Jak se vyvíjejí ceny na temném webu?

Změny cen černém trhu odpovídají tomu, jaké aktivity jsou pro podvodníky aktuálně lukrativní, ale i souvisejícími riziky. Přetlak nabídky způsobuje, že třeba identity i klonované platební karty jsou k dispozici málem za pakatel.
Steve Zurier na Dark Reading uvádí následující cenové pohyby zhruba v letech 2015-2018, které vycházejí především ze studie společnosti Armor.

Cena samotných čísel kreditních karet kupodivu stoupla. Došlo k tomu především v důsledku odstavení tržišť AlphaBay a Hansa. Pro zájemce je nyní těžší nakupovat, podvodníci si uvědomují, že sbírat čísla kreditních karet není bez rizika a prodej budou navíc zřejmě moci realizovat pouze po omezený čas.

Roste rovněž cena kompromitovaných bankovních účtů (přístupových údajů), jednotlivé zdroje se však liší v tom, o jak výrazné zvýšení jde. Na rozdíl od čísel kreditních karet je zde však poptávka slabší, protože nižší jsou i výnosy. Banky jednak řadu podezřelých transakcí rovnou zastaví, za druhé pak proces od podvodníka vyžaduje další práci/náklady – je třeba vytvořit síť účtů a prostředníků. Zde by šlo poznamenat, že při vícefaktorové autorizaci platby samotné přístupové údaje k účtu ani neumožňují provést převod – je k tomu třeba ještě sociální inženýrství, dostat malware na zařízení používané k autorizaci apod. Podvodná mobilní aplikace se zde zdá být mnohem účinnějším způsobem než samotné kompromitování účtu bez ovládnutí provázaného zařízení.

Zajímavý je vývoj cen ukradených identit: tyto ceny prý rostou v Evropě, až na Velkou Británii, kde zůstaly konstantní. Naopak k velkému poklesu došlo k USA – to má odpovídat několika obřím únikům databází osobních dat, takže na straně nabídky došlo k přetlaku. Jako zdroj osobních dat v posledních letech slouží především zdravotní sektor – ne snad, že by útočníky až tak zajímala medicínská data, ale zdravotní instituce mají třeba ve srovnání s finančním sektorem nebo jinými držiteli osobních dat často velmi nízkou úroveň zabezpečení.

Na černém trhu výrazně vzrostla nabídka klonovaných platebních karet (poznámka: týká se pouze karet staršího typu s magnetických proužkem, nebo se už klonují i karty EMV?). V důsledku toho ceny poklesly, takže klonované karty k účtům se zůstatkem mezi 2 000 a 50 000 dolary jsou k mání mezi 100 až 1 000 dolary. Někdy se karty nabízejí i jako součást „služby/know how“, s návodem, jak při výběru z bankomatu využít prostředníky apod.

Možná i v souvislosti s migrační krizí se na darkwebu začaly v posledních letech ve velkém prodávat padělané pasy, řidičské průkazy a další osobní doklady. Cena takových padělků začíná už od 50 dolarů. A nakonec, ve velkém se zde obchoduje také s padělanými lékařskými předpisy; nejoblíbenější jsou recepty na opiáty, kde se mnohde stává těžší se k nim dostat legálně.

Exit mobile version