Jak si stojí Evropa v Cloud computingu?

Fenomén Cloud computingu patří dnes k nejrychleji rostoucím částem globálního technologického trhu, ještě před dvěma lety taková představa přitom vypadala jako naprostá utopie. Konzervativní Evropa adoptuje tento trend přeci jenom pomaleji než zbytek světa. Zdali dobře dělá a jaká jsou rizika tohoto fenoménu, ponecháme do úvah jiným, my se nyní zaměříme na nedávno zveřejněný průzkum adoptování tohoto trendu.

Využívá Cloud spíše "byznys", nebo soukromá sféra? (Zdroj: BSA)

Data evropského průzkumu pocházejí z rozsáhlejšího celosvětového průzkumu, který pro jinak lehce kontroverzní organizaci BSA na začátku letošního roku provedla agentura Ipsos Public Affairs. Evropského průzkumu se zúčastnilo téměř 4000 uživatelů počítačů z devíti zemí Evropské unie. Česká republika, bohužel, do výzkumu zahrnuta nebyla. Pokud ale platí stav z jara letošního roku, budeme nejspíše stále na chvostu, cloudu se u nás moc nedaří.

Jak jsou na tom koncoví uživatelé?

Průzkum dále zjistil, že obeznámenost s cloud computingem se značně liší napříč jednotným evropským trhem: od každého čtvrtého uživatele ve Velké Británii (28 %) a v Řecku (24 %) až po každého desátého v Polsku (9 %) a ve Francii (10 %).

Je překvapivé, že užívání cloud computingu je nejčastější v Řecku a Rumunsku: 39 %. To je podstatně více, než činí evropský i globální průměr. Velmi to kontrastuje také s rozvinutějšími evropskými trhy, kde je penetrace cloud technologií podstatně nižší: Německo (17 %), Belgie (18 %) a Francie (19 %). „Tento kontrast nicméně odráží globální trend, kdy méně rozvinuté trhy ‚přeskočily‘ trhy rozvinuté a začaly podstatně více využívat služeb cloud computingu,“ prohlašuje Jan Hlaváč.

V EU 86 procent uživatelů cloud computingu uvedlo, že používají tyto aplikace pro osobní potřebu, a to zejména služby, které jsou k dispozici zdarma (viz graf). Pouze 29 procent uvedlo, že využívají tyto služby pro podnikání, což mírně zaostává za globálním průměrem 33 procent. Nejpoužívanějšími cloudovými aplikacemi v Evropě jsou: e-mail (79 %), on-line textový procesor (36 %) a ukládání fotografií nebo on-line hry (dohromady 35 %).

 Nejčastěji
využívané cloud služby

EU

Svět

Email
služby

79%

78%

Online
textový editor

36%

45%

Ukládání
a sdílení fotek

35%

40%

Online
hry

35%

38%

Online
ukládání dat

29%

29%

Cloud a Evropská unie

Evropský parlament (©iStockphoto.com)

Na podzim Evropská komise zveřejní Strategii pro cloud computing pro Evropskou unii. Jde o první krok ve snaze stimulovat penetraci a podpořit růst cloud computingu na jednotném trhu. BSA si ale myslí, že jej politici zatím neberou moc vážně.

„Cloud computing přinese evropskému hospodářství značný užitek, neboť státní správě, firmám i spotřebitelům umožní využívat efektivněji a levněji špičkový software a IT zdroje,” myslí si prezident a generální ředitel BSA Robert Holleyman, zároveň ale dodává: „Bohužel, většina uživatelů počítačů v EU má jen malé povědomí o tom, co cloud computing nabízí, a dosud tudíž nebyli schopni využít jeho výhod.“

Cloud computing stojí a padá s rozsahem. „Má-li Evropa využít přínos naplno, je zapotřebí soudržný digitální trh, který bude globálně integrován. Jedině tak bude zajištěno, že uživatelé v EU budou mít volný přístup k těm nejlepším službám v režimu cloud computingu, které jsou nabízeny, a budou moci využívat růstového potenciálu na dynamicky rostoucích trzích mimo Evropu,“ uzavírá Holleyman.

Exit mobile version