průzkumu, který provedly asociace ACCA (Asociace profesních účetních) a IMA (Institute of Management Accountants) na základě rozhovorů s akademiky a odborníky na účetnictví i technologie ve střední Evropě v rámci průzkumu mezi více jak 2100 členy ACCA a IMA po celém světě. Asociace zjišťovaly, do jaké míry technologický vývoj promění způsob práce finančních oddělení v následujících 10 letech.

Mobilní technologie mají hrát prim, zabezpečení se upozaďuje

Podle respondentů ze střední a východní Evropy budou největší výzvou pro finanční oddělení mobilní technologie. Naopak se však neobávají bezpečnostních rizik.

Šestasedmdesát procent respondentů ve střední a východní Evropě tvrdí, že mobilní technologie, např. dostupnost finančních informací v reálném čase prostřednictvím mobilních zařízení, budou mít významný dopad na finanční oddělení v následujících letech.

Je to nadprůměrně mnoho dotázaných, protože v západoevropských zemích v mobilních technologiích spatřuje významný vliv na proměnu financí pouhých 67 procent respondentů. Podobně vysoko hodnotily význam mobilních technologií ve financích již jen africké země (82 procent).

Marketingem IT gigantů oblíbená Big data

Na otázku po vlivu tzv. velkých dat (big data), tedy velmi rozsáhlých a komplexních datových souborů bez možnosti manuálních analýz a třídění, 63 procent respondentů ve střední a východní Evropě uvádí, že budou extrémně vlivná, v porovnání s například 91 procenty Australanů a pouhými 47 procenty Irů.

Ovšem respondenti ze střední a východní Evropy včetně Česka mají přitom v mezinárodním srovnání nejmenší obavy z potřeby osvojit si nové schopnosti, aby se vyrovnali s nároky tzv. velkých dat.

Pouze 63 procent jich uvedlo, že jejich profese bude muset používat nástroje k podpoře modelování dat a analýz, a 59 procent jich tvrdí, že se bude potřeba naučit používat sofistikované nástroje k analýze dat (data mining). Největší potřebu nových dovedností pociťují naopak Australané s 90 procenty pro modelování dat i jejich analýzu.

Zájem o bezpečnost je pod třiceti procenty

A zatímco bezpečnost na síti je ve zprávách každou chvíli, pouze 27 procent respondentů ze střední a východní Evropy má obavy z rizik spojených s kyberzločinem. Je to nejnižší skóre na světě, v porovnání se 74 procenty v Africe, kde panují vůbec největší obavy, a napřílad 59 procenty respondentů ve Spojených státech.

Co z toho vyplývá?

Podle zprávy se účetnická profese bude muset vypořádat s výzvami a změnit svůj přístup k technologiím obratem o 180°. „Finanční profese potřebuje utvářet svou technologickou budoucnost, ne se jí nechat pasivně vláčet,” tvrdí Kateřina Benešová, ředitelka ACCA pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko.

„Účetní a finanční profesionálové musí být otevření změnám, které vznikají díky velkým datům, oblakovým technologiím, mobilním a sociálním platformám, postavit se kyberzločinu a vypořádat se s digitálním poskytováním služeb a umělou inteligencí. Budoucnost se nebude podobat minulosti a my se všichni budeme muset přizpůsobit.” shrnuje hlavní závěry Chris Gentle, šéf výzkumu ve společnosti Deloitte.

Exit mobile version