Jak si stojí čínské IT korporace dle obratu v US dolarech

Tento článek volně navazuje na text „Jak si podle obratu vede 20 největších IT firem USA za poslední tři kvartály 2012?“ Tentokrát jsme se zaměřili na poněkud méně zmapovaný asijský trh. Data platí pro interval fiskálních let 2010 a 2011, čerstvější data bohužel nejsou v tuto chvíli ještě systematicky k dispozici.

Informace o uvedené problematice jsme čerpali z veřejně dostupných pramenů, převážně ale serverů Forbes. Uvedené informační zdroje dále uvádějí, že 7 čínských IT firem bylo v množině 500 největších světových firem dle pořadí. Jako jistý nedostatek spatřujeme v tom, že můžeme uvést pouze 8 firem, protože další firmy mají doposud „menší“ obrat a nejsou tudíž uvedeny v mezinárodních přehledech.

Níže uvedená tabulka nás bude názorně informovat o dynamice rozvoje IT firem v Číně a poodhalí i strukturu uvedeného odvětví.

Tabulka : Pořadí IT firem Číny dle obratu

Pořadí

Název
firmy

Obrat (v
mld.USD)

2010

Obrat ( v
mld. USD)

2011

1.

China Mobile
Communication Corporation

76,6

87,5

2.

China
Communication Construction

40,4

46,0

3.

China
Telecommunication (Telecom)

38,5

45,2

4.

China United
Network Communication

(Netcom)

26,0

33,3

5.

Huawei
Investement Holding

27,4

31,5

6.

Lenovo Group

21,6

29,6

7.

China
Electronics

23,8

26,0

8.

ZTE

13,2

15,0

O čem data svědčí

Z uvedené tabulky je zřejmé, že největší čínské firmy IT dle obratu jsou telekomunikačního zaměření (pododvětví), které jsou více či méně „konjukturální“ tj. těžící z exponencionálního růstu telekomunikací, mobilního „boomu“ nebo internetové komunikace v samotné Číně. Jejich „globální“ resp. mezinárodní vliv je minimální. Naopak globální charakter mají firmy Huawei a Lenovo nebo ZTE, které již dominují například i českému infrastrukturnímu trhu. Jejich současný vliv je relativně malý, ale postupně roste. Nemůžeme je ale srovnávat s předními firmami z USA, Japonska i Koreje.

Silná státní osmička

K uvedeným 8 IT firmám musíme dále uvést, že se jedná o podnikatelské subjekty, které jsou prakticky plně pod kontrolou státu. Jejich akcie jsou sice obchodovány na burzách Hong Kongu, Pekingu nebo i New Yorku (NYSE), ale jen částečně. I když je rozvoj všech uvedených firem nadprůměrný, doposud „přilákaly“ jen málo mezinárodního kapitálů. A to se týká např. i firmy Lenovo, která „odkoupila“ od IBM divizi PC. Touto transakcí IBM získala 18 % akcií, dnes ale drží méně než 5 %. Pro západ tento postupný outsourceing technologií není zcela bez rizika, postupně vznikající závislost na čínských firmách se může časem ukázat jako strategická nevýhoda v byznysu i diplomacii. Ne náhodou například USA upřednostňují ve strategických veřejných zakázkách domácí dodavatele vyrábějící v USA a v „prověřených zemích“, příkladem může být třeba firma HP.

Závěr

Jako i v jiných státech, probíhá u firem IT v Číně proces restrukturalizace a reorganizace resp. dochází ke kapitálovým fúzím. Čína se netají svými ambicemi a s podporou i státu skupují zatím „malé hráče“ hlavně v Evropě, ale i USA z IT businessu. Teprve budoucí léta ukáží, jestli se na mezinárodním kolbišti prosadí čínské firmy i „technologicky“, tj. stanou-li se lídry v některých IT oborech. Jak je známo, dnes je Čína IT velmocí tím, že je „montážním“ místem (hlavně lacinou pracovní silou)všech současných IT gigantů (Apple, Samsung apod.) s tím, že takto Čína exportuje nejvíce IT součástek světa.

Exit mobile version