Jak si stojí asijské IT korporace v globálním srovnání podle obratu v dolarech

Informace o uvedené problematice jsme čerpali z dostupných pramenů, převážně ale serverů Forbes. Uvedené informační zdroje uvádějí, že v obou sledovaných letech tj. 2010 a 2011 bylo v množině 500 největších světových firem dle pořadí 10 firem z asijských zemí (bez Japonska a Číny). Jmenovitě ze zemí Jižní Korea, Taiwan či Singapur. tzv. „asijských tygrů“. Naopak zde chybí např. Indie, kde jsou IT obory součastí průmyslových konglomerátů (viz.Tata).

Níže uvedená tabulka nás názorně informuje o růstu obratu a IT a poodhalí i strukturu uvedeného odvětví.

Tabulka : Pořadí IT firem uvedených zemí dle obratu v USD

Země

Pořadí

Název
firmy

Obrat
(mld.USD)

2010

Obrat
(mld.USD)

2011

Taiwan

1.

Foxconn (Hon
Hai Precision Industries)

59,3

95,2

 

2.

Quanta
Compurers

25,4

35,7

 

3.

Compal
Electronics

20,4

28,2

 

4.

Acer

17,4

20,0

 

5.

Wistron

  

19,5

Jižní
Korea

1.

Samsung

108,9

133,8

 

2.

LG
Electronics

 
78,9

 
49,0

 

3.

SK Holding

 
64,4

 
78,4

 

4.

LG Display

  

 
22,1

Singapur

1.

Flextronics

 
24,1

 
28,7

Z uvedené tabulky je zřejmé, že uvedené země patří v odvětví IT ke světové špičce, i když jde převážně o korporace s výrobou součástek a doplňků pro nadnárodní světové IT koncerny zvl. USA. Výjimkou jsou ale jihokorejské koncerny Samsung a LG, které patří jednak k největším a jednak k nejprogresivnějším korporacím a přímou konkurencí jak USA IT firem, tak japonským. Dále překvapuje vskutku impozantní růst obratu. Zasvěcení ale vědí, že tento růst je vázaný na „těsnější“ spolupráci převážně s Čínou a to jednak exportem a jednak investicemi.

Trendy pro blízkou budoucnost

V příštích letech se dá předpokládat další růst IT oborů v uvedených státech, zvl. exportní expanzí do dalších asijských zemí (Indie, Indonésie, Bangladéš, Vietnam apod.). Dále je známo, že uvedené korporace expandovaly i do zemí EU a to i do ČR (Flextronics). Je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o „exportní“ ekonomiky, které realizují většinu HDP prostřednictvím exportu resp. reexportu a z tohoto pohledu patří IT obory svým růstem k nejrychlejším!

Z ostatních zemí Asie dochází k expanzivnímu růstu oborů IT převážně v Indii, kde jsou IT obory součástí širokých korporací (konglomerátů) a z dalších zemí nelze přehlédnout stát Izrael
ale i Thajsko, Malajsii, Pákistán apod.

Uvedené korporace jsou většinou „obchodovány“ na světových burzách. V těch korejských je kapitál „strategicky“ kontrolován státem (jak je tomu i u firem japonských), méně je to u tajwanských a té singapurské Flextronic, v které převládá britský kapitál.

Lze předpokládat, že v krátké době k těm 10 zde uvedeným firmám přibude řada dalších, protože relativně nenasycený asijský trh má prostor pro další expanzi např. po vzoru Číny.

Exit mobile version