Jak správně na webovou přístupnost

Při vytváření webové prezentace je třeba se zamyslet i nad tím pro jakou cílovou skupinu je web vytvářen. Nesmíme totiž zapomenout i na poměrně velké procento uživatelů slabozrakých či nevidomých a přitom jsou to uživatelé, kteří chtějí stejné informace jako ostatní. Když vytváříme web pro státní instituce tak je dokonce naší povinností pro tyto cílové skupiny vytvořit to správné prostředí, aby neměli problém v orientaci či čtení informací z webu. Ani u běžných firemních webů či Eshopů bychom, ale tyto skupiny neměli ignorovat, protože i tato cílová skupina hendikepovaných není bezvýznamné procento potencionálních zákazníků.

Hendikepované uživatele si u webu můžeme rozdělit na nevidomé/slabozraké a hluché. Hluší uživatelé sice vidí web stejně jako zdraví uživatelé, ale bohužel když budeme mít web, kde je informace řečena hlasem (např. moderní video weby), tak je hluchý uživatel naprosto ztracen a informaci nedostal. Pro hluché je potřeba každému řečenému slovu vytvořit textovou alternativu tak, aby si informaci bez problému přečetl. Pro nevidomé a slabozraké uživatele je to mnohem složitější.

Nevidomý uživatel bohužel nemá možnost číst, proto pro fungování na počítači nevidomí uživatelé používají software, který jim veškeré grafické či textové data přenese do hlasové formy. Bohužel mají tyto „čtecí aplikace“ své nedostatky: pokud vidí na obrazovce modrý čtverec, neumí přečíst „modrý čtverec“, ale musí mít od aplikace zobrazující čtverec popsanou textovou alternativu „modrý čtverec“, poté je čtecí aplikace schopna jednoduše říci nevidomému „na obrazovce je modrý čtverec“. Pravidla přístupnosti pro nevidomé samozřejmě fungují i ve sféře vyhledávacích a podobných robotů, které potřebují mít taktéž textovou formu obrazce, aby správně porozuměly, co chtěl autor říci.

Základní principy

Webové prezentace v dnešní době obsahují 3 základní části – databázovou část, kde jsou uložené data (texty, obrázky, menu), aplikační část (zpracovává data, odesílá formuláře na email) a vzhledovou část (HTML šablona s CSS styly, animace v JS). Pro přístupnost webu naprosto stačí, pokud máme správně upravenou vzhledovou část aplikace, tedy vzhled webu, co uživatel vidí. Při vytváření webu pro tyto hendikepované skupiny, ale nesmíme zpětně zapomenout na zdravé uživatele, proto úprava webu pro nevidomé nesmí poškodit ani ovlivnit vzhled webu pro zdravé a samozřejmě samotnou funkčnost webu. K některým krokům k přístupnosti nás tlačí samy mezinárodní standardy technologií, např. konsorcium W3C uvádějící standard technologie HTML nás při validaci webu tlačí k tomu, abychom u obrázků vypisovali taktéž alternativní popisky.

Z takto vloženého obrázku není bohužel čitelné, co na obrázku je. Na obrázku může být jak dítě držící zmrzlinu, ale také žlutý dům se zahradou. Hendikepovaní bohužel obrázek nevidí, i když autor do něj vkládá důležitou informaci.

Na rozdíl od tohoto vložení obrázku, kde je v alternativním popisku obrázku jasně popsáno, co na obrázku je.

Testování

Po každé obsáhlejší úpravě by mělo dojít k testu a kontrole provedených změn a k samotnému zamyšlení zda to bude nevidomému stačit k pochopení situace. Google Chrome svými rozšířeními nabízí pro programátora ideální prostředí pro testování přístupnosti webu pro nevidomé.

ChromeShades

Chromeshades zobrazí jednoduše strukturu webu a z toho je jasně vidět pořadí a struktura objektů. Toto rozšíření je zaměřeno pro programátory a kodéry, kteří vytvářejí či upravují web pro větší přístupnost webu pro nevidomé, roboty či jinak hendikepované skupiny.

ChromeVox

ChromeVox je jedna ze čtecích aplikací, která je bohužel jen jako rozšíření pro Google Chrome, ale velikostí je dostačující pro programátory a kodéry k testování přístupnosti webu. ChromeVox mluví jen anglicky a databázi slov má poměrně velkou. U testování přístupnosti programátorem či kodérem nejde o to, zda ChromeVox přečte text špatně, ale je z něj poznat v jakém pořadí objekty jsou a zda textová informace je předána.

Videoukázka nevidomého

Na videu nevidomá uživatelka ukazuje, jak se ve složité aplikaci, jako jsou Google Docs, dokáže jednoduše nevidomý pohybovat a pracovat naplno v této aplikace díky správnému nakódování aplikace s ohledem na přístupnost webu.

Nedělejme zbytečné překážky

Pokud tvoříme weby tak bychom neměli zapomínat na tyto cílové skupiny uživatelů, kteří nemají takové štěstí, aby mohli pracovat s počítačem na plno svými vjemovými smysly. Pokud tvoříme rozsáhlejší veřejné služby tak by to měla být i jedna z priorit, aby žádný uživatel nemusel kvůli takové chybě odejít a už nikdy se k Vaší službě nevrátit. Taktéž v reálném světě když stavíme obchod tak je běžné, že při vstupu netvoříme prahy u dveří a zbytečné schody, proč tyto překážky nepřestat tvořit i v našem světě internetu?

Exit mobile version